Hřbitov ve Vrbně pod Pradědem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hřbitov
ve Vrbně pod Pradědem
Hřbitovní kaple
Hřbitovní kaple
Lokalita
StátČesko
OkresBruntál
ObecVrbno pod Pradědem
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
NáboženstvíŘímskokatolické
Výstavbaprvní polovina 17. století
SvětitelBreuer
Datum posvěcení1777
Rozloha5000
Odkazy
Kód památky37269/8-204 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hřbitov ve Vrbně pod Pradědem, okrese Bruntál je areál s hřbitovními kaplemi, obvodovou zdí, bránou a náhrobkem Anny Heleny Roesnerové. Do státního seznamu kulturních památek byl zapsán před rokem 1988.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ve Vrbně pod Pradědem vznikl v roce 1613 protestantský hřbitov. O něco později vzniká katolický hřbitov v horní části náměstí u kostela sv. Michala, který byl v roce 1655 vysvěcen biskupem Janem Gobarem. V roce 1633 v prostranství před lesem na staré andělohorské silnici zřízen samostatný morový hřbitov. Byla zde postavena kaple sv. Josefa.[2]

Po zástavbě prostoru kolem náměstí a nedostatku místa bylo další pohřbívání na tomto hřbitově v roce 1826 ukončeno. V roce 1774 byl zakoupen pozemek ve svahu za městem, který byl obehnán kamennou zdí a v roce 1777 byl hřbitov vysvěcen olomouckým biskupem hrabětem Breuerem.[2] Výstavba hřbitova byla ukončena v roce 1819 za finanční podpory majitelů textilních továren rodin Rösslerů a Weissů.[3][4] Ze starého hřbitova po roce 1826 byly přemístěny mnohé pomníky a ostatky na nový hřbitov. Dokladem je náhrobní kamenná deska v ohradní zdi s letopočtem 1707. V roce 1893 byla zvětšena plocha hřbitova a hřbitov přešel do vlastnictví církve. Zvětšení na konečnou výměru 5000 m2 bylo provedeno v roce 1911.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Empírový hřbitov má kosodélný půdorys, areál je rozdělen pravoúhlými cestičkami. Terasovitý prostor v mírném svahu je obehnán zdí z lomového kamene, koruna zdi byla krytá šindelovou stříškou. Součástí hřbitovní zdi jsou k ní přistavěné hrobní kaple. V jižní části jsou dvě vstupní brány s kovanými mřížemi a v jihovýchodním rohu je menší branka s jednoduchou mříží vedle hřbitovní kaple. Empírová hřbitovní kaple z roku 1817 je zděná obdélná stavba s trojbokým závěrem. Štítové průčelí je členěné lisénovými rámy, vchod má segmentový záklenek. Střecha je krytá břidlicí.[5]

Náhrobek Anny Heleny Roesnerové je vytvořen z pískovce. Na soklu čtvercového půdorysu je postaven nad profilovanou římsou obelisk. Na stěnách obelisku v horní části jsou spojené přes hranu vavřínové festony. Obelisk opatřený nápisy.[6]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Mimo areál hřbitova je památkově chráněna hřbitovní kaple, obvodová zeď, vstupní brány a náhrobek Anny Heleny Roesnerové[7]. Z dalších zajímavých památek jsou:

  • hrobní kaple rodiny Weissovy z roku 1817 je zapuštěna do východní obvodové hřbitovní zdi. Je zděná omítaná stavba na obdélníkovém půdorysu. Štítová stěna ukončena zubořezem zdobeným trojúhelníkovým štítem. Vstup ukončen stlačeným záklenkem a uzavřen mříží. Uvnitř postavený sarkofág zdobený akantem a nápisem. Na sarkofágu stojí socha anděla, která drží v rukou desky se jmény a daty Johana Adolpha Weisse a jeho ženy Marie Viktorie.[2][7] Raně empírová figurální sepulkrální plastika.
  • hrobní kaple Marca Aurelia Rösslera z roku 1817 je zapuštěna do severní obvodové hřbitovní zdi. Je zděná omítaná stavba na obdélníkovém půdorysu. Štítová stěna ukončena zubořezem zdobeným trojúhelníkovým štítem. Vstup ukončen stlačeným záklenkem a uzavřen mříží. Na třech stupních umístěn sarkofág s pootevřeným víkem a nápisy. Raně empírová figurální sepulkrální plastika.
  • hrobka č. 14, kterou zhotovil v roce 1933 významný slezský sochař a architekt Josef Obeth. Dochovala se část hrobky, která představuje bránu na čtyřech polosloupech po stranách strážícími dvěma anděly. V žulovém tympanonu ve tvaru stlačeného záklenku je umístěna černá mramorová nápisová deska s nápisem Gottes Frieden.
  • Jsou zde zachovány rodinné hrobky význačných vrbenských podnikatelů Grohmannů.[8] Areál hrobky Josefa Grohmanna z druhé poloviny 19. století a areál hrobky Emila Grohmanna z roku 1905. Hrobka Josefa Grohmanna patří mezi nejstarší náhrobky z roku 1789.
  • hrobka rodiny Hugo Grohmanna z roku 1930
  • litinový kříž na mramorovém podstavci z roku 1863
  • hrobka č. 756 ohrazena secesní kovanou mříží a sochou truchlící ženy od sochaře Jana L. Urbana.
  • náhrobek z roku 1707, který byl přenesen z původního hřbitova u kostela sv. Michala
  • památník obětem první světové války představuje kamenná mohyla zakončená křížem. A další.[2]

Revitalizace hřbitova v roce 2013 byla podpořena penězi Státního zemědělského intervenčního fondu.[9]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2018-02-02]. Identifikátor záznamu 149178 : Hřbitov, z toho jen: zeď s kaplemi, bránami a náhrobek Anny Heleny Roesnerové. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c d Historie hřbitova ve Vrbně pod Pradědem - VRBNO pod Pradědem. www.vrbnopp.cz [online]. [cit. 2018-02-02]. Dostupné online. 
  3. O nás – Odetka a. s.. odetka.cz [online]. [cit. 2018-02-05]. Dostupné online. 
  4. ŠAFAŘÍKOVÁ, Tereza. vliv rodiny Grohmannů na hospodářský vývoj Vrbna pod pradědem v "dlouhém" 19. století. Olomouc 2014. Dostupné online
  5. Detail dokumentu - G0188200. iispp.npu.cz [online]. [cit. 2018-02-02]. Dostupné online. 
  6. Seznam ohrožených nemovitých památek. monumnet.npu.cz [online]. [cit. 2018-02-02]. Dostupné online. 
  7. a b Historie - VRBNO pod Pradědem. www.vrbnopp.cz [online]. [cit. 2018-02-02]. Dostupné online. 
  8. Stavby a architektura - Vrbno pod Pradědem - TAGGMANAGER.CZ. m.taggmanager.cz [online]. [cit. 2018-02-02]. Dostupné online. 
  9. JANEČEK, Karel. Hřbitov ve Vrbně získá nový kabát. Bruntálský a krnovský deník. 2013-01-20. Dostupné online [cit. 2018-02-02]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]