German z Paříže

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
German z Paříže
Rodné jménoGermanus
Narození496
Autun
Úmrtí28. května 576 (ve věku 79–80 let)
Paříž
Místo pohřbeníKlášter Saint-Germain-des-Prés
Povoláníkatolický kněz a spisovatel
Nábož. vyznáníkřesťanství
Funkcepařížský bikup (555–576)
biskup
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Socha sv. Germana z kostela v St. Germain-en-Laye, sádra, po roce 1800
Socha sv. Germana v kostele v Rouffignacu

German z Paříže (496 u Autunu28. května 576 Paříž) je francouzský světec, který byl v letech 550576 pařížským biskupem. V liturgickém kalendáři se připomíná 11. října.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

German (Heřman) se narodil poblíž Autunu v Burgundsku a žil jako poustevník. V roce 530 byl vysvěcen na kněze. O deset let později roku 540 byl zvolen opatem kláštera svatého Symforiana v Autunu a později, roku 555 biskupem v Paříži a kaplanem franského krále Childeberta I. Stal se populárním kazatelem, zejména mezi zajatci. German se za vlády krále podílel na misijní činnosti, zejména na pokřesťanštění Franků a budování kostelů a klášterů ve své diecézi. Spolupracoval s Legérem (Leodegarem) z Autunu, který byl za svou činnost také svatořečen. Childebert I. dovezl ze španělské Zaragozy ostatky svatého Vincenta a založil pro ně v Paříži benediktinský klášter, který byl vysvěcen v roce 558.

Podle legendy biskup předpověděl své úmrtí dlouho dopředu a nechal si na pelest své postele vytesat datum 28. května. Po své smrti v roce 576 byl pohřben v kapli u kláštera sv. Vincenta, odkud se jeho úcta a relikvie postupně šířily:

Kostely[editovat | editovat zdroj]

Patrocinia[editovat | editovat zdroj]

German je patronem vězňů, zajatců a hudby. Je vzýván proti požárům a horečce.

Ikonografie[editovat | editovat zdroj]

Bývá zobrazován jako biskup v kasuli s mitrou na hlavě a s berlou v pravici, často s gestem oranta. K jeho atributům patří řetězy a hořící dům. Objevuje se ve dvojici se svatým Vincencem. Nedostatek zpráv o jeho životě vedl k jeho identifikaci se svatým Germanem z Auxerre[1]. Jeho patrocinium nese několik obcí ve Francii (v départementech l’Ardèche,’Aube, Meurthe-et-Moselle, Haute-Saône, Vienne, Saint-Germain-du-Bel-Air, Saint-Germain-de-Confolens, Saint-Germain-de-Montbron, a Éghezée v Belgii.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lexikon der christlichen Ikonographie, ed. Wolfgang Braunfels et alii, Band 6, Herder Basel-Freiburg-Rom-Wien 1994, s. 402.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lexikon der christlichen Ikonographie, ed. Wolfgang Braunfels et alii, Band 6, Herder Basel-Freiburg-Rom-Wien 1994, s. 402.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

20. biskup pařížský
Předchůdce:
Eusebius I.
550576
German z Paříže
Nástupce:
Ragnemod