Georges Richard

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Georges Richard
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení1897
Datum zániku1902
PředchůdceSociété des Cycles Georges Richard
Adresa sídlaPaříž, Francie
Charakteristika firmy
Oblast činnostiautomobilový průmysl
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Georges Richard Vis-a-vis z roku 1894 s jednoválcem o objemu 1140 cm³

Société des Anciens Etablissements Georges Richard byla francouzská automobilka, vyrábějící osobní automobily v letech 18931907. Jejím sídlem bylo Ivry-Port, jedno z předměstí Paříže. Emblémem byl čtyřlístek.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Model Georges Richard 1901

Firmu založili v roce 1893 bratři Georges a Maxime Richard. Společnost nejprve vyráběla a obchodovala s jízdními koly. O tři roky později vyráběla vozítka velmi podobná tehdejšímu Benzově modelu Velo. Zda byl design licencován, či zda šlo čistě o pirátství není známo. V roce 1899 byla firma reorganizována a začala vyrábět větší vozy s dvouválcovým motorem horizontálně uloženým vpředu. Podobnost s Benzovými vozy byla stále zjevná i pro stále používané levostranné řízení.

K rozšíření nabídky byla zakoupena licence na vozy belgické firmy Vivinus. Ty byly rovněž poháněny pomocí řemene, ale měly svislý jednoválcový vzduchem chlazený motor uložený vpředu. Těchto vozidel bylo v následujících letech vyrobeno několik stovek a to nejen samotnou továrnou Georges Richard ale i ve dceřiných společnostech New Orleans v Anglii a Dietrich v Německu.

V roce 1901 továrna angažovala konstruktéra Henriho Brasiera, do té doby šéfkonstruktéra u firmy Mors. Hned v roce následujícím uvedla na trh nové modely pod novým jménem Richard-Brasier. Koncem roku 1905 Georges Brasier společnost opustil, aby založil novou vlastní značku.

Od roku 1907 nebyl pod jménem Georges Richard vyroben žádný automobil. V roce 1914 se Georges Richard stal spoluzakladatelem automobilky UNIC. Není známo kdy tuto firmu opustil.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Georges Richard na německé Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • (francouzsky) G. N. Georgano: Autos. Encyclopédie complète. 1885 à nos jours. Courtille, 1975

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]