Garry’s Mod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Garry’s Mod
Základní informace
VývojářFacepunch Studios
VydavatelValve Corporation
DesignérGarry Newman
EngineSource engine
Datum vydání24. prosinec 2004
Žánrsandboxová fyzikální hra
Herní módyHra jednoho hráče, Hra o více hráčích
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Garry's Mod (často zkráceně nazýván GMod) je sandboxová FPS hra, která funguje na upraveném enginu Source a je vytvořena Garrym Newmanem. Garry's Mod byl původně modifikací pro Half-Life 2, ale později byl přetvořen do samostatné hry na Steamu, která byla oficiálně vydána 29. listopadu 2006 a nazvána jako Garry's Mod 10. Aktuální verze, Garry's Mod 13, byla vydána 24. října 2012. Od vydání do roku 2020 se prodalo skoro 18,7 milionů kopií a hra vydělala 119,8 milionů dolarů.[1]

Hra[editovat | editovat zdroj]

Ačkoliv je Garry's Mod většinou považován za plnou hru, nemá žádný cíl a hráči mohou používat sadu nástrojů pro jakékoliv účely. Garry's Mod dovolí hráčům manipulovat s předměty, vytvářet „rekvizity“ – různé objekty, které mohou hráči umístit ve hře. Rekvizity mohou být vybrány z jakékoliv nainstalované hry, která používá Source nebo z komunitou vytvořených doplňků. Hlavním rysem hry jsou dvě „zbraně“ pro manipulování s objekty – Fyzikální zbraň a Nástrojová zbraň. Fyzikální zbraň dovoluje sebrat objekty, upravit je a zamrazit na místě. Nástrojová zbraň je mnohoúčelový nástroj pro provedení různých úkolů, jako kombinování objektů, jejich spojování pomocí lan, a vytváření navijáků a kol.

Další činnost je pózování postav pomocí rozmanitých nástrojů. Je to populární způsob vytváření videí a machinim, především s motivy ostatních Source her.

Garry's Mod používá upravený engine Havok, jenž dovolí hráči vybudovat struktury, které dbají na fyzikální zákony.

Hra pro více hráčů[editovat | editovat zdroj]

Garry's Mod podporuje multiplayer na herních serverech. Tyto servery jsou provozovány komunitou a některé servery získávají zisk z dodatečných VIP funkcí. Hráči mohou využívat integrovanou textovou nebo hlasovou komunikaci. Servery často využívají mody, mnoho z nich jsou vytvořené uživateli. Když se hráč připojí, hra se automaticky pokusí stáhnout potřebný obsah.

Mezi populární herní módy pro více hráčů patří: Roleplay (RP), kde na sebe hráči berou specifickou roli v komunitě serveru, Trouble in Terrorist Town (TTT), která zahrnuje skupinu nevinných a detektivů, ale také menší skupinu zrádců, jejichž úkolem je zabít všechny nevinné. Jsou také deathrun servery, kde "mrtví" hráči používají pasti a pokouší se zabít ostatní hráče, kteří se snaží dostat na konec překážkové dráhy.

Uživateli vytvořený obsah[editovat | editovat zdroj]

Garry's Mod nabízí široké spektrum modů a zásuvných modulů. Hráči mohou vytvořit své vlastní postavy, herní módy, mapy, objekty, zbraně a další modifikace. Pomocí skriptovacího jazyka Lua lze vytvořit nehráčské postavy a různé nástroje, které dovolují manipulování s objekty a hráči. Herní pravidla a vlastnosti mohou být také upravovány tak, aby se přizpůsobily konkrétnímu modu nebo žánru.

Ve verzi 12 se k prohlížení a distribuci uživatelského obsahu používal nástroj Toybox. Jelikož se za cloudové úložiště pro funkčnost Toyboxu musely platit vysoké částky, ve verzi 13 byl Toybox nahrazen Steam Workshopem.[2] V roce 2023 Steam Workshop evidoval přes 1,7 milionu doplňků.[3]

Soutěž Fretta[editovat | editovat zdroj]

V zimě 2009/2010 se konala soutěž pro vývojáře o vytvoření nejlepšího nového herního módu pro Garry's Mod použitím vývojové platformy Fretta. Fretta, italsky "spěch", dovoluje rychle a snadno vytvořit nové herní módy pro Garry's Mod s požadovanou funkčností, takže se vývojáři mohou soustředit na jedinečné aspekty vlastních módů. Vývojáři pěti nejlepších módu vyhráli finanční prostředky na vývoj, a to 1000 až 5000 dolarů.[4] Vítězný mód byl Trouble in Terrorist Town, který byl spolu s módem Dogfight: Arcade Assault přidán do hry.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Garry's Mod na anglické Wikipedii.

  1. 2020 - News - Facepunch. web.archive.org [online]. 2021-01-14 [cit. 2023-12-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-01-14. 
  2. CONTRIBUTOR, Craig Pearson; PEARSON, Craig. The Future of Garry's Mod. Rock, Paper, Shotgun. 2012-08-31. Dostupné online [cit. 2023-12-29]. (anglicky) 
  3. Garry's Mod. steamcommunity.com [online]. [cit. 2023-12-29]. Dostupné online. 
  4. Fretta Contest. web.archive.org [online]. 2011-07-10 [cit. 2023-12-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-07-10. 
  5. Garry's Mod Patch - Blue's News Story. www.bluesnews.com [online]. [cit. 2023-12-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]