Garam masála

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Garam masala)
Garam masála
Typické ingredience pro jednu z možných variant garam masály: uprostřed je zelený kardamom, pod ním černý kardamom a na vnějších okrajích hromádky (po směru hodinových ručiček počínaje největšími semeny vlevo) jsou: muškátový ořech, černý pepř, muškátový květ, skořice, hřebíček
Typické ingredience pro jednu z možných variant garam masály: uprostřed je zelený kardamom, pod ním černý kardamom a na vnějších okrajích hromádky (po směru hodinových ručiček počínaje největšími semeny vlevo) jsou: muškátový ořech, černý pepř, muškátový květ, skořice, hřebíček
Základní informace
Místo původuIndie, Pákistán, Bangladéš a Nepál
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Garam másala

Garam masála je pikantní až ostrá směs koření připravovaná v jižní Asii, především Indii a Pákistánu. Používá se k ochucení například jogurtu, rozličných pokrmů Indické kuchyně, včetně jídel připravovaných na jehle a na grilu.

Směs se v různých regionech Indie a Pákistánu skládá z odlišných ingrediencí. Tradiční jihoasijské hospodyně si připravují garam masálu doma samy podle svého rodinného receptu, běžně se však v zemích tohoto regionu prodávají hotové směsi, které jsou v balené podobě k sehnání i v Evropě.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název v jazycích jižní Asie[editovat | editovat zdroj]

Ve většině indických jazyků se tato směs nazývá garam masála/garam masálá: Např. hindsky i maráthsky गरम मसाला, pandžábsky ਗਰਮ ਮਸਾਲਾ, urdsky گرم مصالحہ, malajálamsky ഗരം മസാല, kannadsky ಗರಂ ಮಸಾಲಾ. Gudžarátsky je to „garam masáló“ (ગરમ મસાલો) Ve východní Indii a v Bangladéši se název vyslovuje gorom mošla, příp. gorom mosla (bengálsky গরম মসলা) a v Nepálu garam maslá (nepálsky गरम मसला)

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Garam znamená hindustánsky „horká, teplá“ a masálá značí libovolnou „směs koření“ (obě slova jsou převzata z perštiny). Doslovný překlad je tedy „horké koření“ či „teplé koření“. Uvádí se, že směs se tak nazývá pro svou schopnost podpořit trávení, a tudíž zvýšit tělesné teplo.[1] Nelze však vyloučit, že původním důvodem pro název „garam“ je to, že se koření pro garam masálu obvykle před umletím tepelně upravují.

Ingredience[editovat | editovat zdroj]

Jedna možná varianta typická zvláště pro severoindický Kašmír se skládá z římského kmínu, černého pepře, hřebíčku, muškátového ořechu, koriandru, zeleného i černého kardamomu a bobkového listu a často též badyánu. V jižní Indii to bude bez římského kmínu a jen s černým kardamomem, zato kromě muškátového oříšku i tzv. muškátový květ. V Pandžábu se vynechá zelený kardamom, badyán i muškát, zato se přidává sušený zázvor. Recepty se liší nejen podle regionů, ale i dle osobního gusta[2] a žádný z nich není autentičtější než ty ostatní. Směs celého koření se obvykle krátce nasucho opraží (což zvyšuje aromatičnost) a poté se umele na prášek.

Srovnání ingrediencí garam masály typické pro tři různé státy Indie:

Kašmírská Kéralská Pandžábská
černý pepř - černý pepř
římský kmín - římský kmín
zelený kardamom - -
černý kardamom černý kardamom černý kardamom
skořice skořice skořice
hřebíček hřebíček hřebíček
badyán badyán -
muškátový ořech muškátový ořech -
bobkový list - -
koriandr - -
- muškátový květ -
- - sušený zázvor

(Tabulka je převzata z příslušného hesla Wikipedie v hindštině)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bhide, Monica Garam Masala: A Taste Worth Acquiring npr.org April 27, 2011
  2. RAMA RAU, Santha. The Cooking of India (Foods of the World). USA: Time Life Education, June 1969. ISBN 978-0-8094-0069-0. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]