Fridrich z Westphalenu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Friedrich z Westphalenu
Rodový erb
Rodový erb
Narození23. července 1940 (83 let)
Ústí nad Labem
Povoláníadvokát, vysokoškolský učitel a spisovatel
ZaměstnavatelBielefeldská univerzita
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fridrich hrabě z Westphalenu též Fridrich Westphalen z Fürstenbergu (německy Friedrich Graf von Westphalen, * 23. července 1940, Ústí nad Labem) je česko-německý šlechtic z rodu Westphalenů z Fürstenbergu, právní vědec a právník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Fridrich z Westphalenu se narodil v Ústí nad Labem, dětství však strávil v Paderbornu v zázemí velké rodiny šlechtického hraběcího rodu Westphalenů. V roce 1960 složil maturitu na jezuitské školé v Bürenu a následně vystudoval práva v Münsteru, Heidelbergu, Bonnu a Washingtonu. Dále studoval politologii a navštěvoval přednášky z historie a filozofie. V roce 1968 získal doktorát na univerzitě v Kolíně nad Rýnem.

Již jako student pracoval jako zaměstnanec v Rheinischer Merkur a později v zahraničním oddělení deníku. V roce 1969 se stal generálním právníkem v průmyslovém podniku. V roce 1973 se usadil jako advokát v Kolíně nad Rýnem. Zpočátku pracoval pro advokátní kancelář Graf von Westphalen, která působí po celém Německu, od níž se později (2010), z důvodu rozdílných strategických a manažerských názorů odštěpila advokátní kancelář Friedrich Graf von Westphalen & Partner,[1] s kancelářemi v Kolíně nad Rýnem a Freiburgu.[2]

Postupně se vypracoval na průkopníka v oblasti exportního financování, odpovědnosti za výrobek, práva všeobecných obchodních podmínek a leasingového práva. [3] Od roku 1998 vyučoval na univerzitě v Bielefeldu.

V roce 2004 se stal čestným profesorem na univerzitě v Bielefeldu. [4]

Von Westphalen je zakládajícím členem European Law Institute, neziskové organizace věnující se právnímu výzkumu a zlepšování evropského práva s cílem konstruktivně podporovat evropskou integraci v oblasti evropského práva. Je jedním ze zastánců Listiny základních digitálních práv Evropské unie, která byla zveřejněna na konci listopadu 2016.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Friedrich Graf von Westphalen na německé Wikipedii.