Evangelický kostel (Roštár)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický kostel v Roštáru
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajKošický
OkresRožňava
ObecRoštár
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevEvangelická církev a. v.
Diecézevýchodní
Děkanátgemerský
FarnostRoštár
Architektonický popis
Stavební slohgotická architektura
Výstavba14. století
Další informace
AdresaRoštár, SlovenskoSlovensko Slovensko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický kostel nacházející se v obci Roštár v okrese Rožnava na Slovensku je gotická stavba, která byla 6. května 1963 prohlášena za národní kulturní památku Slovenska. Jedná se o jednolodní středověkou stavbu s pravoúhlým presbytářem. Stavba nese prvky gotického slohu a v interiéru se nachází cenné barokní vybavení.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roštárský kostel byl postaven pravděpodobně koncem 13. nebo počátkem 14. století jako jednoduchá jednolodní stavba s typicky obdélníkovým presbytářem. Původně byl kostel zasvěcen svatému Ondřeji. Někteří autoři uvádějí, že jeho předchůdcem byla starší stavba. V průběhu 15. století byl interiér kostela doplněn gotickými malbami, podobně jako kostely v sousedních obcích Koceľovce nebo Ochtiná. Během reformace se kostel stal evangelickým, jeden z prvních evangelických sborů v Gemeru zde vznikl již v roce 1590. Evangelíci si kostel upravili podle svých potřeb, kdy byly malby přemalovány. V roce 1604 se v kostele konalo seniorátní shromáždění, na kterém gemerští evangelíci přijali svůj první církevní zákon, tzv. Roštárské artikuly, které později potvrdil palatin Juraj VII. Turzo. V roce 1689 kostel zničil ničivý požár, po němž musela být stavba znovu postavena. Během ní dostal kostel své dnešní barokní vybavení. V roce 1935 a v 50. letech 20. století byl kostel restaurován. V roce 1977 byly restaurovány dochované fragmenty maleb. Poslední obnova kostela proběhla v roce 2005, kdy dostal novou střechu.

Architektura kostela[editovat | editovat zdroj]

Evangelický kostel se nachází na pozemku uprostřed obce Roštár v opevněném areálu. Jedná se o typickou raně středověkou venkovskou stavbu, tj. jednolodní s obdélníkovým presbytářem. Kostel má věž obrácenou k západu a sakristii obrácenou k severu. Lomený oblouk portálu a křížová klenba v presbytáři pocházejí z období gotiky. Ve věži se dochovala všechna původní gotická okna. V interiéru byly sondami odhaleny zbytky maleb provedených technikou secco. Jedná se o výjevy Klanění tří králů a svaté Alžběty. Aby byly zachovány, byly sondy po ukončení výzkumu zatřeny vápnem. Je možné, že v budoucnu dojde k dalším objevům. Loď byla v barokním období nově zaklenuta. V této fázi byl také upraven formát oken. V interiéru se nachází cenné barokní vybavení, oltář a kazatelna. Dřevěný barokní oltář z roku 1724 nese ústřední obraz Kalvárie s plastikou ukřižovaného Krista, na predelle je obraz Poslední večeře a na vrcholu oltáře Vzkříšený Kristus. Oltář byl do kostela vrácen v roce 2016 po několikaletém restaurování. Za jeho restaurování získalo Regionální restaurátorské studio Bratislava cenu Fénix – kulturní památka roku 2016, kterou uděluje Ministerstvo kultury Slovenské republiky. Oltář s bohatou sochařskou a malířskou výzdobou restauroval odborný tým restaurátorů pod vedením akad. mal. Alexandry Šulíkové a pod metodickým vedením Mgr. Zuzany Benčekové Tahy v časovém období 2012–2016. Restaurováním hlavního oltáře z evangelického kostela v Roštáru se restaurátorům podařilo navrátit památce její původní jedinečné hodnoty a fond gemerských památek se tak rozrostl o další cenný přírůstek do kulturního dědictví. Kazatelna patří k oltáři a zobrazuje Krista Spasitele a čtyři evangelisty.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Evanjelický kostol v Roštári na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]