Enterprise (NX-01)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Enterprise (NX-01) je fiktivní hvězdná loď vyskytující se ve sci-fi příbězích světa Star Treku. Jedná se o loď Hvězdné flotily Spojené Země třídy NX vypuštěnou v roce 2151 a vyřazenou ze služby o 10 let později. Osudy této lodi a její posádky jsou hlavním příběhem seriálu Star Trek: Enterprise.

Vznik a design[editovat | editovat zdroj]

Vzhled této lodi navrhli výtvarníci společnosti Paramount Pictures John Evans a Doug Drexler. Jako inspirace jim posloužil letoun Lockheed P-38 Lightning z období 2. světové války.[1]

Historie lodě[editovat | editovat zdroj]

Enterprise byla první pozemskou lodí, která dokázala cestovat rychlostmi blízkými warpu 5, díky čemuž byla první skutečnou lidskou mezihvězdnou lodí. Velel jí kapitán Jonathan Archer, vypuštěna byla 12. dubna 2151 z doků na orbitě Země. Plánovaný první let měl ale proběhnout až o tři týdny později, takže loď ještě nebyla zcela dokončena (nebyla např. nakalibrována prostorová torpéda a nebyly nainstalovány fázové kanóny; tyto nedostatky byly napraveny během prvních misí). Její první cestou se stala přeprava Klingona Klaanga, jenž na Zemi ztroskotal, na jeho domovskou planetu Qo'noS.

Loď a její posádka navázala první kontakty s různými druhy a rasami včetně Klingonů, Sulibanů, Tholianů a Xindů, ačkoliv pouze málo z nich bylo mírového charakteru.

V letech 2153 a 2154 bránila Enterprise jako nejvyspělejší loď Zemi před xindským útokem, nakonec se jí povedlo vypudit i tzv. „Stavitele sfér“, čímž zachránila nejen Pozemšťany, ale i Xindy. Loď přitom utrpěla vážná poškození a rovněž ztráty na životech byly poměrně vysoké.

Roku 2154 byla Enterprise vyslána k Vulkánu, kde loď působila jako jakýsi stabilizující prvek mezi různými rasami. Kapitánu Archerovi se nakonec podařilo sestavit společnou flotilu Pozemšťanů, Vulkánců, Andorianů a Tellaritů a podnikli společnou akci proti Romulanům. Tento akt byl základním bodem k založení Spojené federace planet o několik let později.

Po dalších nejrůznějších misích a dobrodružstvích byla loď v roce 2161 kvůli rychlému technickému rozvoji (a tedy zastaralosti Enterprise) vyřazena a umístěna do Muzea Hvězdné flotily.

Posádka[editovat | editovat zdroj]

velící důstojník
první a vědecký důstojník
druhý důstojník a šéfinženýr
hlavní lékařský důstojník
bezpečnostní a zbraňový důstojník
kormidelník
komunikační důstojník

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Enterprise (NX-01) na anglické Wikipedii.

  1. Enterprise NX-01 [online]. Euderion.de [cit. 2010-01-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-01-10. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]