Dolný Harmanec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolný Harmanec
Železniční stanice
Železniční stanice
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška440 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajBanskobystrický
OkresBanská Bystrica
Tradiční regionHorehroní
Dolný Harmanec
Dolný Harmanec
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha42,52 km²
Počet obyvatel249 (2017)
Hustota zalidnění5,9 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaNecpalová Alena
Vznik1540
Oficiální webwww.dolnyharmanec.sk
Adresa obecního úřaduDolný Harmanec 61
Telefonní předvolba048
PSČ976 03
Označení vozidel (do r. 2022)BB
NUTS508551
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolný Harmanec je obec na Slovensku v okrese Banská Bystrica. Nachází se 12 km severozápadně od Banské Bystrice, v úzké Harmanecké dolině, na styku Velké Fatry s Kremnickými vrchy. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1540, kdy to byla hornická osada patřící Banské Bystrici. Blízko vesnice leží Harmanecká jeskyně.

Ves je orientovaná ve směru sever – jih, podél Bystrického potoka a státní silnice. Střed obce je v nadmořské výšce 486 m, katastr obce ve výškovém rozmezí 457 – 1377 m (Králova studna). Současná rozloha katastru je 4452 ha. V obci žije 249 obyvatel. Uprostřed stojí římskokatolický kostel svatého Josefa z roku 1931. Původně obec patřila do Zvolenské župy, nyní do okresu Banská Bystrica v rámci banskobystrického kraje.

Pojmenování[editovat | editovat zdroj]

Pojmenování obce Harmanec je zřejmě odvozeno od jména jejího zakladatele Hermanna z dob saské hornické kolonizace Banské Bystrice a jejího okolí, na což poukazuje i starý německý název Hermannsdorf, maďarský Hermand nebo počeštěný Hermanecz.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Obec vznikla asi v 14. století (poprvé písemně doložena roku 1540) jako osada horníků, hutníků a dřevorubců na území svobodného královského města Banská Bystrica.

Do roku 1496 měli v Harmanci banskobystričtí těžaři šmelcovnu. Novou huť (8 pecí) postavila Thurzovsko-fuggerovská společnost, která zpracovávala měděnou rudu. Po převzetí měďařských podniků v okolí Banské Bystrice hornickou komorou (1546), na odvrácení hrozícího nedostatku dřeva pro erární doly a hutě rezervoval uherský král Maxmilián II. báňským řádem z roku 1573 i lesy báňských měst, včetně harmaneckých lesů, pro potřebu dolů. Dřevo se mohlo získat jen se souhlasem královské hornické komory, která však soustředila svůj zájem především na oblast Španiej Doliny a Starých Hor s bohatými ložisky měděné rudy a proto usměrňovala požadavky měšťanů na příděly dřeva právě do Harmanecké, na rudu chudé doliny.

V letech 1546–1564 se harmanecká huť stala erárním podnikem a pak ji opět převzali soukromí podnikatelé, kteří zde zpracovávali rudu ze svých dolů i materiál ze starých hald až do 18. století. Do konce 18. století pak huť využívalo město Banská Bystrica na zpracovávání rudy ze svých dolů v Richtárové a v Pieskách. Tak se dostaly Harmanecké osady do vlivu města Banská Bystrica. Zajímavostí je někdejší výskyt zlatonosných žil s obsahem stříbra, zlato se těžilo již v dávných dobách a ještě ve 30. letech 20. století proběhly pokusy těžbu obnovit.

V roce 1883 byla k obci Dolný Harmanec připojena původně samostatná osada Horný Harmanec, kterou dozajista založili uhlíři, pálící dřevěné uhlí v okolních lesích pro vysokou pec v Dolnom Harmanci.

V jižní části katastru v roce 1829 postavil banskobystrický obchodník F. S. Leicht papírnu, kterou v roce 1842 zmodernizoval vídeňský podnikatel M. V. Schloss a v druhé polovině 19. století se stala největší strojovou papírnou v Uhersku. Dlouhou dobu byla téměř monopolním odběratelem dřeva a vlákniny z městských lesů. Už od roku 1913 měla papírna samostatnou železniční vlečku z Banské Bystrice, později byla zrušena a papírnu připojili na novou železniční trať. U papírny vznikla kolem roku 1860 osada Harmanec - papírna, kterou v roce 1957 oddělili od Dolního Harmance jako samostatnou politickou obec s názvem Harmanec.

Přes Harmanec vedla historická stezka do Turce, kterou později nahradila státní silnice klikatící se přes horské sedlo Malý Šturec, vybudovaná v polovině 20. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dolný Harmanec na slovenské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]