Díu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Diu)
Díu
दीव
Brána pevnosti Díu
Brána pevnosti Díu
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška0 m n. m.
StátIndieIndie Indie
Svazové teritoriumDádra a Nagar Havélí a Daman a Díu
Díu
Díu
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha40 km²
Počet obyvatel23 991 (2011)
Hustota zalidnění599,8 obyv./km²
Správa
Telefonní předvolba28758
PSČ362520
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Díu je rybářské město v distriktu Díu ve svazovém teritoriu Dádra a Nagar Havélí a Daman a Díu v Indii. Distrikt Díu je desátým nejméně zalidněným mezi indickými distrikty. Město leží na východním cípu stejnojmenného ostrova. Nachází se zde známá pevnost a stará portugalská katedrála. Ve městě o rozloze 40 km2 žilo v roce 2011 23 991 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Město a distrikt patřily historicky do oblasti Sauraštra v Gudžarátu. Byl to důležitý přístav na obchodních cestách vedoucích Arabským mořem. Vzhledem k jeho strategickému významu zde 3. února 1509 svedla portugalská válečná flotila námořní bitvu se spojeným loďstvem Mamlúckého sultanátu, Benátské republiky, Dubrovnické republiky, kóžikkótského zamorina a gudžarátského sultána Mahmuda Begady o nadvládu nad Indickým oceánem.

V roce 1513 se tu Portugalci pokusili založit předsunutou základnu, ale vyjednávání nedopadlo podle jejich představ. Stejně dopadli i Diogo Lopes de Sequeira roku 1521 a Nuno da Cunha roku 1523. Také pokus o dobytí města, který v roce 1531 podnikl Nuno da Cunha, se nezdařil.

Až roku 1535 uzavřel gudžarátský sultán Bahadur Šáh s Portugalci obranné spojenectví proti mughalskému císaři Humájúnovi a povolil jim postavit pevnost Díu a udržovat na ostrově posádku. Tak se Díu stalo součástí portugalské kolonie Portugalská Indie. Spojenectví se záhy rozpadlo, a gudžarátský sultán, který pozdě litoval své přílišné štědrosti, se proto mezi roky 15371546 neúspěšně pokoušel Portugalce z Díu vyhnat. Byl však v boji poražen a zabit, načež následovalo období válek mezi Portugalci a gudžarátským sultanátem.

Roku 1538 oblehl vládce Khambhátského knížecího státu, jenž byl součástí Gudžarátského sultanátu, Coje Çafar za pomoci osmanského loďstva, jemuž velel Hadım Sulejman Paša, město Díu.[1] Portugalská posádka vedená Anthonym Silveirou se jim však ubránila. Týž Coje Çafar oblehl Díu i v roce 1546 a toto druhé obléhání trvalo 7 měsíců, od 20. dubna do 10. listopadu. Portugalci vedení Joãem Mascarenhasem pevnost a město uhájili a poté, co dorazila flotila guvernéra ostrova Joãa de Castra, obléhatele zahnali. V boji zahynul jak Coje Çafar, tak guvernérův syn Fernão de Castro. Po druhém obléhání Díu byly pevnost i město opevněny tak dobře, že dokázaly odolat pozdějším nájezdům Arabů z Maskatu i Holanďanů koncem 17. století.

Následkem rozvoje Bombaje začal od 18. století strategický význam Díu upadat. Stala se z něj něco jako historická připomínka časů, kdy město tvořilo jakousi obchodní a strategickou baštu v rámci zápasu mezi silami islámského Východu a křesťanského Západu.

Díu bylo portugalskou državou od roku 1535 až do roku 1961, kdy v rámci Invaze do Goy podlehla portugalská posádka 19. prosince útoku armády Indické republiky vedenému proti všem portugalským državám v Indii. Bitva o Díu proběhla jako řada pozemních, leteckých a námořních útoků soustředěných na ostrov po dobu 48 hodin, dokud se portugalská posádka nevzdala. Celá oblast byla poté prohlášena za indické svazové teritorium Goa, Daman a Díu. Poté co se Goa v roce 1987 osamostatnila jako stát, se zbytek stal svazovým územím Daman a Díu. Dne 26. ledna 2020 došlo ke sloučení svazových území Daman a Díu a Dádra a Nagar Havélí, čímž vzniklo svazové teritorium Dádra a Nagar Havélí a Daman a Díu.

Jazyky[editovat | editovat zdroj]

V Díu se hovoří celkem čtyřmi jazyky. Jsou to: gudžarátština, portugalština, angličtina a hindština.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Diu, India na anglické Wikipedii.

  1. ÖZBARAN, Salih; DE LYMA, Dom Manuell. The Ottoman Turks and the Portuguese in the Persian Gulf, 1534–1581. Journal of Asian History. 1972, s. 45–87. Dostupné online. ISSN 0021-910X. JSTOR 41929749. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]