Diskuse s wikipedistou:Tomík

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele R-bahn v tématu „Genesius Římský

--Postrach 14:26, 24. 9. 2005 (UTC)

Milý kolego, vaše snaha o rozšíření článku chirurgie je chvályhodná, jen bych vás chtěla upozornit, že je lepší dělat změny po větších dávkách. Buď si celý text předpřipravit v nějakém textovém editoru, nebo aspoň používat tlačítko "Ukázat náhled". Opakované malé změny jednoho článku zaneřádí databázi, stránku poslední změny i historii článku. Každá vaše změna se totiž archivuje zvlášť. Navíc je potřeba něco udělat s článkem trepanace, v této podobě je to kandidát na rychlé smazání. Já ho zatím nesmazala jen proto, že jste nováček a jinak se evidentně snažíte editovat smysluplně, ale pokud tam něco nepřidáte, tak smazání asi neunikne. Pokud se potřebujete na něco zeptat, klidně se obraťe ne mě, nebo jiného zkušenějšího Wikipedistu, nebo napište na stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc.
Přeji mnoho zábavy s Wikipedií --Karakal 15:11, 24. 9. 2005 (UTC)

Nazdar milý kolego, někdo upozornil, že Vámi založený článek Trepanace nemá žádný obsah; to je zde zcela normální, že takové stránky jsou smazány, ovšem nic Vám nebrání, založit stránku znovu, máte-li víc textu. Mnoho chuti do další práce a hezký víkend, -jkb- 15:32, 24. 9. 2005 (UTC)

Milý kolego, blbosti dělá občas každý a tohle nebylo nijak závažné. Chybami se člověk učí a vaše další editace článku chirurgie už byly v pořádku. Ta trepanace už smazána byla, ony takhle krátké článečky normálně nevydrží déle, než pár minut. Až budete mít delší text, založíte si ho znovu.

K té otázce ohledně vkládání lékařství někam výš v hierarchii, no on se teď asi bude překopávat celý systém kategorií, takže i na to lékařství dojde. Asi nemá smysl to teď řešit zvlášť. Až se s tím předěláváním začne, můžete do toho taky zasáhnout, nikoho z medicíny tu nemáme, pokud vím, takže vaše pomoc bude potřeba.

A poslední rada, když píšete někam do diskuse, tak se můžete podepisovat buď použitím 4 vlnovek, nebo druhou ikonkou zleva zprava nad editačním oknem. Jo a ještě jedna, klidně mi odpovídejte na své diskusní stránce, zůstane tak zachována posloupnost a já si vaší odpovědi určitě všimnu.
Těším se na další spolupráci --Karakal 18:07, 24. 9. 2005 (UTC)

Taky Vás tu vítám, jsem rá, že tu máme někoho, kdo nám zde chce pomoci s chirurgií a doufám tedy i s anatomií člověka. :o) Jinak drobná oprava: ten podpis je druhá ikonka zprava... Cinik 18:16, 24. 9. 2005 (UTC)
Když to musí být, tak i s anatomií ;) Jejej, to budu mít mozoly na prstech... Ale v tom případě budu mít problémy s obrázky - skenovat z knihy to nemůžu kvůli autorským právů a nevím, jestli si to sám namaluju ;) A bez obrázků se anatomie dělat nedá.. Jak z toho ven? --Tomík 18:28, 24. 9. 2005 (UTC)
Koukněte se od jiných wiki (nejčastěji anglické, jestli to už nevyřešili. Pokud tam bude obrázek z commons, tak nejni problém }tp je medium pro sedílení obrázků mezi jazykovými verzemi. Jsou an něm pouze volné obrázky. Cinik 18:34, 24. 9. 2005 (UTC)
Cinik mě předběh, ale stejně. Stačí mít knihu dostatečně starou, aby práva k ní byla už propadlá ;). Jo a taky asi něco bude na anglické wikipedii a na commons. Stačí říct co hledáte a my vám s tím pomůžeme. --Karakal 18:39, 24. 9. 2005 (UTC)


Jak sehnat obrázek z commons: Koukněte se od jiných wiki (nejčastěji anglické), jestli to už nevyřešili. Pokud tam bude obrázek z commons (to je medium pro sdílení obrázků mezi různými jazykovými verzemi), tak nejni problém. Jsou na něm pouze volné obrázky. Příklad: Chcete napsat článek lebka člověka. zajdete na anglickou wiki (nejlépe jít na hlavní stranu wikipedie, v levém sloupečku zmáčknout english a budete na hlavní straně angl. verze. Napíše skull (doufám) a dostanete se na článek o lebce, kde lidská lebka buď bude, nebo na ni bude odkaz. Zajdete si na ni a prohlédnete obrázky. Když se Vám nějaký bude líbit, klepnete na něj a až se objeví a bude tam něco napsáno o commons, tak máte vyhráno. V článku, který budete dělat, pak napíšete tohle /bez kulatých závorek, to je můj komentář/. Prohlédněte si to v editačním okně, ať vidíte vše, co je tam napsáno.

[[Image:lebka.jpg(či jakkoliv jinak se to bude jmenovat)|thumb(udělá bublinu)|250px(či nějaké jiné číslo udávají rozměr obrázku)|(Plus jméno a popis obrázku v češtině)]]

Pokud nenajdete obrázek v commons, tak teprve potom bude třeba něco řešit...Cinik 18:42, 24. 9. 2005 (UTC)

Díky na rady, uvidím co budu potřebovat a případně se ozvu. Jenom - stran těch propadlých práv na knihy - po jak dlouhé době práva propadají (mám doma výborný anatomický atlas někdy z r.1920 - lze ho použít? --Tomík 18:46, 24. 9. 2005 (UTC)
No to by snad mělo stačit, ale jinak to je 70 let po smrti autora, takže se podívaj na autora a doufej, že byl dost starý, když to maloval ;). --Karakal 18:52, 24. 9. 2005 (UTC)


Pojmenování článků[editovat zdroj]

Dobrý večer, pane kolego. Se zájmem jsem otevřel Váš článek Pekárna v očekávání fotografií čerstvého chleba a sladkého pečiva. Leč padla kosa na kámen a objevil se mi – bezesporu zajímavý – článek o jeskyni. Stává se samozřejmě, že má více věcí stejný název, ale je třeba si představit, co vlastně hledá člověk, který zadá heslo Pekárna. Váš článek by měl nejspíše být pojmenován Pekárna (jeskyně). --Zirland 21:48, 29. 9. 2005 (UTC)

Souhlasím, hned to napravím.. Díky za upozornění. Akorát bude potřeba změnit všechny odkazy na jiných stránkách.. ;)--Tomík 21:51, 29. 9. 2005 (UTC)
Malá připomínka, články na nový název nepřesouváme vyjmutím a kopírováním obsahu, protože to úplně znepřehlední jejich historii, ale k takovému účelu slouží tlačítko přesunout (vpravo nahořa, tam co je editovat. Zmáčknete přesunout, do rubriky, která se Vám otevře, vepíšete požadovaný nový název a už to je. Miaow Miaow 22:02, 29. 9. 2005 (UTC)
Děkuji za upozornění, pořád se ještě učím.. ;) --Tomík 22:04, 29. 9. 2005 (UTC)
No a ještě jedna rada: Nevytváříme více totožných článků pod různými alternativními názvy. Stačí článek jeden, o ostatní se postarají přesměrování (redirecty). Návod, jak se takové přesměrování vytvoří najdete v nápovědě Wikipedie:Přesměrování. Proto jsem teď článek Jeskyně Pekárna změnil na přesměrování na článek Pekárna (jeskyně). Taky jsem do článku doplnil pár maličkostí (jestliže výše řečené bylo tak říkajíc povinné, následující můžete brát jako doporučení). U místopisných článků není na škodu napsat něco ve smyslu tolik a tolik km na tu a tu stranu (rozumí se vzdušnou čarou) od nějakého jiného místa (nejbližší vesnice, většího města atp.). Také u článků z českého místopisu je dobré přidat jako kategorii příslušný okres a v tomto případě i CHKO, na jejichž území popisované místo leží. Ale jinak velká pochvala, vypadá to moc hezky, jen tak dál. Miaow Miaow 22:38, 29. 9. 2005 (UTC)
Díky za doplnění, uvažoval jsem o uvedení těch kilometrů od vesnice, nějak jsem na to pak zapomněl. Rád bych se ale zeptal na tu dvojici (Jeskyně P. a P. (jeskyně)). Já jsem totiž založil článek Pekárna (jeskyně) a pak jsem přes kategorii Jeskyně našel, že existuje i ten druhý, přitom s mým textem a mým obrázkem. Jak se vytvořil? Jinak ty Redirecty už znám (viz. problém Moravský Kras -> CHKO Moravský kras).--Tomík 09:13, 30. 9. 2005 (UTC)
Článek Jeskyně Pekárna je jedním z takových redirectů. Není to samostatný článek, ten text, co se Vám zobrazil je již po přesměrování, je to stránka Pekárna (jeskyně). --Zirland 09:31, 30. 9. 2005 (UTC)
Aha, už jsem si zjistil okolnosti. Takže mi ušlo, že zatímco jsem řešil jak přesunout článek z "Pekárna" do "Pekárna (jeskyně)", jak jste mne upozornil, jiný wikipedista (MM) založil článek "Jeskyně Pekárna" a přesunul tam můj obsah. Takže když jsem já založil po vašem upozornění článek "Pekárna (jeskyně)", už to bylo vlastně zdvojení. No, je to určitý důsledek přílišného liberalismu v nakládání s cizími příspěvky (já osobně bych se přimlouval alespoň pro hodinové automatické "hájení", aby nemohlo dojít k podobné situaci). No ale dobrá, jsem tu nový, nemůžu si moc vymýšlet a holt s tím musím počítat.--Tomík 09:59, 30. 9. 2005 (UTC)

Přesměrování[editovat zdroj]

Vytvářet přesměrování typu Absolon Karel na Karel Absolon se tu zatím neujalo a je myslím lepší se mu vyhybat, jako obecně každému zbytečnému přesměrování, které umíbá výsledky ve vyhledavčích a zatěžuje systém. Pro nalezení potřebného článku tu máme vyhledávání: http://cs.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1ln%C3%AD:Search?search=Havel+V%C3%A1clav&go=J%C3%ADt+na --Li-sung 23:01, 1. 10. 2005 (UTC)

Souhlasím, založil jsem to proto, že jsem nebyl nadšený výsledkem hledání pojmu "Abssolon". Ale už jsem nevyzkoušel, že ani po založení přesměrování se výsledek nezmění, pokud nenapíšu vysloveně "Absolon Karel". Takže jak Absolona Karla, tak i Kříže Martina označím ke zrušení a už takové přesmyčky nebudu zakládát. Zajímalo by mne ale, proč vyhledávání pojmu "Absolon" stránku která to má v nadpisu přímo nenajde (naštěstí je Absolon v nalezeném Seznamu archeologů).--Tomík 12:28, 2. 10. 2005 (UTC)
Nejni to tím, žeje moc novej? Cinik 12:30, 2. 10. 2005 (UTC)
Moc novej mezi archeology nebo moc novej v databázi? S prvním nesouhlasím, s druhým ano, takže eventuálně uvidíme časem.--Tomík 12:47, 2. 10. 2005 (UTC)
V databázi, samozřejmě... Cinik 12:49, 2. 10. 2005 (UTC)

Templáři[editovat zdroj]

Proč je něco pryč??? Já v těch temlářích jen přidal odkaz na hotové velmistry a upravil kategorii, nějakého editačního konfliktu jsem si taky nevšim. Mohu s něčím pomoci? Odpoledne tu budu. -jkb- 11:01, 8. 10. 2005 (UTC)

Šalomoun[editovat zdroj]

Opravdu Šalomoun (z hebr. שלומו), česky se přepisuje správně takto: proto jsem to i opravil. --Dodo 17:03, 8. 10. 2005 (UTC)

Ho ho, že bych byl sto let za opicema? Já to myslím vždy viděl jako Šalamoun.. No nic, nebudu se přít, tak to opravím zpět..--Tomík 17:06, 8. 10. 2005 (UTC)

Shrnutí editace[editovat zdroj]

Díky za Vaše příspěvky, chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je nanejvýš žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. A to nejen ti, kteří právě sledují stránku posledních změn, ale i ti, kteří pak někdy v budoucnu budou hledat v historii článku nějakou konkrétní změnu. Když totiž ve shrnutí uvidí, že se Vaše změny týkají něčeho jiného, než co zrovna hledají, tak třeba Vaše editace bude patřit mezi ty, které budou moci vynechat, a ušetří tím tak trochu času. Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. --Doktory 14:17, 17. 2. 2008 (UTC)

Omlouvám se pokud jsem to někde neudělal, ale v zásadě se snažím zásadní změny popsat. Nepopisuji opravy jednoho chybného písmene a podobné věci bez změny významu textu. A pak se vždy snažím zatrhnout že jde o "malou editaci". Pokud jsem to někde neudělal, prosím když tak o specifikování článku, dneska se snažím být pracovitý (po letech zase :-))) ). Hezký den --Tomík 14:21, 17. 2. 2008 (UTC)
Ale poprosil bych Vás o shrnutí i u "malých editací". Třeba jen ve znění "pravopis", "překlep" či "oprava znění věty". Tyhle editace pak můžou správci či jiní uživatelé přeskočit a nekontrolovat, případně jen letmo přelétnout (už ví, co v té editaci asi bude). Stejně tak bude přehlednější i historie článku a lépe se v ní bude hledat. Tak přeji hezký zbytek neděle a zkuste prosím to shrnutí (osobně mám v nastavení zatržené ono upozorňování ne prázdné shrnutí, které bylo popsáno výše). Díky --Doktory 14:58, 17. 2. 2008 (UTC)
Už jsem si to nastavil a budu to tedy psát vždy. Díky za upozornění. --Tomík 15:20, 17. 2. 2008 (UTC)

Jan Tříska[editovat zdroj]

Dovolím si malou připomínku ohledně přesunu článku Jan Tříska na podobu s rozlišovačem a vytvožení rozcestníku. Existuje totiž pravidlo, podle nějž není vhodné vytvářet dvojpoložkové rozcestníky. Takový případ se řeší pomocí šablony různé významy nebo možná hledáte vložené do článku pojednávajícího o encyklopedicky významnějším faktu, lokalitě, osobě atp. Ten sochař je ovšem podstatně méně významný než herec téhož jména. V podstatě se jedná pouze o lokálně významného tvůrce, o čemž svědčí mj. to, že není zmíněn v Encyklopedii českého výtvarného umění. Budu-li mát čas, ověřím, zda-je zmíněn alespoň v rozsáhlejší Nové encyklopedii českého výtvarného umění. Také žádné z jeho děl nepatří k počinům důležitým pro dějiny českého výtvarného umění dvacátého století. Zvažte, zda-li by nebylo vhodné přesunout herce Třísku zpět na podobu bez rozlišovače. --Šandík 17:14, 17. 2. 2008 (UTC)

No, možná to na zvážení je. Možná bych diskutoval o pojmech "lokálně významného tvůrce" a "podstatně méně významný", ovšem argument neuvedení v encyklopediích je nutné brát v potaz. Když tak mi dejte, prosím, vědět, co jste zjistil a když tak přesun provedu - nicméně kvůli změně odkazu v asi 50 dalších stránkách bych nechal pojem Jan Tříska (herec) rozhodně aktivní aspoň k přesměrování, protože zpět to už teda fakt dávat nebudu :-D Díky za připomínky.. --Tomík 17:28, 17. 2. 2008 (UTC)
Tak to nechte plavat, i když je docela možné, že některý "zarputilý organizátor" wikipedie ten dvojpoložkový rozcestník stejně zlikviduje. Mě šlo spíše o to, abyste si příště šetřil práci. (Ono to zmíněné pravidlo má i tenhle praktický smysl) --Šandík 17:48, 17. 2. 2008 (UTC)
PS: Diskutovat můžeme, ale upozorňuji Vás, že mohu daná tvrzení z mnoha důvodů nejsou pouhým dojmem a tudíž jsou i doložitelná a obhajitelná.
Uvidíme co zarputilí organizátoři provedou. A když provedou, ať si to taky přeorganizují :-D Já spíš děkuju za radu, protože některé tyhle principy mi stále bohužel trochu unikají a opravdu s tím předěláváním bylo dost práce, bohužel tedy asi zbytečné. A to s tím diskutováním, to byla spíš taková řečnická.. ;-) Je to jak píšete.. A rozhodně máme víc práce užitečnější než diskutovat o koze a voze..

Děkuji Vám za první informace v článku Denivelace. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Sevela.p 08:16, 14. 4. 2008 (UTC)

Genesius z Arles[editovat zdroj]

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku Genesius z Arles. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů, hudby či jiné. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. S pozdravem --R-bahn (diskuse) 21. 4. 2019, 21:02 (CEST)Odpovědět

Genesius Římský[editovat zdroj]

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku Genesius Římský. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů, hudby či jiné. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. S pozdravem --R-bahn (diskuse) 21. 4. 2019, 21:04 (CEST)Odpovědět