Diskuse s wikipedistou:Richard Zoban/Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je archivovaná diskuse s Wikipedistou Richardem Zobanem ze srpna 2014:

Vítám Vás v české Wikipedii a těším se na Vaše další příspěvky. S pozdravem --Miďonek (diskuse) 2. 8. 2014, 06:56 (UTC)

GEN – Galerie elity národa[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky Wikipedii na stránce GEN – Galerie elity národa. Nabízím Vám pár rad k přesouvání stránek:

Tlačítko přesunu ve skryté nabídce
  • Přesuny se provádějí tlačítkem „Přesunout“ v záhlaví stránky (tlačítko se Vám zpřístupní po 4 dnech od registrace). Najedete myší na tu nenápadnou šipku vedle hvězdičky a v rozbalené nabídce kliknete na „Přesunout“ (vizte obrázek vpravo).
  • Nepřesouvejte stránky pouhým překopírováním jejich obsahu do stránky s novým názvem (copy–paste)! Takový přesun se pak musí opravit, protože se při něm nezachovají záznamy z historie úprav, a tím nejsou respektována autorská práva wikipedistů, kteří stránku editovali před Vámi.
  • Chcete-li upozornit ostatní wikipedisty na navrhovaný přesun (třeba se domníváte, že by mohl být sporný), můžete na začátek stránky vložit šablonu {{Přesunout|Nový navrhovaný název}}. Jestliže se po uplynutí přiměřené doby nikdo neozve, můžete přesun provést. V neproblematických případech můžete stránku přesunout ihned, bez návrhu.

Děkuji Vám za pozornost a nyní už můžete s odvahou editovat. S pozdravem --Jan Polák (diskuse) 5. 8. 2014, 20:21 (UTC)

Díky za radu ohledně přesouvání stránek, sám bych si toho asi nevšiml. --Richard Zoban (diskuse) 5. 8. 2014, 20:30 (UTC)
Jasný, nic se neděje. Jste (nebo jsi?) tady nový, tak nemůžete/nemůžeš vědět všechno. --Jan Polák (diskuse) 5. 8. 2014, 20:37 (UTC)

Rozdíl mezi spojovníkem a pomlčkou[editovat zdroj]

Editační okno Wikipedie. Pod ním speciální znaky. Pomlčka je oznčena červenou tečkou a textem "Pomlčka"
Pomlčku vidíte zvýrazněnou červeně

Dobrý den, chtěl(a) bych Vás upozornit na rozdíl mezi spojovníkem, což je toto: (-), a pomlčkou, což je toto: (–). Vidíte ten rozdíl? Spojovník se používá logicky pro spojování slov jako třeba Brno-střed. Spojovník tedy spojuje především dvě slova nebo dvě části slova v jeden celek a vkládá se bez mezer. O použití pomlčky si můžete přečíst zde. Prosím, abyste místo spojovníku používal(a) pomlčku.

Jak se pomlčka vkládá?
Pod tlačítky Uložit změny a Ukázat náhled naleznete určité modré znaky a písmena. Mezi nimi najdete i pomlčku. Konkrétně je za uvozovkami, které následují po malém písmenu „ž“. Vizte obrázek. Také je možné ji vložit držením klávesy Alt a vyťukáním čísel 0, 1, 5 a 0 na numerické klávesnici.

Doufám, že teď už si nebudete plést tyto dvě „čárky“ a v pravou chvíli použijete spojovník nebo pomlčku. Děkuji. S pozdravem ♥ K123456  5. 8. 2014, 20:41 (UTC)

Dobrý den, toto dvě „čárky“ si nepletu, jen se zřejmě až příliš spoléhám na automatické opravy textového editoru. Pro příště se polepším :-). Richard Zoban (diskuse) 6. 8. 2014, 07:10 (UTC)
Dobré ráno, děkuji za odpověď. A mohl byste prosím ve svých již založených článcích vyměnit spojovníky za pomlčky? Třeba v článku GENUS je spousta chybně použitých spojovníků, které by chtěly vyměnit za pomlčky. To samé v bledě modrém je v článku GEN – Galerie elity národa. S pozdravem ♥ K123456  6. 8. 2014, 07:15 (UTC)
Jasně, už na tom pracuji. Richard Zoban (diskuse) 6. 8. 2014, 07:16 (UTC)
Hotovo, snad jsem nic pepřehlédnul. Richard Zoban (diskuse) 6. 8. 2014, 07:38 (UTC)
Děkuji za trpělivost a opravení těch spojovníků za pomlčky. :) ♥ K123456  6. 8. 2014, 10:20 (UTC)

Nálepky pod sebou[editovat zdroj]

Ahoj, pokud chceš mít na své uživatelské stránce nálepky pod sebou, zkus se podívat na moji uživatelskou stránku a příslušný kód tam okopírovat. :-) --Jan Polák (diskuse) 6. 8. 2014, 18:39 (UTC)

Ahoj, díky za tip. Richard Zoban (diskuse) 6. 8. 2014, 19:08 (UTC)

Slovenské obce[editovat zdroj]

Ahoj, konečně se zase někdo přidal. Dík. Mám jen malou prosbu, dávej tam prosím Tě šablonu {{Portály}} ve formě {{Portály|Slovensko}}. Viz [1]. Měj se, ať Ti elán vydrží. --Jan KovářBK (diskuse) 8. 8. 2014, 18:47 (UTC)

Jasně, projedu, co už mám, a portál:Slovensko přidám. Richard Zoban (diskuse) 8. 8. 2014, 18:50 (UTC)
No, sorry, tak nějak jsem Tě předběhl. Jo a prosim Tě, přidáváš tam do infoboxu slovo Reion, vzhledem k tomu, že to asi kopíruješ, to máš v každém článku. Dej na to prosím pozor, má tam být region. S malým písmenem, aby to nevyčnívalo a bylo stejně jako ostatní parametry. Díky. --Jan KovářBK (diskuse) 8. 8. 2014, 18:55 (UTC)
Ha! Vidím, že je čas na revizi. Díky za upozornění. Richard Zoban (diskuse) 8. 8. 2014, 19:03 (UTC)
Já děkuji Tobě. Budeš pokračovat v tom okrese Sabinov? Ať se Ti do toho nepletu, přesunu se do jiného kraje (Prešovský mám v etapě 1 hotov). --Jan KovářBK (diskuse) 8. 8. 2014, 19:07 (UTC)
Beru to podle odkazů ze stránky Horná Torysa, ale můžu pokračovat i zbytek okresu Sabinov, pokud se takhle domluvíme. Jinak je mi celkem jedno, který okres budu dělat. Jo a z té šablony vyčnívá ještě velké Č v položce Časové pásmo, jen nevím, kdo s tím může něco udělat... Richard Zoban (diskuse) 8. 8. 2014, 19:12 (UTC)
Hele, to jsem se vlastně chtěl zeptat, kde jsi přišel na to časové pásmo? Já ho ve více než dvou stech založených článcích nemám, co dělám blbě? Doufám, že to nebudu muset opravovat, zase tak důležitý údaj to snad není. --Jan KovářBK (diskuse) 8. 8. 2014, 19:18 (UTC)
Edit: Aha, už chápu, já ho tam prostě nedoplnil. No, dávat ho tam nebudu. Jestli ho tam chceš mít Ty, tak to samozřejmě nevadí, ale nutný (dle mého názoru) není. --Jan KovářBK (diskuse) 8. 8. 2014, 19:21 (UTC)
Nevím, jak moc je to důležité, protože u hromady měst to vůbec není. Každopádně já to dělám tak, že když si s něčím nevím rady, tak to buď okopíruju z podobné stránky – například o Košicích (slovenské město a u větších měst je větší pravděpodobnost, že tam bude víc údajů) a jinak se kompletní šablony dají najít na wikipedii. Tuhle, kterou používám pro ty města jsem našel přes dotaz šablona wikipedie sídla světa na Googlu, přes vyhledávač Wikipedie se mi to najít nepodařilo, tam jsou jen články… Richard Zoban (diskuse) 8. 8. 2014, 19:26 (UTC)

┌────────────────────┘Používáš správnou ;) Ten časový údaj klidně vynech, ať ty články máme co nejvíc jednotné, jestli souhlasíš. Ale samozřejmě to nechávám zcela na Tobě a do ničeho Tě nechci nutit. Jak jsi asi poznal, jsem rád že se někdo přidal. Ono přeložit ještě cca 1330 zbývajících chybějících článků není fajn představa, i proto jsem vymyslel ty svoje etapy (Etapa 1 - obce nad 1 000 obyv., Etapa 2 - obce 500 - 1000 obyv., Etapa 3 - obce 100 - 500 obyv., Etapa 4 - obce do 100 obyvatel). Samozřejmě s občasnými výjimkami, když se mi zrovna chce zamodřit celý okres. --Jan KovářBK (diskuse) 8. 8. 2014, 19:37 (UTC)

Dovolím si připojit svůj názor. Dle mého názoru je údaj o časovém pásmu zbytečný u zemí, kde je jen jedno časové pásmo. Za velmi užitečný ho považuju u zemí, kde se nachází více časových pásem. --Jowe (diskuse) 8. 8. 2014, 19:48 (UTC)

Na tom něco bude. Dám na vás, kolegové. Richard Zoban (diskuse) 9. 8. 2014, 03:56 (UTC)
Ještě prosím Tě maličkost, ale článek by měl být kategorizován vždy v nejnižší možné kategorii. Na slovenské Wiki sice mají ty články v kategorii [[Kategorie:Okres Sabinov]], ale tady na české bys to měl dávat do kategorie [[Kategorie:Obce v okrese Sabinov]], což je podkategorie Okresu Sabinov. Předem díky. P.S. v těch již vytvořených obcí jsem to předělal či to předělám v nejbližší chvíli. --Jan KovářBK (diskuse) 9. 8. 2014, 11:00 (UTC)
No to ne, Slováci tam nemají [[Kategorie:Okres Sabinov]], ale [[Kategorie:Obce okresu Sabinov]] a mi to na české wiki vyhazovalo nějaké blbosti. Nenapadlo mě, že se ta kategorie jmenuje jinak, tak jsem tam psal [[Kategorie:Okres Sabinov]], podle jednoho z článků, který už na české byl. Není problém tam psát [[Kategorie:Obce v okrese Sabinov]], když to teď vím. Richard Zoban (diskuse) 9. 8. 2014, 16:36 (UTC)
Edit: No, tak ještě jinak: pletu si {{Okres Sabinov}} s [[Kategorie:Okres Sabinov]]. Já jsem jenom změnil oboje na Okres Sabinov. Každopádně teď už vím, co a jak. Richard Zoban (diskuse) 9. 8. 2014, 16:54 (UTC)

Wikikytička[editovat zdroj]

Děkuji uctivě. Richard Zoban (diskuse) 8. 8. 2014, 19:27 (UTC)
Gratuluji vám nejen k téhle wikikytičkce (tedy k překladům článků o slovenských obcích), ale také k vaší pilnosti a vytrvalosti. Krásně reagujete na své uživatelské diskuzi, veškeré připomínky zpracujete. Myslím, že z vás bude skvělý wikipedista, který bude pro tento projekt jenom přínosem. Držím palce, jen tak dál. ♥ K123456  9. 8. 2014, 04:30 (UTC)
Taktéž gratuluji a těším se na další Tvoje příspěvky. --Jan Polák (diskuse) 9. 8. 2014, 05:07 (UTC)

Zvyky na Wikipedii[editovat zdroj]

Ahoj, rád bych Tě požádal o tři věci:

  1. pokud má osobnost datum narození i datum úmrtí, uvádíme je – pokud vím – na rozdíl od tvůrců slovenské Wikipedie bez symbolů hvězdičky a křížku (viz Ján Andraščík v hesle Lipovce)
  2. u výpisu prvků začínáme jednotlivé řádky symbolem hvězdičky (*) – to zajistí odtržítko
  3. je vhodné interní odkazy uvádět nepřesměrovávané a neodkazující na rozcestník. Využiješ při tom svoje Nastavení → záložka „Udělátka“ → zatrhnout „Zvýrazňovat přesměrování“ a „Zvýrazňovat odkazy na rozcestníky“. Přesměrovávaný odkaz pak bude červeně podbarven a odkaz na rozcestník zeleně.

Jinak díky za Tvou píli, s jakou spolu s Honzou Kovářem překládáte články o slovenských obcích. --Jan Polák (diskuse) 11. 8. 2014, 10:40 (UTC)

Ahoj, Andraščíka jsem opravil a budu na to pamatovat, s těmi odkazy díky za tip, určitě mi to hodně pomůže a u výpisu prvků si nejsem vědomý, že by mi to v nějakém článku zůstalo bez hvězdiček, budu rád, když mi pošleš, ve kterém článku jsi to zahlédl. Richard Zoban (diskuse) 11. 8. 2014, 11:08 (UTC)
S těmi hvězdičkami není problém. Osobně bych asi započal hvězdičkou v článku Lipovce řádek Ján Andraščík, ale není to nic dramatického. Ať se daří! --Jan Polák (diskuse) 11. 8. 2014, 11:18 (UTC)
Jo takhle. Mně to přišlo zbytečné, když tam je jenom jeden řádek, ale opravím to. Richard Zoban (diskuse) 11. 8. 2014, 11:22 (UTC)

Shrnutí[editovat zdroj]

Ahoj, jestli můžu, vyplňuj prosím shrnutí editace (třeba jen zkratkou), zlepšuje to kontrolu posledních změn. O používání náhledu tu už asi poučení máš. Díky--Horst (diskuse) 12. 8. 2014, 17:52 (UTC)

Jasně, náhled používám, jenže si to po uložení znova přečtu a třeba narazím na překlep, tak jej opravím a k téhle editaci psát shrnutí mi příjde opravdu zbytečné. K editacím, které dělám po delší době (ne 10 minut od vytvoření článku), shrnutí napíšu. Richard Zoban (diskuse) 12. 8. 2014, 18:15 (UTC)
Ahoj, malý tip, na překlepy se používá zkratka „typo“, ty čtyři písmena ti nezaberou mnoho času, nicméně výsledný efekt v posledních změnách bude opravdu lepší. Díky za další obce a přeji mnoho dalších úspěšných editací! --Jan KovářBK (diskuse) 12. 8. 2014, 18:28 (UTC)
Tak už jste na mě dva? :-) Tak to jste mě asi přehlasovali. „Typo“ už jsem zahlédnul. Pokusím se na to myslet. A líp dělat korekce před uložením. Richard Zoban (diskuse) 12. 8. 2014, 18:35 (UTC)

Bijacovce[editovat zdroj]

Ahoj, tak jsem na to nepřišel, musel jsem tam dát jiné souřadnice (samozřejmě stále v obci, jen o kousíček vedle), aby to tu chybu neházelo. Jo a prosím Tě, mám dvě připomínky:

  • od nějaké editace začátku, tedy od první přeložené obce (nevím jestli dokonce od začátku, ale myslím že ne) máš v referenci ŠATISTICKÝ úrad místo ŠTATISTICKÝ)
  • pokud chceš dávat ten podnadpis Externí odkazy tím menším písmem (tři rovnítka), tak ale udělej (dvě rovnítka) Odkazy (dvě rovnítka) a nadpis Reference také třemi rovnítky, a nebo nech i nadpis Externí odkazy pouze dvěma rovnítky, tedy větší; na toto téma existuje nápověda, tak se prosím inspiruj tam.

To je asi zatím všechno. Díky za další obce. --Jan KovářBK (diskuse) 13. 8. 2014, 15:35 (UTC)

Dobře, jdu opravovat. Richard Zoban (diskuse) 13. 8. 2014, 15:41 (UTC)

Ahoj, sleduji, že se věnuješ portálu Pivo. Plánuješ se na tuto problematiku zaměřit podrobněji? --Jan Polák (diskuse) 15. 8. 2014, 07:57 (UTC)

Ahoj. Uvažoval jsem o tom, že tomu trošku vylepším fazónu, když je ten portál neudržovaný. A že si na nějaký oddechnu od slovenských vesniček... Richard Zoban (diskuse) 15. 8. 2014, 07:59 (UTC)
Ptal jsem se na to z důvodu, že bych Ti s tím třeba trošičku pomohl. Ale nevím, jak moc. Přeci jen se teď víc věnuji tomu Svěrákovi a článkům pro portál Frýdlantsko. Ale během psaní článků odkazovaných ze Zámeckého pivovaru Frýdlant jsem na to téma trochu narazil. --Jan Polák (diskuse) 15. 8. 2014, 08:32 (UTC)
Právě že já jsem na to taky narazil přes Opavu, když jsem dělal stránku o místním pivovaru a říkal jsem si, že něco přihodím i do Portál:Pivo. Richard Zoban (diskuse) 15. 8. 2014, 08:42 (UTC)

Ahoj, jen krátký dotaz, vrátíš se ještě ke slovenským obcím? Už zbývá jen 1279! :) Byla by škoda, kdybys přestal přesně v momentě, kdy Ti stačí jedna dvě editace na celý článek, který se poté nemusí nijak upravovat ;) --Jan KovářBK (diskuse) 15. 8. 2014, 10:46 (UTC)

Jenom 1279? To je hned… Jasně, chci v tom pokračovat, když už v tom mám takový systém. Jenomže teď jsem pár dní na wiki nedělal nic jiného, než pahýly o obcích, tak jsem si chtěl dát trošku pauzu. Chtěl jsem nějak kombinovat pivní články se slovenskýma, ať to není tak jednotvárné. Richard Zoban (diskuse) 15. 8. 2014, 10:51 (UTC)
Ok, díky za info. Já také občas relaxuji, abych si od toho odpočinul, většinou nad nějakou knihou :) Chtěl jsem jen vědět jak to je, tzn. Prešovský kraj zatím nechávám být (momentálně jsem v Banskobystrickém a Trnavském, stále ještě Etapa 1 - obce nad 1000 obyvatel). --Jan KovářBK (diskuse) 15. 8. 2014, 10:56 (UTC)