Přeskočit na obsah

Dedina Mládeže

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dedina Mládeže
Centrum obce
Centrum obce
Dedina Mládeže – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška109 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajNitranský
OkresKomárno
Dedina Mládeže
Dedina Mládeže
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha12,78 km²
Počet obyvatel424 (2023)
Hustota zalidnění33,2 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaGabriela Gönczölová (MOST-HÍD)
Vznik1949
Oficiální webwww.obecdedinamladeze.sk
E-mailocu_dedinamladeze@gutanet.sk
Telefonní předvolba035
PSČ946 03 (pošta Kolárovo)
Označení vozidel (do r. 2022)KN
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dedina Mládeže (maďarsky Ifjúságfalva) je obec na Slovensku, v okrese Komárno. Leží poblíž soutoku Malého Dunaje a Váhu. Obec je známá jako nejmladší na Slovensku, založená byla v roce 1949. V roce 2023 zde žilo 424 obyvatel.

Založení obce je datováno na 4. dubna 1949 v močálové pustině Dögös 5 km severně od Kolárova. V roce 1954 se osamostatnila. Katastrální území obce bylo vyčleněno z obcí Kolárovo, Komoča, Neded a Zemné.[1] Stavba vesnice byla jednou z prvních tzv. staveb mládeže. Dobrovolníci z ČSM území budoucí vesnice odvodnili; zprvu bydleli brigádníci v provizorní ubytovně, od roku 1951 se začaly stavět soukromé domy.[2] Obec byla koncipována jako příklad nového venkova, domy jsou typizované, ulice tvoří pravé úhly.

16. listopadu 1949 zde bylo založeno zemědělské družstvo, dnes pod názvem Agroreal, a. s. Věnovalo se mimo jiné experimentálnímu pěstování rýže. V obci není kostel, nachází se zde ovšem funkční mateřská škola, nebo dětský domov, v budoucnu se navíc plánuje výstavba domova pro seniory.

Dedina Mládeže je spojena autobusovou linkou s Kolárovem, železnice do obce nevede, nejbližší stanice se nachází v 8 kilometrů vzdáleném Nededu.

Kulturní dům

[editovat | editovat zdroj]
  • Dvoupodlažní stavba půdorysu písmena T, vystavěná ve stylu socialistického realismu, v roce 1952[3]. Celá stavba byla vybudována svépomocí, přičiněním obyvatel obce, nedlouho po založení obce v roce 1949. Objekt dominuje čtvercovému náměstí s ostatními veřejnými budovami v centru obce. Střední, zvýšená část budovy, je postavená na trojosovém portiku a ukončená výraznou korunní římsou s prolamovaným štítem. Boční křídla budovy mají zdvojená okna se segmentovanými suprafenestrami. V objektu sídlí obecní úřad a knihovna.

Části obce

[editovat | editovat zdroj]
  • Dedina Mládeže
  • Malý Ostrov - rozptýlená vesnice severně od obce

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dedina Mládeže na slovenské Wikipedii.

  1. Slovenské slovníky. slovnik.juls.savba.sk [online]. [cit. 2022-09-07]. Dostupné online. 
  2. Objektiv - iVysílání | Česká televize. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. WEBEX.DIGITAL. História | Obec Dedina Mládeže | Oficiálne stránky. Obec Dedina Mládeže [online]. [cit. 2024-09-20]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]