Dankowice (Slezské vojvodství)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dankowice
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíSlezské
OkresBílsko-Bělá
GminaWilamowice
Dankowice
Dankowice
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha11,45 km²
Počet obyvatel2 811 (2015)
Hustota zalidnění245,5 obyv./km²
Etnické složeníPoláci
Náboženské složenířímští katolíci
Správa
Statusstarostenství
StarostaTadeusz Grzywa
Telefonní předvolba(+ 48) 33
PSČ43-331
Označení vozidelSBI
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dankowice (německy Denkendorf, vilamovsky Denkiadiüf) jsou vesnice v jižním Polsku ve Slezském vojvodství v okrese Bílsko-Bělá v gmině Wilamowice. Leží ve Wilamovském podhůří na řece Dankówka, která se v severním cípu obce vlévá do Visly.

První písemná zmínka o Dankovicích pochází z roku 1326. Patřila k Osvětimskému knížectví a s ním byla součástí nejdřív Českého království, poté v letech 1457–1772 Polska, resp. polsko-litevské říše, a následně Habsburské monarchii. Z hlediska kulturně-geografického se řadí k Malopolsku, resp. Západní Haliči. Severní hranice obce, vyznačovaná Vislou, kopíruje bývalou rakousko-pruskou státní hranici.

Probíhá tudy železniční magistrála KrakovBohumínVídeň, aneb historická Severní dráha císaře Ferdinanda. V obci se nachází vlaková zastávka Dankowice, odkud v jízdním řádu 2017/2018 odjíždělo několik spojů do Čechovic-Dědic a přes Osvětim do Krakova.

Významnou hospodářskou roli zde hraje rybníkářství. Územím Dankovic se táhne velká rybniční soustava přesahující z tzv. Žabího kraje na Těšínsku.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]