Dopravný podnik mesta Košice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z DPMK)
Dopravný podnik mesta Košice
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová spoločnosť
Datum založení1945
Adresa sídlaKošice, Slovensko
Identifikátory
Oficiální webwww.dpmk.sk
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tramvajová trať Nad Jazerom – centrum u zastávky Levočská

Dopravný podnik mesta Košice, akciová spoločnosť (DPMK; česky Dopravní podnik města Košice) je akciová společnost, která provozuje městskou hromadnou dopravu v Košicích. V současnosti DPMK provozuje 69 linek pravidelné městské hromadné dopravy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

DPMK vznikl transformací státního podniku na akciovou společnost, která byla založena 25. 4. 1994 na základě rozhodnutí městského zastupitelstva na 25. zasedání 26. a 27. srpna 1993. Dopravní podnik vznikl 11. ledna 1995 pod názvem Dopravné podniky mesta Košice. K přejmenování na současný název došlo dne 17. dubna 1999.

Dopravní podnik města Košice je pokračovatelem provozu nejstarší městské hromadné dopravy na Slovensku. Již v roce 1891 byla v Košicích provozována kolejová doprava, která byla plně elektrifikována v roce 1914. V roce 1950 začal podnik provozovat i autobusy a od roku 1993 trolejbusy.

Autobusová doprava[editovat | editovat zdroj]

Autobus Karosa B 932E
Autobus TEDOM C 12 G v Nižné Myšli

Autobusová doprava je v Košicích provozována od poloviny 20. století. Vozový park se v současnosti obnovuje, starší vozidla se vyřazují nebo rekonstruují, nakupují se nová vozidla. Momentálně je v provozu více typů autobusů, konkrétně:

Tramvajová doprava[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Tramvajová doprava v Košicích.
Tramvaje v košické vozovně

Tramvajová doprava se na Slovensku kromě Košic a Bratislavy nikde jinde nevyužívá. Pouze v Košicích mají městské kolejové dráhy rozchod 1435 mm (tzv. normální rozchod), což dává předpoklady k propojení městských drah a železnice, které se má uskutečnit v blízké budoucnosti. Dopravní podnik města Košice provozuje jedinou tramvajovou rychlodráhu na Slovensku. V minulosti probíhala rekonstrukce vozidel Tatra KT8D5 na částečně nízkopodlažní model KT8D5R.N2. V současnosti podnik obnovuje svůj vozový park nízkopodlažními tramvajemi VarioLF2 plus. DPMK provozuje na 16 tramvajových linkách tato vozidla:

Trolejbusová doprava[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Trolejbusová doprava v Košicích.
Trolejbus typu Škoda 14TrM

DPMK provozuje trolejbusy od roku 1993. Trolejbusová doprava v Košicích stagnuje. Postupně dochází k likvidaci technicky nevyhovujících trolejbusů, které na linkách nahrazují kloubové autobusy SOR NB 18. Dopravní podnik nepočítá s nákupem nových vozů ani rekonstrukcí trolejového sítě. Primárně se snaží obnovit autobusový a tramvajový vozový park, trolejbusová dopravu plánuje obnovit až jako poslední. Od 30. ledna 2015 je trolejbusová doprava "dočasně utlumená" a na trolejbusových linkách jezdí výhradně autobusy. Současný vozový park tvoří vozy:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dopravný podnik mesta Košice na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]