Conchoraptor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxConchoraptor
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, asi před 75 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Rekonstrukce hnízdícího konchoraptora
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádTheropoda
InfrařádOviraptorosauria
ČeleďOviraptoridae
PodčeleďOviraptorinae
RodConchoraptor
Barsbold, 1986
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Conchoraptor ("zloděj ulit/skořápek") byl rodem teropodního oviraptorosaurního dinosaura, žijícího na území východní Asie (Mongolska) v období pozdní svrchní křídy (geol. stupeň kampánmaastricht, asi před 75 až 70 miliony let).[1] Holotyp s označením GI 100/20 má podobu částečně dochované kostry s lebkou, chybí pouze spodní čelist.[2]

Tělesné rozměry a popis[editovat | editovat zdroj]

Tento menší teropod dorůstal do délky přibližně 1,5 metru[3] a vážil kolem 17 kilogramů.[4] Ve hřbetu dosahoval výšky kolem 0,7 metru, jednalo se tedy o menšího zástupce oviraptoridů.[5] Lebka dospělého jedince měří na délku kolem 9,9 cm.

Čelisti v podobě silného bezzubého zobáku byly schopny velmi silného stisku. Evoluce lebky pravděpodobně vedla k vytvoření extrémně silného skusu, který dinosaurovi umožňoval drtit i tvrdou potravu s pevnou schránkou, skořápkou, apod.[6][7]

Objev[editovat | editovat zdroj]

Fosilie byly objeveny polsko-mongolskou paleontologickou expedicí v roce 1971 v tzv. rudých vrstvách Hermin Tsav v rámci geologického souvrství Nemegt (či Barun Goyot) v Jihogobijském ajmagu. Původně se vědci domnívali, že se jedná o mláďata a subadultní (nedospělé) jedince známějšího rodu Oviraptor, později ale byly zjištěny anatomické odlišnosti zejména na kostech předních končetin. V roce 1986 proto mongolský paleontolog Rinčen Barsbold stanovil nové vědecké jméno C. gracilis. Rodové jméno odkazuje na předpokládanou oblíbenou potravu teropoda, jíž byli měkkýši. Holotyp s označením IGM 100/20 představuje částečně dochovaná kostra s lebkou, později bylo k tomuto druhu přiřazeno ještě zhruba 25 dalších exemplářů.

Podle objevů v lokalitě Šabarak-usu ("Planoucí útesy") se jeví jako pravděpodobné, že fosilní úlomky skořápek vajec oviraptoridů (možná také rodu Conchoraptor) používali již kolem roku 8000 př. n. l. neolitičtí obyvatelé pouště Gobi, kteří je opracovávali a navrtávali do podoby "korálků" pro nošení na náhrdelnících a jiných přívěscích.[8]

Příbuzenství[editovat | editovat zdroj]

Podle fylogenetické analýzy z roku 2012 patří mezi nejbližší vývojové příbuzné tohoto dinosaura rody Khaan, Machairasaurus a Ajancingenia. Až vzdálenějšími příbuznými jsou pak rody Oviraptor, Rinchenia nebo Heyuannia.

Přírodní prostředí[editovat | editovat zdroj]

Conchoraptor sdílel své životní prostředí s mnoha dalšími obratlovci, z dinosaurů to byli například teropodi Mononykus, Avimimus a Ceratonykus, pachycefalosaur Tylocephale, ankylosauři Saichania a Tarchia nebo ceratopsidé Bagaceratops, Breviceratops a další. Největším živočichem v tomto prostředí byl titanosaurní sauropod Quaesitosaurus. Byly zde však také objeveny fosilní pozůstatky mnoha malých ptáků, obojživelníků, plazů i pravěkých savců.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • "Conchoraptor." In: Dodson, Peter & Britt, Brooks & Carpenter, Kenneth & Forster, Catherine A. & Gillette, David D. & Norell, Mark A. & Olshevsky, George & Parrish, J. Michael & Weishampel, David B. The Age of Dinosaurs. Publications International, LTD. p. 136. ISBN 0-7853-0443-6.
  • Kundrát, M. (2007). "Avian-like attributes of a virtual brain model of the oviraptorid theropod Conchoraptor gracilis", Naturwissenschaften 94: 499-504.
  • Kundrát M. and Janáček, J. (2007). Cranial pneumatization and auditory perceptions of the oviraptorid dinosaur Conchoraptor gracilis (Theropoda, Maniraptora) from the Late Cretaceous of Mongolia. Naturwissenschaften. 94: 769–778.
  • Rinchen Barsbold, (1986). "Raubdinosaurier Oviraptoren". In: Vorobyeva, E. I. (ed.), Herpetologische Untersuchungen in der Mongolischen Volksrepublik. Akademia Nauk SSSR. str. 210-223.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]