Přeskočit na obsah

C.k. dvorní farnost ve Vídni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Císařská a královská dvorní a hradní farnost ve Vídni
Dvorní kaple v Hofburgu, Vídeň
Základní údaje
CírkevŘímskokatolická církev v Rakousku
FarářMichael Johann Wagner (též apoštolský polní vikář a biskup v St. Pöltenu.
Kontakt
Adresa sídlaDvorní kaple v Hofburgu, Vídeň, Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Císařská a královská dvorní a hradní farnost ve Vídni je někdejší římskokatolická farnost při habsburském panovnickém dvoře ve Vídni. Farnost až do konce Rakousko-Uherska v roce 1918 zajišťovala duchovní péči o císařskou rodinu a její dvůr.

Organizace

[editovat | editovat zdroj]

Právní rozsah působnosti exemptní dvorní a hradní farnosti nebyl určen územně, nýbrž vztahoval se na členy vídeňského dvora a jejich nejbližší rodinné příslušníky. Dvorská a zámecká farnost byla také pověřena vydáváním křestních a úmrtních listů pro císařskou rodinu.

Jako farní kostel dvorní a hradní farnosti fungovala dvorní kaple ve vídeňském Hofburgu, příležitostně byla využívána také Josefova kaple v Hofburgu. Před vznikem dvorní a hradní podle kanonického práva exemptní farnosti, sloužily jako farní kostely panovnického dvora nedaleký kostel sv. Michaela (do roku 1784[1]) a augustiniánský kostel. V augustiniánském kostele se konaly intronizační ceremonie císařské rodiny a dvorní svatby.

Po uzavření augustiniánského kláštera vedle Hofburgu v roce 1836 [2] byli za řízení dvorní a hradní farnosti zodpovědní světští kněží z Frintanea. Po zrušení císařského farnosti byla dvorní kaple v Hofburgu v roce 1920 podle kanonického práva přeměněna na rektorát.

Hrob bývalého dvorního kaplana Antona Steinera, Vídeňský ústřední hřbitov

K duchovnímu personálu dvorní a hradní farnosti patřil samotný „dvorní a hradní kněz“ a několik duchovních v pozici kaplanů. Kaplanů bylo zpravidla až sedm, z nichž čtyři působili ve Frintaneu jako vedoucí studijních nebo duchovních ředitelů (viz níže).

Duchovní dvorní a hradní farnosti měli určitý vliv jako osobní pastýři panovníka a císařské rodiny (zejména jako zpovědníci a rádci), ale také jako vychovatelé a učitelé náboženství mladých arcivévodů a arcivévodkyň. Tito duchovní také doprovázeli panovníka a císařskou rodinu na cestách doma i v zahraničí. Za císařů Františka Josefa a Karla I. bylo zvykem, že příslušného dvorního a hradního kněze jmenoval papež pomocným biskupem vídeňské arcidiecéze.

Kromě povinností osobních pastýřů panovníka a císařské rodiny byli duchovní dvorní a hradní farnosti pověřeni řízením Frintanea, vzdělávací instituce pro vysoce kvalifikované světské kněze ve Vídni, jako např. chorvatský teolog Josip Juraj Strossmayer, kaplan dvorní farnosti a ředitel studia církevních dějin a kanonického práva na Frintaneu. Toto vzdělání a úzký kontakt s panovnickým rodem prostřednictvím dvorní farnosti mohly položit základ pro postup do nejvyšších církevních úřadů.

dvorní biskup Laurenz Mayer

Související články

[editovat | editovat zdroj]

Literatura

[editovat | editovat zdroj]
  • Cölestin Wolfsgruber: Die K.u.K. Hofburgkapelle und die K.K. geistliche Hofkapelle, Wien 1905, skeny z původního zdroje
  • August von Doerr: Auszug aus den Matrikeln der k. k. Hof- und Burgpfarre in Wien. In: Jahrbuch der k. k. heraldischen Gesellschaft „Adler“ N. F. 12 (1902), S. 1–74 (Google-Books; omezený náhled)
  • Karl H. Frankl, Rupert Klieber (vyd.): Das Priesterkolleg St. Augustin "Frintaneum" in Wien 1816 bis 1918. Kirchliche Elite-Bildung für den Donau-Alpen-Adria-Raum (= Studien zum Frintaneum. Bd. 2). Böhlau, Wien u. a. 2008, ISBN 978-3-205-77659-8.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku K.u.k. Hof- und Burgpfarre na německé Wikipedii.

  1. Michaelerkirche Wien, Kirchenführer (h.g. vom Kath. Pfarramt St. Michael) 2008, S. 2
  2. http://www.augustiner.at/augustiner-in-wien/geschichte/