Císařský Hamr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Císařský Hamr
Smírčí kříž
Smírčí kříž
Lokalita
Charaktersamota
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíTrojmezí
Císařský Hamr
Císařský Hamr
Další údaje
Zaniklé obce.cz6291
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Císařský Hamr (německy Kaiserhammer) je zaniklá osada, která byla součástí obce Trojmezí. Nacházela v nejzápadnější části Ašského výběžku v těsné blízkosti trojmezí Česka, Bavorska a Saska, v oblasti přírodního parku Smrčiny. Na severu osada sousedila se zaniklou saskou obcí Tiefenbrunn.

První zmínka o osadě pochází z roku 1396. Na počátku 15. století byl zde vybudován hamr, v němž se tavilo železo, a přes osadu vedla tzv. Železná cesta do Hofu. V 18. století byl v jeho místě postaven mlýn. Další mlýny byly postaveny proti proudu Rokytnice. Lidé se živili zemědělstvím, tkaním látek a také se pokoušeli v okolí těžit železnou rudu, fylit a v potoce cín. V roce 1845 Johann Gottfried Sommer zmínil, že za zboží mezi obcemi Regnitzlosau a Trojmezí se platilo mýto, které bylo v roce 1849 zvednuto. V roce 1868 osada patřila k okresu Aš. Po vzniku Československa v roce 1918 byla lokalita Císařského Hamru vyhledávaná německými výletníky, kteří navštěvovali hostinec U Jakuba (Jakobs Restaurant) a na samotném Trojmezí stál ještě penzion Willy Hoffmanna, Drei Länder Ecke. V roce 1930 měla osada 9 domů a asi 50 obyvatel. V roce 1937 byla osada oddělena od farnosti v Regnitzlosau a přidělena k farnosti Rossbach. Po druhé světové válce byl hraniční přechod blízko osady uzavřen a do konce roku 1946 bylo odsunuto německé obyvatelstvo. Ve stejném roce byl vyhozen do povětří hraniční most na cestě do Prexu a část obce zničena žhářstvím. Se vznikem železné opony v roce 1948 byla obec zcela opuštěna. Poslední domy byly odstřeleny v roce 1950 a místo se na 40. let stalo zcela nepřístupným, nacházelo se v zakázaném pásmu v blízkosti hranic s Německou spolkovou republikou i v blízkosti přísně střežené hranice mezi Německou spolkovou republikou a Německou demokratickou republikou.

Do dnešních dnů se dochoval smírčí kříž, je údajně symbolem vážného zločinu. Došlo zde k souboji dvou důstojníků, z nichž jeden byl usmrcen.[1] Kolem kříže vede turistická cesta k Trojmezí mezi Českem, Bavorskem a Saskem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Císařský Hamr na německé Wikipedii.

  1. HRANICE, Město. Památky - Oficiální stránky města Hranice. www.mestohranice.cz [online]. [cit. 2017-09-15]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PELANT, Jan. Města a městečka Západočeského kraje. Plzeň: Západočeské nakladatelství, 1988. 333 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]