Přeskočit na obsah

Budatín

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budatín
Budatínský zámek, srpen 2015
Budatínský zámek, srpen 2015
Poloha
Souřadnice
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Budatín
Budatín
Správa
První písemná zmínka1321
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Městská část Žilina-Budatín vyznačená na mapě města
Obec Budatín a Budatínský zámek v pozadí

Budatín je městská část slovenského města Žiliny. Leží na pravém břehu řeky Váh u soutoku s řekou Kysucou. Od centra Žiliny jej odděluje řeka Váh, od Považského Chlmce řeka Kysuca, na severu sousedí s městskou částí Brodno a na východě s městskou částí Zádubnie. Je postaven převážně na svazích protáhlého výběžku vrchu Dubeň s malebnými výhledy.

V prostorech Machov a Hrbky byly zjištěny stopy prastarého osídlení ze starší doby kamenné (přibližně 20 000 let před Kristem) a raného středověku. Budatín byl vždy úzce spjat s Budatínskym zámkem, předtím vodní hrad, jehož věž stála pravděpodobně již v roce 1250. Budatínský zámek s parkem leží v zúženém prostoru u soutoku řeky Kysuca s Váhem a mezi výběžkem protáhlého vrchu Dubeň a vrchem Chlmce. Ze Žiliny se zde kdysi přecházelo brodem přes Váh okolo někdejšího vodního hradu směrem do Slezska. Později zde byl postaven dřevěný most. Koncem 30. let 19. století byl v tomto prostoru, ale mimo zámecký areál, postaven ještě jednoposchoďový zámeček.

Písemně byla poprvé obec připomínána v roce 1321 pod názvem Badacin v souvislosti s osvobozením Žilinčanů od placení mýta v Budatíně, v roce 1350 byla připomínána pod názvem Budetin. Jako znak používala obec opevněný zámek. Od roku 1438 patřila obec pod Budatínské panství. V roce 1598 měla obec 13 žehlířských domů a její obyvatelé pracovali na budatínském panství a majeru. Počet obyvatel postupně narůstal, v roce 1784 měl Budatín 265 obyvatel a v roce 1850 už 365 (dnes 1543). Obyvatelé Budatína byli převážně žehlíři (žehliari) a své domy si mohli stavět pouze na strmém výběžku vrchu Dubeň.

Ve strmém svahu mezi domy byla postavena i kaple. Další menší silniční kaplička byla postavena na severní straně vrchu Dubeň. Nynější Náměstí hrdinů postupně vzniklo před zámečkem. Významnou historickou událostí v těchto místech se stala vítězství slovenských dobrovolníků bojujících za práva Slováků nad maďarskými gardami na přelomu let 1848/1849. Po ukončení bojů dne 4. ledna 1849 vystoupili na dnešním Mariánském náměstí v Žilině Ľudovít Štúr a Jozef Miloslav Hurban. Na památku této události byl na jižní straně náměstí postaven Památník slovenských dobrovolníků. U vstupu do Budatína byl v roce 2006 odhalen monumentální památník Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi, prvnímu předsedovi SNR. V blízkosti se nachází i obnovený památník obětím 1. a 2. světové války.

Budatín byl připojen k Žilině v roce 1949, se kterou několik století sousedil. V Budatíně se nalézá základní a mateřská škola, pošta. Jako kdysi samostatná obec má i vlastní hřbitov. V minulosti patřila do farnosti Brodno a nyní spadá do farnosti Zástranie. V městské části se nenachází žádný průmysl. V posledním desetiletí zde probíhá pouze individuální bytová výstavba. V posledních letech se tato výstavba přesunula na severní část vrchu Dubeň směrem na Zádubnie, se kterým bude velmi brzy spojena.

Budatín, jeho malebné domečky na svazích Dubně, úzce spjatý s Budatínským zámkem a parkem, zaplatil vysokou daň za svojí polohu. Dopravní komunikace rozdělily Budatín na tři části. Už v roce 1872 byla dokončena Košicko-bohumínská železnice, pro kterou musel být vybudován nový vstup do zámku, neboť železniční trať procházela těsně u jeho původního vchodu. Železnice, která zde přes dva železniční mosty přechází Váh do Žiliny, oddělila zámek a část rodinných domů od starého Budatína. Původní cesta do Slezska, kde se kdysi vybíralo mýtné, se změnila na čtyřproudový dálniční přivaděč s mimoúrovňovým křižováním, pro který museli na Náměstí hrdinů zbourat zámeček (kaštiel).

Související články

[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Budatín na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]