Buď vítěz, nebo Homer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Buď vítěz, nebo Homer
664. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevGo Big or Go Homer
Číslořada 31
díl 2
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra6. října 2019
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra14. července 2020
Tvorba
ScénářJohn Frink
RežieMatthew Faughnan
Prod. kódYABF21
Obsah
Délka21 minut
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Soumrak našeho zpeněžitelného obsahu
Následující →
Nevinný mafián
Seznam dílů 31. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Buď vítěz, nebo Homer (v anglickém originále Go Big or Go Homer) je 2. díl 31. řady (celkem 664.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal John Frink a díl režíroval Matthew Faughnan. V USA měl premiéru dne 6. října 2019 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 14. července 2020 na stanici Prima Cool.[1][2]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Ve Springfieldské jaderné elektrárně připravují kolegové Lennymu narozeninovou oslavu s překvapením. Homer donese přání, do kterého se může podepsat každý, kdo finančně přispěje. Lenny má každou chvíli přijít, ale kolegové si ho spletou s panem Burnsem, který přijde do místnosti o chvilku dříve. Burns se podepíše obrovským podpisem přes celé přání, aniž by zaplatil. Když odchází z místnosti, potká se ve dveřích s Lennym a sám mu řekne „všechno nejlepší“, a pokazí tak překvapení. Všichni (včetně Lennyho) si párty užívají a jediný Homer neustále naštvaně zírá na Burnsův podpis. Homer se rozhodne, že chce spravedlnost, a zajde proto do kanceláře pana Burnse, kde od něj žádá příspěvek ve výši 5 dolarů za jeho podpis. Burns mu vyhoví. Když vyjde z kanceláře, zastaví ho Waylon Smithers a sdělí mu, že Burnsovy laskavosti zneužil, protože je pod vlivem léků, a přeřadí tak Homera na nejhorší práci v elektrárně, která spočívá v dohlížení na stážisty. Stážisté okamžitě zjistí, že Homer o tématu vůbec nic neví, a začnou se mu vysmívat. Zastane se ho však Mike Wegman, stážista, který Homera obdivuje. Mike Homerovi následně nabídne, zda se nechce stát jeho mentorem, a Homer jeho nabídku přijme.

Mike večer přijde k Simpsonovým na večeři. Když se Bart pokusí Homera před Mikem zesměšnit, Mike se naštve a urazí Barta tím, že ho nazve zrůdičkou a vysměje se jeho vzhledu. Bart se kvůli tomu rozbrečí a Marge Mika vyžene z domu. Další den se svěří Homerovi s nápadem na prodávání pizzy po kusech a „Mikovy kusy“ jdou představit panu Burnsovi, aby jej získali jako investora. Burns tento nápad nazve největší blbostí a střelí Mika starou brokovnicí. Homer se doma Mikovi přizná, že on není žádný hrdina, že všechny havárie jenom způsobil. Mike si půjčí peníze u Tlustého Tonyho ze springfieldské mafie s tím, že vše splatí poté, co vyhraje sázku na basketbal. Tu ale prohraje a mafie je začne pronásledovat a chtějí ho zastřelit. Mike ale navrhne, že si mohou otevřít pojízdnou sázkovou kancelář, a dluh by se jim tak postupně splatil, a tak se i stane. Nakonec Tlustý Tony Homera pochválí, že je excelentní mentor, a je šťastný.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Při prvním vysílání sledovalo díl 5,63 milionu diváků.[3]

Dennis Perkins, kritik The A.V. Clubu, dal dílu známku C+ a uvedl: „Premiéra 31. řady Simpsonových minulý týden nebyla skvělá, ale alespoň v ní hostoval John Mulaney, který to trochu oživil. Nenáročné kouzlo být součástí odkazu Simpsonových nadále přitahuje hosty v Buď vítěz, nebo Homer, druhém dílu řady, ačkoli stejně jako postava, kterou hraje, i dabér Michael Rapaport se unaví mnohem dříve.“.[4]

Tony Sokol, kritik Den of Geek, ohodnotil tento díl 3,5 z 5 hvězdiček.[5]

John Frink obdržel nominaci na Cenu Sdružení amerických scenáristů za vynikající scénář k animaci na 72. předávání Cen Sdružení amerických scenáristů za svůj scénář k tomuto dílu.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Go Big or Go Homer na anglické Wikipedii.

  1. Simpsonovi – Buď vítěz, nebo Homer, 31×2 [online]. SerialZone.cz [cit. 2020-06-18]. Dostupné online. 
  2. Prima v létě nasadí seriály Kateřina Veliká, Simpsonovi nebo Jurský park. MediaGuru.cz [online]. [cit. 2020-06-03]. Dostupné online. 
  3. ‘Sunday Night Football’ adjusts up, ‘The Simpsons,’ ‘Bless the Harts,’ and others adjust down: Sunday final ratings – TV By The Numbers by zap2it.com. web.archive.org [online]. 2019-10-08 [cit. 2021-12-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-10-08. 
  4. Homer finds a fan and winds up mentoring a real jerk on The Simpsons. The A.V. Club [online]. [cit. 2021-12-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. The Simpsons Season 31 Episode 2 Review: Go Big or Go Homer. Den of Geek [online]. 2019-10-07 [cit. 2020-07-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. LINDAHL, Chris; LINDAHL, Chris. IndieWire [online]. 2020-02-02 [cit. 2020-07-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]