Bučecký potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bučecký potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku7,7 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Plzeňský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Berounka, Střela, Kralovický potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Bučecký potok (dříve Sechutický potok) je potokPlzeňském kraji, pravý přítok Kralovického potoka. Délka toku činí 7,7 km.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Bučecký potok pramení v nadmořské výšce přibližně 510 m u Trojanské hájovny, 4 km západně od Kralovic. Zprvu teče polem jižním směrem, před křížením se zrušenou železniční tratí č. 162 z Mladotic do Kralovic přibírá vodu z malého pravostranného potůčku. Obloukem obtéká Olšanskou myslivnu a stáčí se k jihovýchodu, kde nejprve napájí malý lesní rybník a po 500 m vtéká do většího Oboráku.

Na jeho mohutné hrázi opouští Bučecký potok les a protéká poli v mělkém údolí k chovnému rybníku Pivovárek u staré cesty mezi Sechuticemi a Mariánským Týncem. Stále jihovýchodním směrem teče potok až na západní okraj Hadačky, kde je na potoce drobný rybník nazývaný Svinčárek. Potok protéká Hadačkou, kde je přemostěn silnicí č. 27, v sousedním Výrově teče souběžně se silnicí napříč celou vesnicí a v polích mezi Kopidlem a Kralovicemi se obloukem stáčí k východu. Před křížením se silnicí do Bučku se spojuje s drobným pravostranným přítokem přitékajícím z jihozápadu od Stradiny.

Na západním úpatí Holého vrchu mění Bučecký potok směr a teče severovýchodně nivou malého údolí sevřeného lesním porostem. V nadmořské výšce 403 m přijímá zleva Člunkovský potok, na kterém je těsně před soutokem drobný rybník. Potok kříží silnici z Kralovic do Lednice, která k němu klesá z obou stran v serpentinách, a stáčí se k východu. Ústí do Kralovického potoka (49° 57' 51, 13° 30' 29) jako pravostranný přítok, 1,5 km severozápadně od Bučku.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]