Brokesie Thielova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBrokesie Thielova
alternativní popis obrázku chybí
Brokesie Thielova
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chondrata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádšupinatí (Squamata)
Podřádještěři (Sauria)
Čeleďchameleonovití (Chamaeleonidae)
Rodbrokesie (Brookesia)
Binomické jméno
Brookesia thieli
Brygoo & Domergue, 1969
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Synonyma

Brookesia antoetrae Brygoo & Domergue 1971[2]

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brokesie Thielova, Brookesia thieli, je drobný zemní ještěr blízce příbuzný chameleonům. Je to endemit Madagaskaru, žije pouze v deštném lese na východě a jihovýchodě ostrova.

Má štíhlé, zploštělé tělo, ocásek je kratší než tělo, nožky jsou krátké a tenké. Prsty má srostlé v klíšťky, na hrudních končetinách srůstají tři vnější a dva vnitřní prsty, na pánevních je tomu naopak. Na hlavě má dva dopředu směřující růžky, jejichž základna je nad očima a které přesahují špičku nosu. Další dva, menší, rohům podobné útvary vyrůstají na hřbetě nosu. Hřbetní hřeben je nepravidelný a jen naznačený. Schopnost barvoměny je omezená, základní barva je špinavě hnědá, vzácně se vyskytuje světlejší pruhování. Tvarem i barvou připomíná suchý list. Dorůstá délky kolem 7 cm, samci jsou menší než samice.[3]

Obývá deštné lesy především na středovýchodě Madagaskaru, vyskytuje se ve středních nadmořských výškách mezi 875–1200 m n. m.[2] Je závislá na primárním pralese, v narušených oblastech lesa žije brokesií Thielových jen málo. Žije v bylinném patře lesa a dává přesnost vlhkým a stinným místům.[2] V noci vystupuje na keře a stromy až do výšky 1–3 m nad zemí.[3]

Brokesii Thielovu je možno chovat v párech v pralesním teráriu o rozměrech minimálně 30x30x50 cm, se stěnami polepenými kůrou.[3] Vhodným substrátem je korková deska pokrytá mechem, nutností je množství větví a popínavých rostlin. V létě je potřeba terárium vytápět na 24-26 °C, s nočním poklesem na 20-22 °C, v zimě se teplota snižuje na 18-22 °C během dne, opět s několikastupňovým poklesem v nočních hodinách.[3] V zajetí se krmí hmyzem přiměřené velikosti, malými cvrčky, zavíječi a jejich larvami, stínkami nebo mouchami.

Chov v zoo[editovat | editovat zdroj]

Podle databáze Zootierliste chovala tento druh na počátku roku 2022 jen jedna zoo v Evropě. Jedná se o Zoopark Zájezd nedaleko Prahy zaměřující se mj. na chov chameleonů.[4] V roce 2019 se podařilo odchovat mládě.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b c Jenkins, R.K.B., Andreone, F., Andriamazava, A., Anjeriniaina, M., Brady, L., Glaw, F., Griffiths, R.A., Rabibisoa, N., Rakotomalala, D., Randrianantoandro, J.C., Randrianiriana, J., Randrianizahana , H., Ratsoavina, F., Robsomanitrandrasana, E. & Carpenter, A. Brookesia thieli [online]. IUCN Red List of Threatened Species, 2011 [cit. 2012-11-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d KRAUS, Richard; KOCIÁN, Miroslav. Příručka pro teraristy: chameleoni a gekoni. Frenštát pod Radhoštěm: POLARIS, 1998. 223 s. ISBN 80-85911-38-8. Kapitola Popis rodů a druhů, s. 62–63. 
  4. www.Zootierliste.de. www.zootierliste.de [online]. [cit. 2022-01-07]. Dostupné online. 
  5. Zoopark Zájezd - Znáte brokesie?. www.facebook.com [online]. [cit. 2022-01-07]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KRAUS, Richard; KOCIÁN, Miroslav. Příručka pro teraristy: chameleoni a gekoni. Frenštát pod Radhoštěm: POLARIS, 1998. 223 s. ISBN 80-85911-38-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]