Brdárka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brdárka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška569 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Brdárka
Brdárka
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha6,13[1] km²
Počet obyvatel60[2] (2023)
Hustota zalidnění10,35[3] obyv./km²
Správa
Vznik1556
Oficiální webobecbrdarka.webnode.sk
Telefonní předvolba058
PSČ049 34
Označení vozidel (do r. 2022)RV
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brdárka je obec na Slovensku v okrese Rožňava. Nachází se v Slovenské rudohoří ve výši 555 m n. m. na jižním úbočí hory Veľký Radzim. V obci žije 63[4] obyvatel. V Brdárce i v okolí vyvěrá několik pramenů kvalitní pitné vody.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Dějiny Brdárky sahají do 12. století, kdy se na jejím území nacházely pastevecké osady. Po jejich zániku byla nově osídlena Valachy, první písemná zmínka pochází z roku 1556. Obec patřila rodině Bebekovců, později rodině Andrássyovců. Začátkem 19. století postihla obec morová epidemie, na níž zahynula většina obyvatel.

Svůj rozkvět prožívala Brdárka na přelomu 19.20. století, kdy měla přes dvě stě obyvatel. Zabývali se pastevectvím a chovem dobytka, dřevorubectvím a ovocnářstvím. Proslulé byly brdárské třešně, jejichž sady stále obklopují obec.

V obci působí občanské sdružení Alter Nativa, které propaguje perma a zabývá se obnovou výjimečných ovocných sadů. Každoročně se zde organizuje akci „Leto v Brdárke“ zaměřené na zkrášlování obce a rozvoj tradičních lidových řemesel. Vyvrcholením každého ročníku Leta v Brdárce je folklorní večer s lidovou zábavou a prezentací folklorních souborů zdejšího regionu.

Kultura a zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Kultura[editovat | editovat zdroj]

V obci působí občanské sdružení Alter Nativa, které propaguje permakulturu a zabývá se obnovou výjimečných ovocných sadů. Každoročně se zde organizuje akci „Leto v Brdárke“ zaměřené na zkrášlování obce a rozvoj tradičních lidových řemesel. Vyvrcholením každého ročníku Leta v Brdárce je folklorní večer s lidovou zábavou a prezentací folklorních souborů zdejšího regionu.

Památky[editovat | editovat zdroj]

  • Evangelický kostel, jednolodní renesančně-barokní stavba se segmentovým ukončením presbytáře a věží z roku 1696. Stojí na místě staršího dřevěného kostela. V letech 1749 a 1786 byl přestavěn. Asi v roce 1826 byla přistavěna věž. Vnitřní zařízení kostela je rustikální z druhé poloviny 18. století. Vzácně zachovaný soubor zařízení bez pozdějších úprav představuje velmi hodnotný unikát. Dřevěný polychromovaný oltář se sochou ukřižovaného Krista pochází z roku 1754. Obnovován byl v roce 1804. Empora, typický prvek protestantských kostelů, je v tomto případě jedinečná díky výmalbě se šesti starozákonními motivy. Na ose oltáře, ve středním poli empory, je umístěn portrét císaře Josefa II. z vděčnosti za náboženskou toleranci. Na empoře se nachází vzácné historické varhany od mistra Wallachyho, údajně jediný jeho kompletně zachovaný nástroj. Fasády kostela jsou hladké, okna jsou půlkruhově ukončená. Věž ve stylu lidového baroka je kryta cibulovou šindelovou střechou specifických architektonických kvalit.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Brdárka na slovenské Wikipedii.

  1. Statistical Office of the Slovak Republic (www.statistics.sk). Hustota obyvateľstva - obce [online]. www.statistics.sk [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. (slovensky)  Nastavení: om7014rr_obc: AREAS_SK, om7014rr_ukaz: Rozloha (Štvorcový meter).
  2. Statistical Office of the Slovak Republic (www.statistics.sk). Počet obyvateľov podľa pohlavia - obce (ročne) [online]. www.statistics.sk [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. (slovensky)  Nastavení: om7101rr_obc: AREAS_SK.
  3. Statistical Office of the Slovak Republic (www.statistics.sk). Hustota obyvateľstva - obce [online]. www.statistics.sk [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. (slovensky)  Nastavení: om7014rr_obc: AREAS_SK.
  4. Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]