Bohumil Havel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Doc. JUDr. Bohumil Havel, Ph.D.
Narození10. září 1975 (48 let)
Povoláníprávník
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Bohumil Havel (* 1975) je český právník, člen legislativní rady vlády a bývalým proděkanem a asistentem na katedře obchodního práva Západočeské univerzity v Plzni. Je hlavním autorem rekodifikace obchodního práva v České republice. Působí na Ústavu státu a práva AV ČR jako výzkumný pracovník.

Absolvoval FPR ZČU, působí jako znalec jak v Česku, tak i u Londýnského arbitrážního soudu, na komerční bázi vede semináře a přednášky o obchodním právu.

Jeho věcný záměr obchodního zákona, vyžádaný Ministerstvem spravedlnosti ČR v září 2001, byl v březnu 2002 vládou schválen. Od roku 2004 vedl skupinu připravující alternativní návrh úpadkového zákona, který byl posléze v roce 2005 předložen jako poslanecký návrh ODS; kompromisní návrh tohoto zákona připravený komisí, jejímž byl členem, byl schválen v roce 2006. Dále pracuje na zákonu o komoditních burzách.

Je členem burzovní komory Energetické burzy Praha. V roce 2012 se stal právníkem roku v oboru obchodní právo. Publikuje v řadě odborných časopisů, zejména pak v Právníku, Obchodněprávní revue a Právních rozhledech.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]