Bandikut králíkovitý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBandikut králíkovitý
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1][2]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Podtřídavačnatci (Marsupialia)
Řádbandikuti (Peramelemorphia)
Čeleďbandikutovití jemnosrstí (Thylacomyidae)
Rodbandikut (Macrotis)
Binomické jméno
Macrotis lagotis
J. Reid, 1837
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bandikut králíkovítý (Macrotis lagotis), též vakojezevec ušatý[3], známý jako „velký bilby“ (angl. Greater Bilby)[4] nebo jen bilby,[3] je australský vačnatec. Vyznačuje se velkýma ušima, špičatým čenichem a dlouhýma zadníma nohama.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Kdysi byl rozšířen ve všech suchých oblastech Austrálie s výjimkou severu, v současnosti žije již jen v několika oddělených populacích v Severním teritoriu a Západní Austrálii a na malém území na jihozápadě Queenslandu.[5] Dříve obýval nejrůznější savany a travinaté biomy, ale v současnosti ho lze spatřit jen v územích, kde hojně roste trojzubec pichlavý (viz rod trojzubec), nebo v akáciové buši, to znamená v extrémně suchých oblastech.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dosahuje délky těla je 30 až 55 cm (samotný ocas má 20 až 29 cm), hmotnosti obvykle kolem 0,8 až 2,5 kg (samec může vážit dvakrát tolik, co samice).[4] Vyznačuje se velkýma ušima, špičatým čenichem a dlouhýma zadníma nohama, které mu, především ve chvíli, kdy hopká, propůjčují vzhled králíka. Jeho kožíšek je šedý a ocas černobílý. Během spánku si oči zakrývá ušima.[6]

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Pomocí silných předních nohou hloubí bandikut dlouhé a hluboké nory, jejichž délka někdy přesahuje tři metry, a které jsou téměř dva metry hluboké. Svou noru opouští pouze v noci, když hledá potravu. Živí se hmyzem, ale i semeny, plody a houbami.[4][6]

Vztah s lidmi[editovat | editovat zdroj]

Protože jsou v Austrálii zajíci a králíci považováni za škůdce, v roli velikonočního maskota je používán právě „Velikonoční bandikut“ (angl. Easter Bilby).[7][8]

Podobné druhy[editovat | editovat zdroj]

Je známo několik dalších druhů bandikutů, např. bandikut běloocasý (vyhynulý), bandikut nosatý.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-22]
  2. Dostupné online. [cit. 2022-10-09]
  3. a b ZICHA, Ondřej. bandikut králíkovitý (Macrotis lagotis; Reid, 1837). www.biolib.cz [online]. BioLib: Biological library [cit. 2021-02-22]. Dostupné online. 
  4. a b c Bandikut králíkovitý (Macrotis lagotis) - ChovZvířat.cz. www.chovzvirat.cz [online]. [cit. 2021-02-22]. Dostupné online. 
  5. Australské Ministerstvo životního prostředí. Dostupné online. (angličtina) 
  6. a b FELDHAMER, George A.; MERRITT, Joseph F.; KRAJEWSKI, Carey, a kol. Mammalogy: Adaptation, Diversity, Ecology. USA (Baltimor): JHU Press 741 s. Dostupné online. ISBN 978-1-4214-3652-4. S. 251. (anglicky) 
  7. Australané nechtějí velikonoční zajíčky! Nahradí je tohle?! (Ahaonline.cz)
  8. Velikonoční bandikut (Google Arts & Culture)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]