Bad-tibira

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Starověká
Mezopotámie
Dějiny Mezopotámie
EufratTigris
Sumer
EriduKišUrukUr
LagašNippur
Elam
SúsyAnšan
Akkadská říše
AkkadMari
Amorité
IsinLarsaEkallatum
BabylonieNovobabylonská říše
BabylónBorsippaChaldea
Přímořská říše
AsýrieNovoasyrská říše
AššúrNimrud
Dúr ŠarrukínNinive
Chronologie panovníků
Sumer
Akkad
Asýrie
Babylonie
Enúma elišGilgameš
MardukAššúrSín
EnlilAnunnaki
Jazyky
SumerštinaElamština
AkkadštinaAramejština
ChurritštinaChetitština

Bad-tibira (překládáno jako „zeď měděných dělníků“ nebo „pevnost kovářů“) bylo starověké sumerské město, které se nachází na sumerském královském seznamu. Dnes je identifikováno s telem arabsky zvaným Tell al-Madíneh. Jeho akkadský název je Dûr-gurgurri, řecky ho pak starověcí autoři jako Apollodóros z Athén a Béróssos nazývali Παντιβίβλος, což může být odvozeno z jiné verze sumerského jména, Patibira ("kanál kovářů").

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hliněný kužel s nápisem o smlouvě mezi Entemenou a Lugal-kiniše-duduem (muzeum Louvre)

Podle sumerského královského seznamu byl poté, co Eridu padlo, královský majestát vzat do Bad-tibiry. V Bad-tibiře vládla po Eridu druhá předpotopní dynastie, ke které patřili tři králové: En-men-lu-ana, En-men-gal-anaa a Dumuzi Pastýř. V raném sumerském textu Sestup Inanny do podsvětí je zmiňován městský chrám, E-muš-kalama. Bad-tibira je také zmiňována na nápisech na hliněných kuželích, které zmiňují smlouvu mezi Entemenou, správcem Lagaše, a Lugal-kiniše-duduem, správcem Uruku. Entemena je zde identifikován jako zbudovatel chrámu E-muš zasvěceného Inanně a Dumuzimu.

Vlastnictví Bad-tibiry později přecházelo mezi Larsou, jejíž král Sín-Iddinam měl nechat kolem města postavit velké hradby, a Isinem, jehož král Lipit-Ištar zde měl nechat zbudovat „dům spravedlnosti“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bad-tibira na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]