Bázlivec vrbový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBázlivec vrbový
alternativní popis obrázku chybí
Bázlivec vrbový, typická jsou výrazně dlouhá tykadla
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádbrouci (Coleoptera)
Čeleďmandelinkovití (Chrysomelidae)
Podčeleďbázlivci (Galerucinae)
Rodbázlivec (Lochmaea )
Binomické jméno
Lochmaea caprea
Linné, 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bázlivec vrbový (Lochmaea caprea) je brouk, jehož housenky poškozují listy žírem. Škodí především na vrbách, ale i břízách a topolech, při přemnožení způsobuje holožír.

EPPO kód[editovat | editovat zdroj]

LOCHCA[1]

Synonyma[editovat | editovat zdroj]

Vědecké názvy[editovat | editovat zdroj]

Podle EPPO je pro živočicha s označením bázlivec vrbový (Lochmaea caprea) používáno více rozdílných názvů, například Lochmaea capreae nebo Adimonia polygonata.

Žír na listech.

Zeměpisné rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh je rozšířen téměř po celé palearktické oblasti. V Evropě je běžným druhem, stejně tak se běžně vyskytuje i v Česku.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Brouci jsou lesklí, kulatí, mírně podlouhlí, 4 až 6 mm velcí. Krovky jsou v odstínech od pastelově světle okrově žluté až po žlutavě hnědou. Larvy jsou až 10 mm velké, šedavě bělavé s mnoha pravidelně symetricky umístěnými černými skvrnami a bradavkami. Vajíčka, o průměru 0,5 mm, jsou bledě žlutá až hnědě žlutá. Larvy jsou 5–6 mm dlouhé, bledě zelenkavě žlutavé s množstvím černých plošek a bradavek.[2]

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Přezimují brouci. V červnu kladou vajíčka těsně pod povrch půdy, pod kameny, staré listy a mech, nebo na spodní stranu listů. Mladé larvy se zdržují na spodní straně listů hostitelských rostlin, kterými jsou vrby, břízy a topoly. Larvy se často zdržují společně, ve skupinách. Vyžírají hromadně plošky ve spodní pokožce listů. Dorostlé larvy se kuklí pod povrchem půdy, v zemi. Celý vývoj trvá asi 2 měsíce. V průběhu srpna a 1. poloviny září prodělávají mladí brouci úživný žír a přezimují. [2] Bázlivec vrbový se vyskytuje na vlhkých loukách s výskytem hostitelských druhů, zejména v nížinách.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Druh vytváří dvě odlišně potravně vázané biologické formy – vrbovou a březovou.

Na bříze při přemnožení na 5–10 let starých břízách může způsobit totální holožíry a následné prosychání korun od vrcholu směrem dolů či odumření napadených dřevin. Na keřovitých vrbách, případně mladých topolech, které poškozuje žírem na listech a terminálních pupenech se rovněž někdy přemnoží. Poškozené dřeviny jsou následně méně mrazuvzdorné.[2]

Ochrana rostlin[editovat | editovat zdroj]

Chemická ochrana rostlin se provádí přípravkem KARATE se ZEON technologií 5 CS[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. EPPO, LOCHCA
  2. a b c ČERMÁK, Petr. Atlas poškození dřevin [online]. mendelu.cz, 2011 [cit. 2013-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-08. 
  3. www.agromanual.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]