Antonín Michael Dignovity

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antonín Michael Dignovity
Antonín Michael Dignovity (cca 1870)
Antonín Michael Dignovity (cca 1870)
Narození18. ledna 1810
Kaňk u Kutné Hory
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí22. dubna 1875 (ve věku 65 let)
San Antonio, Texas
USAUSA USA
Místo pohřbeníSan Antonio
Národnostčesko-americká
Povoláníosadník, lékař a abolicionista
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Antonín Michael Dignovity (anglicky Anthony Michael Dignowity, 18. ledna 1810 Kaňk u Kutné Hory22. dubna 1875 San Antonio) byl česko-americký lékař, kolonista, spisovatel a abolicionista. Je uváděn jako první český přistěhovalec v americkém státě Texas, usazený v San Antoniu. Pro své abolicionistické postoje byl v době americké občanské války donucen k útěku z Texasu do Washingtonu, D.C., kde přijal místo ve federálních službách.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Kaňku u Kutné Hory ve středních Čechách v rodině Václava a Kateřiny Dignovitých.[1] Posléze se rozhodl z Rakouského císařství emigrovat kvůli své účasti v Listopadovém povstání v Polsku roku 1830 a později přijatým konskripčním zákonům do Spojených států a roku 1832 tak absolvoval plavbu z Hamburku do New Yorku. Patřil tak k jedněm z prvních novodobějších českých emigrantů v USA. Následně vystřídal celou řadu profesí a cestoval za prací napříč státy: pracoval na bavlníkových plantážích a vynalezl vlastní stroj na čištění bavlny.[2] Po jistou dobu také žil společně s domorodými obyvateli kmene Creek, u nichž zkoumal a mapoval jejich kulturu. Posléze vystudoval medicínu na Cincinnati College v Cincinnati, Ohio a stal se lékařem. Roku 1843 se v Little Rock v Arkansasu oženil s Amandou J. McCann.

V Texasu[editovat | editovat zdroj]

Počátkem 40. let 19. století pak využil možnosti přihlásit se jako dobrovolník k boji v americko-mexické válce a absolvoval s celou skupinou náročnou cestu tisíce kilometrů volnou krajinou do Texasu. Zde se následně usadil v San Antoniu, kde pak začal působit jako lékař a posléze pak jako podnikatel a obchodník s pozemky. Byl přesvědčeným abolicionistou, tedy kritikem otroctví, za což čelil v Texasu šikaně a politické persekuci. Nakrátko byl po údajném podvodu s nákupem pozemků uvězněn a následně propuštěn po osobní intervenci guvernéra Texasu a jeho osobního přítele Sama Houstona.[1] Aby očistil své jméno, vydal roku 1859 autobiografickou knihu Bohemia Under Austrian Depotism,[3] jež kritizuje princip tlaku veřejného mínění a americký právní systém. Stal se tak jedním z prvních v Čechách narozených autorů, kteří v USA publikovali literární dílo.

Napětí okolo jeho osoby bylo nadále stupňováno a roku 1861 jen těsně unikl pokusu lynčujícího davu o jeho oběšení na náměstí v San Antoniu. Dignovity odjel před dalším nebezpečím na koni až do Washingtonu, jeho majetek mu byl následně konfederační vládou zabaven a jeho synové byli násilně odvedeni do armády Konfederovaných států amerických. Dignovity ve Washingtonu získal místo federálního úředníka. Po skončení války roku 1865 se do San Antonia navrátil a nadále zde žil jako respektovaný občan.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Antonín Michael Dignovity zemřel 22. dubna 1875 v San Antoniu ve věku 65 let a byl zde také pohřben.[4]

Po smrti[editovat | editovat zdroj]

Čtvrť na někdejším okraji města, kde stojí Dignovityho rodinný dům, byla po jeho smrti pojmenována Dignowity Hill.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b TSHA | Dignowity, Anthony Michael. www.tshaonline.org [online]. [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. 
  2. JR, Miloslav Rechcigl. Notable Czech and Slovak Americans. [s.l.]: AuthorHouse 1598 s. Dostupné online. ISBN 978-1-6655-4372-9. (anglicky) Google-Books-ID: cYFWEAAAQBAJ. 
  3. https://archive.org/details/BohemiaUnderAustrianDepotism
  4. Dr Anthony Michael Dignowity (1810-1875) - Find A.... www.findagrave.com [online]. [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČAPEK, Tomáš. Naše Amerika: (Kritické posouzení hospodářského a sociálního stavu a politické, církevní, národní a spolkové činnosti amerických Čechů a Slováků se zřetelem ke všem americkým Slovanům : Statistický přehled stěhování amerických Čechů a Slováků. V Praze: Národní rada československá, 1926. s. 200.
  • ČAPEK, Tomáš. The Čechs (Bohemians) in America: a study of their national, cultural, political, social, economic and religious life. Boston: New York: Houghton Mifflin Company, 1920. s. VIII.
  • Amerikán: národní kalendář na rok. Chicago: Aug. Geringer, 1924, 47(1), s. 272

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]