Angelo Vincenzo Zani

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Excelence
Angelo Vincenzo Zani
Titulární arcibiskup z Volturna
Knihovník Vatikánské apoštolské knihovny
Archivář Vatikánského apoštolského archivu[1]
Církevřímskokatolická
Jmenování9. listopadu 2012
PředchůdceJean-Louis Bruguès, O.P.
HesloUnus magister vester
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení20. září 1975
světitel Luigi Morstabilini
Biskupské svěcení6. ledna 2013
světitel Benedikt XVI.
1. spolusvětitel Tarcisio Bertone, S.D.B.
2. spolusvětitel Zenon Grocholewski
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
Osobní údaje
ZeměItálieItálie Itálie
Datum narození24. března 1950 (74 let)
Místo narozeníPralboino, Itálie
Národnostitalská
Alma materPapežská univerzita sv. Tomáše Akvinského
Papežská lateránská univerzita
Papežská Gregoriánská univerzita
multimediální obsah na Commons
citáty na Wikicitátech
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mons. Angelo Vincenzo Zani (* 24. března 1950, Pralboino) je italský římskokatolický kněz, arcibiskup a sekretář Kongregace pro katolickou výchovu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 24. března 1950 v Pralboinu. Vstoupil do semináře v Brescii a studoval filosofii a teologii na Papežské univerzitě sv. Tomáše Akvinského a na Papežské lateránské univerzitě kde získal doktorát z teologie. Na kněze byl vyvsěcen 20. září 1975 biskupem Luigim Morstabilinim. Poté navštěvoval Papežskou Gregoriánskou univerzitu kde získal licentiát ze společenských věd.

Poté se vrátil do diecéze a sloužil jako vice-rektor. V letech 19831995 učil na Salesiánském filosoficko-teologickém institutu a sociologii náboženství na Teologickém institutu Pavla VI.

Pomáhal při založení Institutu náboženských studií Katolické univerzity v Brescii. V letech 19811995 sloužil jako ředitel Diecézního pastoračního úřadu, také jako sekretář správní rady, kněz ve farnosti a ředitel školy. Během těchto let byl také ředitelem Biskupské konference Lombardie pro pastoraci škol. Od roku 1995 do roku 2002 byl ředitelem Národního úřadu pro vzdělávání, škol a univerzit Italské biskupské konference.

Dne 7. ledna 2002 byl jmenován podsekretářem Kongregace pro katolickou výchovu. Dne 9. listopadu 2012 byl ustanoven sekretářem Kongregace pro katolickou výchovu a titulárním arcibiskupem z Volturna. Biskupské svěcení přijal 6. ledna 2013 spolu s Georgem Gänsweinem, Nicolasm Théveninem a Fortunatem Nwachukwu z rukou papeže Benedikta XVI. a spolusvětiteli byli kardinál Tarcisio Bertone a kardinál Zenon Grocholewski.

Ve středu, 16. července 2014 papež František jmenoval arcibiskupa Zaniho, na pětileté funkční období, konzultantem Kongregace pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Angelo Vincenzo Zani na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]