Alexandr Myslivčenko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexandr Myslivčenko
Narození23. září 1924
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandr Grigorjevič Myslivčenko (rusky Александр Григорьевич Мысливченко, * 23. září 1924 v Sumách, Ukrajinská SSR, SSSR) je sovětský marxisticko-leninský filozof a vysokoškolský pedagog, doktor filozofických věd, profesor, odborník pro filozofickou antropologii, ruskou filozofii a dějiny západní filosofie, zejména vývoj filozofie v skandinávských zemích.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V roce 1951 absolvoval Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě. V letech 1951–1953 působil v MGB (předchůdce KGB). V roce 1958 obhájil kandidátskou práci a začal působit jako odborný pracovník ve Filozofickém ústavu Akademie věd SSSR. V roce 1969 získal hodnost doktora filozofických věd s disertační prací na téma filozofie v Švédsku. V letech 1973–2004 byl profesorem Lomonosovovy univerzity. Je jedním z autorů učebnice Dějiny filosofie (rusky История философии) za redakce Michaila Dynnika, kde napsal kapitoly o filozofii v zemích severní Evropy.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

v ruštině
  • Диалектический и исторический материализм / [А. Г. Мысливченко, А. П. Шептулин, Н. И. Азаров и др.; Под общ. ред. А. Г. Мысливченко, А. П. Шептулина]. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : Политиздат, 1988. - 445, [1] с.; 21 см.; ISBN 5-250-00244-7
  • Мысливченко А. Г. Философская мысль в Швеции: Основные этапы и тенденции развития. - Москва : Наука, 1972. - 264 с.; 20 см.
    Recenze: Haiko D. Sovietska monografia о dejinach filozofickeho myslenia vo Svedsku (Советская монография об истории философского мышления в Швеции) // Filozofia. Bratislava. 1972. N 6. (slovensky)
Překlady do češtiny
Slovenské překlady
  • Marxisticko-leninská filozofia v súčasnom svete. Bratislava : Pravda, 1987. 2 sv. (608, 435 s.) / ved. autor. kol.: A.G. Myslivčenko ; z rus. orig. Sovremennaja marksistsko-leninskaja filosofija v zarubežnych stranach prel. K. Fircáková, J. Gallo a P. Greguš ; kapitolu Marxistická filozofia v ZSSR prel. Táňa Suchá a Kamila Fircáková

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Alexandr Myslivčenko