Alejandro

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alejandro
Singl od Lady Gaga
Z albaThe Fame Monster
Vydáno15. února 2010
Nahráno2009
ŽánrDisko, elektropop, europop
Délka4:34
VydavatelstvíInterscoep, Streamline, Cherrytree, Kon Live
ProducentRedOne
AutorLady Gaga, RedOne
Singly Lady Gaga chronologicky
"Telephone"
(2010)
"Alejandro"
(2010)
"Dance in the Dark"
(2010)

Alejandro je píseň americké popové zpěvačky-skladatelky Lady Gaga. Píseň vyšla jako třetí singl z EP pojmenovaného The Fame Monster.

Informace[editovat | editovat zdroj]

Song "Alejandro" napsala a produkovala Lady Gaga s producentem RedOne. Natáčelo se v amterdamském studiu FC Walwisch Studios. Vydavatelství chtělo za třetí singl z alba The Fame Monster song Alejandro. Zpěvačka ale chtěla vydat píseň Dance in the dark. Vzniklý spor mezi vydavatelstvím a zpěvačkou ve finále vyústil ve vydání právě "Alejandro". (Zpěvačka pro své další album opustila toto vydavatelství.)[1][2] Singl oficiálně vyšel 20. dubna 2010.[3] V interview pro televizi Fuse řekla Gaga, že inspirací pro song "Alejandro" byl strach ze sexu.[4]

Videoklip[editovat | editovat zdroj]

Natáčení videoklipu se ujal fotograf a režisér Steven Klein, který již s Lady Gaga spolupracoval v minulosti. Videoklip měl premiéru na oficiálních stránkách LadyGaga.com a na Vevo.com dne 7. června 2010. Na serveru YouTube video získalo během půl roku ke 100 milionů zhlédnutí.

Neobvyklý, „divný“ videoklip, v temných studených barvách s mnoha symboly vzbudil jak zájem a údiv, tak kritiku nečistoty některých v klipu použitých symbolů a náznaků (homoerotismus, sadismus, fašismus, satanismus, okultismus, …).[5]

Scéna 1 Na začátku videoklipu jsou vidět tři slova - GAGA (interpret), KLEIN (režisér a kameraman klipu) a ALEJANDRO (název písně) proložená scénami z jakéhosi kabaretu, ve kterém spí u stolů "gestapáci". V prvním zřetelném záběru vidíme muže nesoucí rakev, před nimi jde Lady Gaga nesoucí srdce s vyrytým písmenem A.

Scéna 2 Tanečníci tančí první choreografii - pochodují, hudba ještě nehraje. Ozývají se vzdychy, hudba začíná hrát - Lady Gaga je vidět v binokulární masce s černou korunou a pohřebním outfitem. Objevuje se také samotný Alejandro - muž sedící na posteli s pistolí v ruce.

Scéna 3 Znovu jsme u rakve, Lady Gaga vyslovuje svůj "prolog" k písni, hudba graduje.

Scéna 4 Lady Gaga sedí na ruinách jakési budovy, kouří fajfku. Pod ní jsou vidět tanečníci začínající svoji první choreografii. Během první sloky se střídají pohledy na ni a na tanečníky, v taneční scéně je vidět zadní projekce s válečnou tematikou. První refrén je situován do té samé scény.

Scéna 5 Začíná větou "Stop, please, just let me go. Alejandro, just let me go." - Lady Gaga, oblečena do latexového jeptiškovského hábitu leží na černě potažené posteli a v sepjatých rukou svírá růženec. Scénou 5 jsou pro někoho kontroverzní záběry na Lady Gaga a tři téměř nahé muže obuté do lodiček. Všichni jsou na kasárenských postelích a předvádějí různé sexuální polohy, sama Gaga imituje anální sex na jednom z tanečníků. Součástí scény 5 je také hlavní choreografie předvedená jak tanečníky, tak Lady Gagou. Během refrénu se střídají záběry na taneční sekvenci a postelovou sekvenci.

Scéna 6 Lady Gaga stojí mezi ležícími tanečníky, oblečená do bíločerveného latexového pláště připomínajícího templářský háv, na nohou má "antigravitační" boty s platformou bez podpatku (Noritaka Tatehana). Tanečníci drží Lady Gaga za ruce a nohy a vyšvihávají ji do vzduchu.

Scéna 7 Poněkud připomíná módní přehlídku. Záběry jsou černobílé. Lady Gaga tančí a zpívá v 70. léty inspirovaném kalhotovém kostýmku s vestičkou, tanečníci okolo ní pochodují v uniformách. Jakmile začne podruhé opakovat motiv refrénu, záběr je barevný a Gaga s kalhotami a "samopalovou podprsenkou" tančí s tanečníky hlavní refrénovou choreografii.

Scéna 8 Scéna se ocitla v kabaretu, kde na počátku videoklipu spali tanečníci. Lady Gaga stojí na vyvýšeném pódiu, opět v botách Noritaka Tatehama, má na sobě jen koženou bundu a spodní prádlo. Na nose má nasazené brýle, které si sundává. Zpívá pouze motiv "Alejandro, Alejandro, Ale-Alejandro, Ale-Alejandro" bez nástrojů (po chvíli se přidají bubny). Scéna je proložena "vzpomínkami" - Lady Gaga je vidět v templářském plášti, objevují se výjevy z války - hořící budovy, vojáci, důstojník... Scéna končí, když se do motivu přidají všechny nástroje a objeví se pokračování hlavní choreografie.

Scéna 9 Lady Gaga se ocitá mezi svými tanečníky, jenž se o ni přetahují, znovu opakuje refrén. Během této scény je v jednu chvíli otočena zády ke kameře, rozepne si plášť a sundá si jej (v Americe byla tato sekvence vystřižena). Když skončí zpívat, záběr se přesune znovu k "latexové jeptišce". Kamera se přibližuje k jejímu obličeji, který se záhy zdehormuje (shoří).

Hudební příčky[editovat | editovat zdroj]

Období (2010) Max.
příčka
Austrálie 2
Rakousko 2
Kanada 4
Francie 3
Německo 2
Irsko 3
Nový Zéland 11
Švýcarsko 3
Velká Británie 7
U.S. Billboard Hot 100 5
"Waka Waka (This Time for Africa)" od Shakira

"Minä" od Kymppilinja featuring Mariska'

Finské #1 hity
23. června~7. července 2010

14. června~21. července 2010

"Minä" od Kymppilinja featuring Mariska

"Love The Way You Lie" od Eminem featuring Rihanna'

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.contactmusic.com/news/gaga-still-releasing-alejandro-in-us_1137892
  2. Archivovaná kopie. www.mtv.co.uk [online]. [cit. 2012-02-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-06-29. 
  3. Archivovaná kopie. www.fmqb.com [online]. [cit. 2012-02-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-18. 
  4. Loaded: Lady Gaga. Fuse TV. 23:05-00:02. “"Alejandro" is my 'Fear of Sex' – Monster.”
  5. Lady Gaga: Alejandro – Luciferiánsky obrad Nového svetového poriadku!. www.beo.sk [online]. [cit. 2010-11-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-08-17.