Řebříček obecný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Achillea millefolium)
Jak číst taxoboxŘebříček obecný
alternativní popis obrázku chybí
Řebříček obecný
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Rodřebříček (Achillea)
Binomické jméno
Achillea millefolium
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Řebříček obecný (Achillea millefolium) je vytrvalá bylina, 20 cm až 80 cm vysoká z čeledi hvězdnicovitých.[2] Latinské jméno (Achillea) připomíná bájného hrdinu Achilla, po němž byla rostlina pojmenována. Ten údajně ošetřoval pomocí řebříčku krvavé rány utržené v trojské válce. České jméno vzniklo podle tvaru lístků, připomínajících starý žebřík pouze s jedním středovým ráhnem. Lidově je znám též jako husí jazýček, zaječí chléb, Achillova bylina, žebřík, myší ocásek.

Popis rostliny[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalou bylinu, která je 20 až 80 cm vysoká a má plazivý oddenek. Lodyha je chlupatá, přímá, jednoduchá a hustě listnatá. Listy jsou přisedlé, střídavé, 2krát až 3krát peřenosečné, v obrysu kopinaté.[2]

Květenstvím je chocholík (4–10 cm v průměru), složený z drobných úborů. Každý úbor je složen asi z dvaceti trubkovitých květů žlutavé barvy a pěti bílých nebo narůžovělých jazykovitých květů na obvodu.

Plody jsou stříbrošedé nažky. Rostlina kvete od června do září.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Řebříček obecný není náročný na půdní podmínky, ale dává přednost sušší písčité nebo kamenité půdě. Roste na mezích, loukách, polích, rumištích, u cest, na okrajích lesů od nížin po horské oblasti.

Téměř kosmopolitní druh rozšířen po celé Evropě a Asii, zavlečen i do Austrálie, Severní Ameriky a na Nový Zéland.

Léčitelství[editovat | editovat zdroj]

Účinné látky a působení[editovat | editovat zdroj]

Bylina obsahuje hlavně silici s azulénem (obsah kolísá v závislosti na počasí, stanovišti atd.), hořčiny, alkaloidy, flavonoidy, třísloviny a další.

V lidovém léčitelství se používá na zlepšení chuti k jídlu, povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv a zvýšení tvorby žluče, čímž zlepšuje trávení. Působí močopudně, desinfekčně, antisepticky, utišuje kašel, podporuje hojení a kladně působí i na krevní oběh. Účinně tlumí krvácení a potlačuje křečovité bolesti během menstruace.

Sbírá se kvetoucí nať (Herba millefolii), nebo květní úbory před rozkvětem (Flos millefolii).

Užití[editovat | editovat zdroj]

Obvyklé je užití ve formě nálevu, nebo jako přísada do koupelí. Rozmačkaná čerstvá nať nebo spařená sušená nať se přikládá na nežity a zánětlivé otoky.[3] Někdy se doporučuje i jako afrodisiakum; jednu nebo dvě hodiny před pohlavním stykem se vypije odvar nebo se žvýká stonek.[4]

Využívá se při výrobě likérů, a to jako přísada v absintu a vermutu. I ze samotného řebříčku se vyrábí sladký i hořký likér.[5] Osvědčil se též jako velice účinný repelent proti komárům.

Nežádoucí účinky[editovat | editovat zdroj]

Drogy řebříčku nejsou úplně neškodné.[6] Při vyšších dávkách nebo dlouhodobém užívání se mohou objevit vyrážky, závratě, bolesti hlavy a pocit omámení.[7]

Řebříčky (Achillea L.) mohou zavinit otravy hospodářských zvířat, jsou-li obsaženy v čerstvé píci ve větším množství; poruchy byly zjištěny hlavně na ústředním nervstvu, srdci, plicích, ledvinách a na ústrojí trávicím.[8]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Řebříček je považován za rostlinu magickou, a to zvláště v Číně. Od pradávna byl využíván při věštbách pomocí knihy I-ťing neboli Knihy proměn. Pokud je držen v ruce, zbavuje strachu a dodává odvahy, chrání svého nositele.[9]

Seznam poddruhů[editovat | editovat zdroj]

  • Achillea millefolium subsp. millefolium
    • Achillea millefolium subsp. millefolium var. millefolium
    • Achillea millefolium subsp. millefolium var. alpicola
    • Achillea millefolium subsp. millefolium var. borealis
    • Achillea millefolium subsp. millefolium var. californica
    • Achillea millefolium subsp. millefolium var. occidentalis
    • Achillea millefolium subsp. millefolium var. pacifica
    • Achillea millefolium subsp. millefolium var. puberula
    • Achillea millefolium subsp. millefolium var. rubra
  • Achillea millefolium subsp. chitralensis
  • Achillea millefolium subsp. sudetica

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b PILÁT, Albert. Kapesní atlas rostlin. Ilustrace Otto Ušák. 7. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, n. p., 1976. 256 s. S. 216. 
  3. HRUŠKA, Blahoslav. Jak se léčit rostlinami. 3. vyd. Praha: Volvox Globator, 1996. 470 s. ISBN 80-7207-027-4. Kapitola Řebříček obecný, s. 360–362. 
  4. RÄTSCH, Christian. Byliny lásky: afrodisiaka v mýtech, historii a přítomnosti. 1. vyd. Praha: Volvox Globator, 1997. 208 s. ISBN 80-7207-070-3. Kapitola Řebříček obecný, s. 44. 
  5. HRUŠKA, Blahoslav. Jak se léčit rostlinami. 3. vyd. Praha: Volvox Globator, 1996. 470 s. ISBN 80-7207-027-4. S. 361. 
  6. KRESÁNEK, Jaroslav, a kol. Atlas liečivých rastlín a lesných plodov. 1. vyd. Martin: Vydavatel'stvo Osveta, n.p., 1977. 766 s. S. 399. (slovensky) 
  7. VELGOSOVÁ, Marta; VELGOS, Štefan. Naše liečivé rastliny. Ilustrace Hilda Hýlová. 1. vyd. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1988. 382 s. Kapitola Rebríček obyčajný, s. 290–292. (slovensky) 
  8. JIRÁSEK, Václav; ZADINA, Rudolf; BLAŽEK, Zdeněk. Naše jedovaté rostliny. Ilustrace Ludmila Jiřincová. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1957. 384 s. cnb000682015. S. 281. 
  9. JANČA, Jiří; ZENTRICH, Josef Antonín. Herbář léčivých rostlin. 1. vyd. Díl 4. Praha: Eminent, 1996. 287 s. ISBN 80-85876-20-5. Kapitola Řebříček, s. 148–151. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KORBELÁŘ, Jaroslav, ENDRIS, Zdeněk, KREJČA, Jindřich. Naše rostliny v lékařství 3.vydání, Aviceum, Zdravotnické nakladatelství, Praha 1970
  • RANDUŠKA, Dušan, ŠOMŠÁK, Ladislav, HÁBEROVÁ, Izabela. Barevný atlas rostlin Vydavaťelstvo Obzor, Bratislava v koprodukci s nakladatelstvím Profil v Ostravě: 1986.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]