Španielova vila

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Španielova vila
Vila od severovýchodu
Vila od severovýchodu
Účel stavby

obytný dům

Základní informace
Slohpurismus
ArchitektLadislav Machoň
Výstavba1924
StavebníkStavební družstvo výtvarných umělců a spisovatelů
Další majiteléOtakar Španiel
Pojmenováno poOtakar Španiel
Poloha
AdresaNa Ořechovce čp. 487/35, Praha 6-Střešovice, ČeskoČesko Česko
UliceNa Ořechovce a Západní
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Španielova vila v Praze byla postavena v letech 19231924 podle projektu architekta Ladislava Machoně pro sochaře Otakara Španiela. Jde o rodinný dům čp. 487/XVIII s ateliérem a zahradou, situovaný na nároží ulic Západní a Na Ořechovce 35 v Praze 6-Střešovicích, vybudovaný ve stylu funkcionalismu s prvky art deco. Vila je od 16. května 1991 chráněna jako součást památkové zóny Vilová kolonie Ořechovka[1].

Hlavní průčelí Španielovy vily do ulice Na Ořechovce čp. 487-35

Historie[editovat | editovat zdroj]

Již před připojením předměstských obcí k Velké Praze v roce 1919 československé ministerstvo veřejných prací vypsalo veřejnou soutěž na výstavbu rodinných domů. Ve Střešovicích byl vypracován projekt na rozparcelování pozemků a výstavbu vzorového zahradního města nejdříve na území někdejší usedlosti Bořekovka, jižně od trati Buštěhradské dráhy a severně od silnice do Horní Liboce (nynější ulice Střešovická a Na Petřinách). Podali jej Stavební družstvo státních a jiných veřejných zaměstnanců společně s Konsorciem architektů, k nimž patřili Jindřich Freiwald, Bohumil Hübschmann, Eduard Hnilička, Ladislav Machoň, Jaroslav Vondrák, Alois Dryák a další. Soutěž na ústřední obchodní a společenský objekt centrum Ořechovka vyhráli Jaroslav Vondrák s Janem Šenkýřem. Osově k němu byl vytyčen obdélný park mezi ulicemi Na Ořechovce a Cukrovarnická, příčně ohraničený ulicemi Západní a Východní. V tomto nejvýznamnějším sektoru nové vilové kolonie architekti z této skupiny stavěli jak cizí zakázky, tak vlastní vily. Španielova vila sousedí přímo s vlastní vilou Jaroslava Vondráka.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Třípodlažní nárožní dům na členitém půdorysu stojí ve svažité zahradě, ohrazené zdí z cihel a plotem. Vstupní brankou se obrací na sever do ulice Na Ořechovce, k ústřednímu objektu kolonie. Stěny jsou členěny vodorovnými pruhy, střídavě z režného zdiva z bílých cihel a omítaného se světle modrou omítkou. Jejich rytmus umocňují masivní římsy. Zádveří vchodu má dekorativní stěnu ze střídavě kladených cihel.

Objednavatelem vily byl v té době již významný sochař a medailér Otakar Španiel. Kromě obytných prostor v domě měl také svůj ateliér. Zvenčí je jeho stěna ozdobena dvěma kopiemi gotických bust Petra Parléře z triforia Svatovítské katedrály (busta císaře Karla IV. a jeho druhé manželky, Anny Falcké). V roce 1969 byla do severní fasády v zádveří domu vsazena kruhová plaketa se Španielovým portrétem a jmenovkou podle návrhu sochaře a medailéra Jiřího Prádlera.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://pamatkovykatalog.cz/pravni-ochrana/vilova-kolonie-orechovka-84411
  2. PRIX, Dalibor. Umělecké památky Prahy. Velká Praha 2 (N-Ž). Vydání první. vyd. Praha: Academia, 2017. 1752 s. ISBN 978-80-200-2469-5. S. 658–659. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VLČEK, Pavel. Encyklopedie architektů, stavitelů, zedníků a kameníků v Čechách. Praha: Academia, 2004. ISBN 80-200-0969-8. Kapitola heslo Machoň, Ladislav. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]