Ľupčanský hrad

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ľupčianský hrad)
Ľupčanský hrad
Ľupčanský hrad
Ľupčanský hrad
Účel stavby

veřejnosti přístupný hrad

Základní informace
Výstavba13. století
Přestavba20. století
Poloha
AdresaSlovenská Ľupča, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Ľupčianský hrad
Ľupčianský hrad
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ľupčanský hrad (slovensky Lupčiansky hrad) je hrad na Horehroní, který se vypíná nad obcí Slovenská Ľupča. Je to národní kulturní památka SR.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Nachází se v údolí Hronu, přímo nad obcí Slovenská Ľupča, asi 10 km východně od Banské Bystrice. Je postaven na jihovýchodním okraji Starohorských vrchů v nadmořské výšce cca 440m. Přístupný je cestou z obce.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Hrad s názvem Liptza se písemně vzpomíná v roce 1250 a vznikl na místě staršího hradiště po vpádu Mongolů v roce 1241. Významná poloha na přístupové cestě k středoslovenským hornickým městům udělala z hradu časté sídlo panovníků.

V červnu 1443 zasáhlo Uhersko silné zemětřesení, které hrad velmi poškodilo. Následovaly rozsáhlé opravy, další následovaly po roce 1572, kdy nový správce Pavel Rubigall realizoval jeho přestavbu. V neklidném období na přelomu 17. a 18. století často měnil majitele a byl opakovaně vyrabován. Postupně ztratil funkci správního centra a jeho osud zpečetil požár, po kterém byly prováděny pouze nezbytné opravy.

Panovníci využívali nově postavené kaštely a v opuštěném areálu hradu vznikl sirotčinec. Později přibyla škola a výchovný ústav pro mladistvé. Po druhé světové válce areál sloužil jako učiliště, prostory charity, ale i pro potřeby Socialistického svazu mládeže. Během 90. let hrad spravoval Krajský památkový ústav v Banské Bystrici, od kterého jej v roce 2002 převzaly Železárny Podbrezová. Nový vlastník provedl na Ľupčanském hradě rozsáhlé rekonstrukční práce, které výrazným způsobem zatraktivnily celý areál.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Na horním hradě se nachází do skalního bradla vysekaná studna s hloubkou 62 metrů, ze které vede úniková chodba mimo hradby
  • Na horním nádvoří se nacházejí dva bohatě zdobené kamenné portály
  • V horním podlaží hradu se nachází hradní kaple s freskovou výzdobou a sakristie s bohatě malovaným dřevěným stropem
  • Na dolním nádvoří se nachází tzv. Korvínova lípa s odhadovaným věkem přes 700 let, čímž patří mezi nejstarší lípy ve střední Evropě
  • Nacházejí se zde originály soch z roku 1725, pocházející z morového sloupu z náměstí v Slovenské Lupči

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ľupčiansky hrad na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]