Červené Janovice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Červené Janovice
Zámek Červené Janovice
Zámek Červené Janovice
Základní informace
Slohbarokní
ArchitektCarlo Brettani
Výstavba16. a 17. století (přestavbou tvrze ze 14. století)
Další majiteléJanovičtí ze Soutic, Kolovratové, Budovcové z Budova, Obytečtí z Obytec, město Kutná Hora
Poloha
AdresaČervené Janovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Červené Janovice
Červené Janovice
Další informace
Rejstříkové číslo památky18299/2-972 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Červené Janovice jsou barokní zámek ve stejnojmenné obciokrese Kutná Hora ve východní části Středočeského kraje, který vznikl v letech 1650–1660 přestavbou renesanční tvrze. Přestavbu uskutečnil italský architekt Carlo Brettani, autor výzdoby Českého Šternberku. Zámek je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Renesanční tvrz, která zde původně stála, pocházela z přelomu 16. a 17. století a vlastnili ji Kolovraté. Vznikla přestavbou z blatné tvrze ze 14. století, která patřila Janovickým ze Soutic.[zdroj⁠?] V červenci roku 1446 se na tvrzi opevnil a před vojskem krajského hejtmana Mikuláše Trčky z Lípy bránil husitský hejtman Ondřej Keřský z Řimovic. Při pokusu o útěk byl zajat a popraven.[2]

Z blatné tvrze se zachovaly zbytky příkopu. Původně se zámek jmenoval jen Janovice, přívlastek Červené získal až po roce 1715.

Roku 1551 se na zámku narodil Václav Budovec z Budova, přední z 27 českých pánů popravených na Staroměstském náměstí za účast na stavovském povstání. Po Budovcích z Budova vlastnili Janovice Kolovratové. Z nich Felix Novohradský z Kolovrat byl zabit v souboji s Mikulášem Dačickým z Heslova. Příslušníkům různých linií Kolovratů patřilo panství do roku 1646, kdy je Zbyněk Leopold Libštejnský z Kolovrat prodal Aleně Markétě Obytecké z Obytec, rozené Bechyňové z Lažan. Její manžel Litmír Viduna Obytecký nechal v letech 1650–1660 postavit raně barokní zámek s čtyřkřídlou dispozicí a uzavřeným nádvořím s kašnou. Na přestavbě zámku se podílel italský štukatér Carlo Brentani, který souběžně pracoval na nedalekém Českém Šternberku. Obytečtí z Obytec obývali zámek po tři generace a prodali jej v roce 1715. Po krátké epizodě hrabat z Thürheimu přešlo panství s devíti vesnicemi do majetku města Kutné Hory (1724). Zámek byl využíván jako administrativní budova, špitál, pivovar, lihovar, později hospoda a byty.

Novodobé dějiny[editovat | editovat zdroj]

Rozsáhlé plány ze 70. let 20. století, které jej měly změnit v kulturně-společenské centrum, se neuskutečnily stejně jako plány na jeho využívání jako školy v přírodě.[3] V roce 2002 zámek koupil Richard Cortés a nechal zavést elektřinu a vodu do prvního patra.[4] Pak však stavba dál chátrala.

V roce 2010 byl zámek na prodej za 5,5 milionů korun.[5]

Další fotografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-02-20]. Identifikátor záznamu 129001 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek XII. Čáslavsko. Praha: František Šimáček, 1900. 378 s. Dostupné online. Kapitola Tvrze v okolí Kutnohorském, s. 263. 
  3. SYNKOVÁ, Iva. Červené Janovice [online]. Hrady.cz, 2004-04-20 [cit. 2010-08-14]. Dostupné online. 
  4. KUČEROVÁ, Ivana. V Červených Janovicích se chodí do kostela už sto let. Deník.cz [online]. 2011-10-16. Dostupné online. 
  5. HAVELKA, Ondřej. Zámek Červené Janovice. ČT [online]. 2010-4-17. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]