Čížek ohnivý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxČížek ohnivý
alternativní popis obrázku chybí
Samec
Stupeň ohrožení podle IUCN
ohrožený
ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Čeleďpěnkavovití (Fringillidae)
RodCarduelis
Podrodčížek (Spinus)
Binomické jméno
Spinus cucullatus
Swainson, 1820
Mapa s rozšířením
Mapa s rozšířením
Mapa s rozšířením
Synonyma
  • Carduelis cucullata
  • Sporagra cucullata
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čížek ohnivý (Spinus cucullatus) je malý, ohrožený druh pěvce z čeledi pěnkavovitých.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Čížek ohnivý je dlouhý kolem 10 cm. Samec je převážně sytě červený s černou hlavou, hrdlem, letkami, koncem ocasu, bělavým podbřiškem a spodními ocasními krovkami. Samice má šedou hlavu a spodní část těla na rozdíl od červenavého kostřce a svrchních ocasních krovek. Prsa jsou šedá s červenavými skvrnami a zbývající spodní část těla, křídla a ocas korespondují se samcem. Mladé samice jsou matnější než dospělé a mladí samci jsou spíše hnědí místo červené.

Hlas[editovat | editovat zdroj]

Volá vysokým štěbetáním a ostrým chi-tit podobajícím se volání stříbrozobky malabarské. Zpěv samce se podobá stehlíkovi, se štěbetáním a trylky.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Je původní v tropické jižní Americe, v severní Kolumbii, severní Venezuele (kde se mu říká "cardenalito") a Guianě. Byl hojný na začátku 20. století, s výskytem v podhůřích Venezuely ale stal se velmi vzácným s ostrůvkovitým výskytem. Populace v Trinidadu byla vyhubena, od roku 1960 zde čížek ohnivý nebyl zjištěn. Introdukovaná populace v Puerto Ricu je také blízko vyhynutí.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Čížek ohnivý obývá otevřenou krajinu, lesní okraje, a travnaté oblasti se stromy nebo keři. Věří se, že samice klade 3 zelenobílá vajíčka do pohárkovitého hnízda z travin na stromě. Je semenožravý, silně přelétavý. Pokud se stane početnějším, vytváří polostěhovavá hejna.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Tento čížek je ilegálně chytán pro obchod s klecními ptáky.[2] a je ohrožen envriomentálními faktory. Domestikace pravděpodobně mohla za záchranu druhu, který by jinak mohl vyhynout. Je to přitažlivý pěnkavovitý pták s příjemným zpěvem a jedinečným zbarvením. Kříží se s kanáry aby se získaly různé varianty červených kanárů.

Stav ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Čížek ohnivý je považovaný za ohrožený, přičemž ve Venezuele je ohrožený kriticky. Je zařazen v katalogu CITES v příloze I. a největší ohrožení pro tento druh představuje intenzivní ilegální odchyt pro obchod, který probíhá od 40. let minulého století, přičemž tento druh ještě čelí extenzivní ztrátě biotopů. Naději pro tento vysoce ohrožený druh může znamenat objev v roce 2003 kdy byla v jižní Guianě nalezena populace o několika tisících ptáků, 1000 km vzdálená od jiných známých populací. V opačném případě světová populace čítá 600 - 6000 párů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Red siskin na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. SÁNCHEZ‐MERCADO, A.; CARDOZO‐URDANETA, A.; MORAN, L.; OVALLE, L.; ARVELO, M. Á.; MORALES‐CAMPOS, J.; COYLE, B. Social network analysis reveals specialized trade in an Endangered songbird. Animal Conservation. 2019, s. 132–144. ISSN 1367-9430. DOI 10.1111/acv.12514.