Stříbrozobka malabarská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxStříbrozobka malabarská
alternativní popis obrázku chybí
Stříbrozobka malabarská ze Západního Bengálska
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Podřádzpěvní (Passeri)
InfrařádPasserida
NadčeleďPasseroidea
Čeleďastrildovití (Estrildidae)
RodEuodice
Binomické jméno
Euodice malabarica
(Linnaeus, 1758)
Zeleně vyznačený areál rozšíření stříbrozobky malabarské
Zeleně vyznačený areál rozšíření stříbrozobky malabarské
Zeleně vyznačený areál rozšíření stříbrozobky malabarské
Synonyma
  • Lonchura malabarica
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stříbrozobka malabarská (Euodice malabarica) je druh malého astrildovitého ptáka z rodu Euodice. Obývá indický subkontinent a přilehlé regiony a je blízce příbuzná stříbrozobce zpěvné, přičemž dochází k častému křížení mezi těmito druhy.[2] Mimo jiné ale byl tento druh uměle zaveden i do jiných částí světa. Stříbrozobky malabarské vyhledávají suché oblasti s dostatkem křovin či podobných faktorů, které jim v případě potřeby mohou poskytnout ochranu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stříbrozobka malabarská je 11 až 11,5 cm dlouhý pták převážně hnědé barvy, která má různé odstíny, od velmi světle hnědé na břiše až po tmavě hnědou na křídlech a letkách. Ocas může být tmavě hnědý až černý. Rozeznat pohlaví je u jedinců ve volné přírodě téměř nemožné, není zde vůbec žádný pohlavní dimorfismus, u chovných jedinců lze udělat testy DNA. Mladí jedinci mají kratší ocas a břicho má většinou tmavší hnědou barvu, než je tomu u dospělých. Zajímavostí je, že ve volné přírodě se často vyskytují kříženci právě stříbrozobek malabarských a stříbrozobek zpěvných.

Stříbrozobky malabarské se živí hlavně semeny, sekundárně i drobným hmyzem. Výjimečně se krmí i nektarem ze zarděnic.[3]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Stříbrozobky vyhledávají suchá stanoviště jen s nízkým porostem, například křovinami, a to jedině v blízkosti vody. Vyskytují se i na sub-himálajských pláních.[4] Areál rozšíření tohoto druhu zahrnuje Pákistán, Nepál, Bangladéš, Indii, Srí Lanku, Írán a Izrael. Uměle byli stříbrozobky malabarské vysazeny i v jiných koutech světa, například v Jordánsku, Kuvajtu, Ománu, Portoriku, Kataru, Saúdské Arábii, Spojených státech...

Ačkoliv se nejedná o příliš aktivního či dokonce tažného ptáka, během sezóny se mohou na kratší vzdálenosti, v rámci desítek kilometrů, přesouvat.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Stříbrozobky malabarské jsou společenští ptáci, shlukují se do hejn až o 60 kusech. Potravu sbírají na zemi, nízkých keřích nebo stéblech trávy, málokdy vyletí do větších výšek. Vše dělají za neustálého cvrlikání. Důležitou součást jejich života patří i vodní plochy, v jejich okolí si vyhledávají možné obydlí.

Období hnízdění je různé a liší se podle populací; populace v Íránu hnízdí v jiné době, než ta v Nepálu. Co se ale jižní Indie týče, pak zde ptáci hnízdí v zimě. Hnízdo je sestavené především ze stébel trávy, má postranní vchod a bývá umístěné na nízkých keřích. Někdy využívají k vlastnímu hnízdění i hnízda snovačů. Snůška čítá čtyři až osm bílých vajec,[5] která oba rodiče inkubují po dobu asi 11 dnů.

Častým parazitem v peří stříbrozobek malabarských je Trypanosoma avium.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Druh stříbrozobka malabarská byl poprvé popsán švédským biologem Carlem Linnéem v roce 1758 v jeho několikáté publikaci Systema Naturae a to pod latinským názvem Loxia malabarica.[6] Loxia, neboli křivka, je rod ptáků, přičemž tři druhy z tohoto rodu se dokonce vyskytují i v Česku. Následně byly stříbrozobky malabarské zahrnuty mezi rody Uroloncha a Aidemosyne a později do rodu Lonchura, kam je přiřadil Jean Delacour v roce 1943. Kvůli rozdílům oproti ostatním členům rodu však byla stříbrozobka malabarská spolu se stříbrozobkou zpěvnou nově přeřazeny do samostatného rodu Euodice (např. del Hoyo a kol. 2016). Tuto klasifikaci uznává jak ITIS, tak IUCN.[7][8] Tento druh netvoří žádné poddruhy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Indian silverbill na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. archive.org [online]. archive.org [cit. 2016-02-05]. Dostupné online. 
  3. archive.org [online]. archive.org [cit. 2016-02-05]. Dostupné online. 
  4. archive.org [online]. archive.org [cit. 2016-02-05]. Dostupné online. 
  5. archive.org [online]. archive.org [cit. 2016-02-05]. Dostupné online. 
  6. Stříbrozobky [online]. www.ifauna.cz, 2010-01-01 [cit. 2015-01-16]. Dostupné online. 
  7. ITIS Standard Report Page: Euodice malabarica [online]. Integrated Taxonomic Information System [cit. 2017-10-23]. Dostupné online. 
  8. BirdLife International. Euodice cantans (African Silverbill, Warbling Silverbill) [online]. The IUCN Red List of Threatened Species, 2016-10-01 [cit. 2017-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-10-03. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]