Staré Hrady (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Staré Hrady
zámek Staré Hrady
zámek Staré Hrady
Základní informace
Slohrenesance, baroko
Výstavba1340
Přestavba1573, 1700 barokní přestavba
StavebníkArnošt ze Staré
Další majiteléArnošt z Pardubic, Smil z Pardubic, Z Jenštejna, Jiří Pruskovský z Pruskova, Lobkovicové, Albrecht z Valdštejna, Šlikové
Současný majitelRudolf a Petra Sukovi
Poloha
AdresaStaré Hrady, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky25389/6-1396 (PkMISSezObrWD)
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad a zámek Staré Hrady je renesanční zámecký komplex, ve stejnojmenné obci u Libáně v okrese Jičín Královéhradeckého kraje.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámek na kresbě Johanna Venuta z roku 1820

První písemná zmínka o objektu pochází z roku 1340. Jedná se o původně gotický hrad s rukopisem parléřovské hutě s přistavěným renesančním zámkem a podzámčím. Ze středověkého sídla, stojícího na nezřetelné hranici mezi hradem a tvrzí se zachoval pouze palác v západním křídle jádra a kostel v prvním nádvoří. Jiří Pruskovský z Pruskova hrad přestavěl na čtyřkřídlý zámek s velkým předzámčím. Od období baroka byly zvláště objekty v předzámčí přestavovány a upravovány. Od konce 19. století objekty chátraly, do nejhoršího stavu se v 2. třetině 20. století dostala nejstarší a nejcennější část zámku, gotický palác. Celý objekt, jenž měl být původně odstřelen a zbořen, byl pak v 70. letech zachráněn aktivitou učitele a předsedy místního národního výboru Vladimíra Holmana. V obnoveném zámku byly umístěny depozitáře Památníku národního písemnictví. V roce 2007 obec Staré Hrady zámek prodala. Zámek koupili Petra a Rudolf Sukovi ze Dvora Králové.[1] Památník národního písemnictví postupně pronajaté prostory opustil.

V roce 2008 byl objekt znovu otevřen pro veřejnost a nyní nabízí 5 prohlídkových okruhů.

Výzdoba[editovat | editovat zdroj]

Průčelí vstupního křídla předzámčí zdobí renesanční kvádrové, vegetabilní a figurální sgrafito. Dvě unikátní portrétní busty prvních habsburských císařů na českém trůně z poloviny 16. století jsou vystaveny v interiéru.

Natura 2000[editovat | editovat zdroj]

Sklepení zámku Staré Hrady bylo prohlášeno evropsky významnou lokalitou Natura 2000 kvůli letní kolonii kriticky ohroženého vrápence malého. Každoročně zde přebývá 30–60 samic.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]