Zvonice v Sedličkách

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zvonice
Základní informace
Materiáldřevo
Poloha
AdresaSedličky, Jičín, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky49812/6-6081 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dřevěná zvonice stojí vedle kostela Všech svatých v Sedličkách, části města Jičín v okrese Jičín. V roce 1999 byla Ministerstvem kultury České republiky prohlášena kulturní památkou České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavba zvonice se datuje do poloviny 17. století. Je součásti areálu kostela Všech svatých a pozůstatkem zaniklé vesnice Zebín.[2] Zvonice je majetkem římskokatolické farnosti Jičín, která s pomocí města Jičín památku postupně opravuje.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Na kamenném soklu zděném z pískovcových kvádrů na půdorysu osmiúhelníku je uložen základový trámový rošt. Na základový rošt je postavený hranol tvořený štenýři, podpíraný šikmými vzpěrami a zpevněný masivními dvojicemi křížů. Tato konstrukce vytváří stupňovitou část přecházející do čtyřhranu. Spodní osmiboká část je bedněna s přelaťováním, stupňovitá část (střecha) je krytá šindelem a následný čtyřhran je opět bedněný s přelaťováním. Zvonici ukončuje stanová střecha krytá šindelem s makovicí a křížkem. Ve zvonovém patře jsou dvě okna s dvoukřídlými okenicemi otevřena na jih a východ.[1][4] Na třech příčných trámech zvonové stolice byly zavěšeny dva zvony z roku 1677, které ulil zvonař Petr z Mladé Boleslavi, zavěšený zůstal jeden.[5] Ke zvonovému patru vede dvouramenné dřevěné schodiště, podlaha je prkenná.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2023-01-03]. Identifikátor záznamu 162864 : Zvonice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Zvonice u kostela Všech svatých Zebín. www.hrady.cz [online]. [cit. 2023-01-03]. Dostupné online. 
  3. Jičínsko zprávy. JičínskoZprávy.cz [online]. [cit. 2023-01-03]. Dostupné online. 
  4. Zebín zvonice. www.interregion.cz [online]. [cit. 2023-01-03]. Dostupné online. 
  5. STÖCKLOVÁ, Jaroslava. Prohlášení za kulturní památku. iispp.npu.cz [online]. MKinisterstvo kulturyČeské republiky, 1999-01.20 [cit. 2023-01-03]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]