Zlatý most (Rusko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zlatý most
Золотой мост
Zlatý most
Zlatý most
Základní údaje
KontinentAsie
StátRuskoRusko Rusko
KrajPřímořský kraj
MěstoVladivostok
Dopravasilniční
Přeszáliv Zlatý roh
Náklady na výstavbu17,9 mld. rublů
Začátek výstavby2008
Otevřen2012
Souřadnice
Parametry
Typzavěšený most
Délka2,1 km m
Šířka33,3 m m
Výška226,25 m m
Max. rozpětí737 m m
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zlatý most (rusky Золотой мост) je dopravní stavba překlenující záliv Zlatý roh ve Vladivostoku. Postaven byl spolu s Ruským mostem v rámci přípravy města na konání summitu APEC. Otevřen byl 11. srpna 2012. Se svou výškou 226 metrů patří k nejvyšším mostům světa.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Nápad postavit most přes Zlatý roh se objevil už na konci 19. století, tedy relativně krátce po založení samotného Vladivostoku. Plány však vždy překazily dějinné události: rusko-japonská válka, první světová válka, revoluce, druhá světová válka a nakonec perestrojka.

Nejblíže měl most k realizaci tehdy, když přišel roku 1959 Nikita Chruščov s plánem vybudovat Vladivostok takový, aby předčil San Francisco. Roku 1969 byl most zahrnut do plánu urbanistického rozvoje města, přesto však nakonec nebyl postaven.

V prosinci 2005 vydal gubernátor Přímořského kraje rozhodnutí o výstavbě mostu přes záliv Zlatý roh. Na základě výběrového řízení se stala hlavním dodavatelem projektu firma Institut Giprostrojmost - Sankt-Petěrburg, na zhotovení projektu se podílely ještě další dvě ruské a jedna německá společnost.

Výběrové řízení na hlavního dodavatele stavby zvítězila firma Tichookeanskaja mostostrojitělnaja kompanija, na samotné stavbě se však podílela také řada subdodavatelů. Stavba měla být dokončena před konáním vladivostockého summitu zemí APEC roku 2012.

25. července 2008 se začalo výstavbou 250 m dlouhého tunelu zajišťujícího příjezd k mostu ze severovýchodu.

Stavba byla zakončena slavnostním otevřením 11. srpna 2012. Plánovaný rozpočet byl nakonec překročen pouze o 889 milionů rublů.

Název[editovat | editovat zdroj]

Po celou dobu projektování a výstavby neměl most žádný oficiální název. Radnice proto vyzvala obyvatele města, aby zasílali své návrhy na pojmenování novostavby (a současně též mostu na Ruský ostrov). Shromáždilo se okolo 350 návrhů, z nichž radnice vybrala 30, o kterých nechala hlasovat v internetové anketě. V té zvítězil návrh na nazvání most Zlatý roh podle zátoky, kterou most překlenul. Vladivostocká místopisná komise však nakonec rozhodla o oficiálním nazvání Zlatý most, mj. také proto, že obyvatelé města již sami začali používat tuto zkrácenou variantu vítězného návrhu.[1]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2015 je na most zakázán vstup chodců. Obyvatelé proti tomu často protestují.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Dokončený most[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Золотой мост na ruské Wikipedii.

  1. Долгожданные мосты Владивостока получили имена [online]. www.vlc.ru [cit. 2016-01-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-05-31. 
  2. Chodcům vstup zakázán, čtyři Rusové se proto na mostě převlékli za autobus, iDnes.cz, 21. 11. 2018

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]