Zdeněk Rous

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
por. Zdeněk Rous
Narození23. září 1911
Bystřička
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí2. září 1939
Dęblin
PolskoPolsko Polsko
Příčina úmrtíoběť náletu
Místo pohřbenívojenský hřbitov Dęblin (51°33′4,98″ s. š., 21°50′48,96″ v. d.)
Národnostčeská
Alma materVyšší průmyslová škola Moravská Ostrava
RodičeJan Rous
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Por. Zdeněk Rous (23. září 1911 Bystřička2. září 1939 Dęblin) byl československým leteckým pozorovatelem a jednou z prvních obětí československé armády v zahraničí během druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Zdeněk Rous se narodil 23. září 1911 v Bystřičce na Valašsku v rodině kronikáře a národopisného pracovníka Jana Rouse. Vystudoval vyšší průmyslovou školu v Moravské Ostravě v roce 1933 nastoupil prezenční vojenskou službu, v rámci které absolvoval školu pro důstojníky v záloze v Prostějově. Poté jako technik u leteckého pluku ve Kbelích a v roce 1934 v hodnosti četaře aspiranta odešel do zálohy. Do armády se vrátil v roce 1936, kdy byl zařazen jako zástupce spojovacího důstojníka technické letky brněnského leteckého pluku. Absolvoval kurz leteckých pozorovatelů a kurz nočního létání podle přístrojů. Následně sloužil jako letecký pozorovatel v Praze. Z vojenské služby byl propuštěn k 28. únoru 1939. Dosáhl hodnosti poručíka.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci opustil Zdeněk Rous v červenci 1939 Protektorát Čechy a Morava a ilegálně přešel hranici do Polska, kde se přihlásil ke vznikající československé zahraniční jednotce v Krakově. Díky své kvalifikaci byl 29. srpna přijat do polského letectva a společně s dalšími se přesunul na leteckou základnu Dęblin. Ta se hned druhý den po napadení Polska nacistickým Německem stala terčem těžkého náletu, během kterého společně s dalšími dvěma československými vojáky zahynul i Zdeněk Rous. Stali se tak prvními příslušníky československé armády v zahraničí padlými v druhé světové válce.[1] Pohřben byl v Dęblinu na místním vojenském hřbitově.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]