Wolfe Creek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kráter Wolfe Creek

StátAustrálieAustrálie Austrálie
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Impaktní kráter Wolfe Creek v Západní Austrálii

Wolfe Creek (anglicky Wolfe Creek Crater) se nachází v severní části Západní Austrálie, největšího spolkového státu Australského společenství, 1854 km severovýchodně od západoaustralské metropole Perthu. Impaktní kráter leží 145 km jižně od města Halls Creek a je zároveň středem chráněného území, vyhlášeného pod názvem Národní park Meteoritický kráter Wolfe Creek (oficiální anglický název parku je Wolfe Creek Meteorite Crater National Park).

Objev a pojmenování kráteru[editovat | editovat zdroj]

Geologický průzkum[editovat | editovat zdroj]

Kráter byl objeven v roce 1947 při leteckém průzkumu daného území. V následujícím roce kráter navštívili, prozkoumali a popsali členové australské geologické expedice.[1] Anglické jméno kráteru je odvozeno od názvu nedalekého potoka, pojmenovaném podle Roberta Wolfa, který do kraje přišel jako prospektor v době zlaté horečky v 80. letech 19. století.

Domorodé pověsti[editovat | editovat zdroj]

Již od pradávna byl kráter znám původním obyvatelům tohoto území – Austrálcům z kmene Djaru (Jaru), kteří tento přírodní útvar označovali jménem Kandimalal. Podle mýtů z Času snění (anglický termín Dreamtime) místní potoky, pojmenované anglicky hovořícími osadníky Wolfe Creek a Sturt Creek, vytvořili při plazení krajinou dva duhoví hadi, přičemž jeden z těchto hadů se vynořil ze dna zmíněného kráteru.[1] Byla zaznamenána další pověst o tom, že jednoho dne, když dorůstal měsíc, se objevila pohybující se hvězda, která se rozpálila a spadla na zem. Nastal obrovský záblesk a výbuch a zvedla se oblaka prachu. Lidé se dlouho báli k tomu místu přiblížit.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vznik a tvar kráteru[editovat | editovat zdroj]

Kráter má téměř pravidelný kruhový tvar o průměru 860 – 875 metrů. Výškový rozdíl mezi horní hranou stěny kráteru a jeho dnem je cca 60 metrů. Původně byl tento rozdíl mnohem větší,dosahoval až 120 metrů, kráter se však v průběhu staletí postupně zaplnil navátým prachem a pískem.[2] Podle výpočtů meteorit, který v tomto místě dopadl na Zemi, mohl vážit více než 50 000 tun a pohyboval se rychlostí 15 kilometrů za sekundu, což je rychlost, při které by bylo možno přeletět území Austrálie během pěti minut.[1]

Geologická charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Na základě vědeckého zkoumání bylo stáří kráteru určeno na zhruba 300 000 let, což odpovídá v geologické terminologii období pleistocénu, nejstaršímu období čtvrtohor. Z archeologického hlediska lze dobu vzniku kráteru zařadit do éry paleolitu.

Dopadem meteoritu bylo porušeno zdejší horninové podloží, tvořené kvarcitem a pokryté vrstvou lateritu, což potvrzují stopy na vnitřní straně kráteru. Na vnitřních stěnách i na dně kráteru lze najít úlomky meteoritu, některé z nich jsou zatavené v lateritovém příkrovu. Základním prvkem, z nichž se tyto pozůstatky meteoritu skládají, je železo; z mineralogického hlediska se jedná o oktaedrit typu IIIAB. Po Barringerově kráteru v oblasti Colorado Plateau (Arizona, USA) je Wolfe Creek druhým největším kráterem na světě, v němž byly nalezeny úlomky meteoritu, a který je relativně málo poznamenán erozí.

Život v kráteru[editovat | editovat zdroj]

Složení půdy a mikroklima uvnitř kráteru je odlišné od okolní pouště. V průběhu tisíciletí se zde vytvořil specifický ekosystém, zahrnující též vegetaci včetně vzrostlých stromů.[3] V těchto porostech nacházejí obživu nejen drobní ptáci z čeledi kystráčkovitých, ale i velcí papoušci kakadu inka.[2] Ve skalnatém terénu je možné potkat ještěrku druhu Ctenophorus caudicinctus [4], vzácně lze spatřit i klokana rudého.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Ke kráteru lze dojet z Halls Creeku po Tanami Road, směřující z města na jih, což představuje zhruba 2 – 3 hodiny jízdy autem. Od parkoviště na vrchol hrany kráteru je zapotřebí ujít asi 200 metrů. Výstup ve skalním terénu je poměrně náročný. Sestup do kráteru není povolen, a to jak z důvodu bezpečnosti návštěvníků, tak i kvůli ochraně živočichů, kteří zde žijí. Nejvhodnější doba k návštěvě je od května do října, kdy je vcelku stabilní a nepříliš horké počasí. Na cestu je třeba se vybavit dostatečnou zásobou pitné vody, neboť v okolí kráteru neexistují žádné vodní zdroje.[1]

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Vedoucím vědecké výpravy, která v roce 1948 zkoumala kráter Wolfe Creek, byl australský spisovatel Arthur Upfield, autor románů s hlavním hrdinou, detektivním inspektorem – míšencem jménem Napoleon Bonaparte. Poznatky z průzkumu kráteru využil Arthur Upfield ve svém díle The Will of the Tribe, vydaném v roce 1962 (v ČSSR vyšlo slovensky pod názvem Vôľa kmeňa v roce 1988).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Wolfe Creek Crater National Park [online]. [cit. 2016-09-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b Wolfe Creek Meteorite Crater [online]. Halls Creek: Halls Creek Travel and Tourism [cit. 2016-09-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-09-19. (anglicky) 
  3. Wolfe Creek Australia. Wolfe Creek Meteorite Crater National Park [online]. [cit. 2016-09-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Popis druhu

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]