Wilhelm von Flattich

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. arch. Wilhelm von Flattich
Památník u nádraží v Toblachu
Památník u nádraží v Toblachu
Narození2. října 1826
Stuttgart Německý spolekNěmecký spolek Německý spolek
Úmrtí24. února 1900 (Ve věku 75 let)
Vídeň Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníMalostranský hřbitov
Povoláníarchitekt
OceněníŘád svatého Michala
Řád Fridrichův
ChoťMarie von Flattich
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wilhelm von Flattich (od roku 1878 Rytíř Wilhelm von Flattich, 2. října 1826 Stuttgart24. února 1900 Vídeň) byl německo-rakouský architekt, v letech 1857–1878 hlavní stavební inženýr Rakouské společnosti státní dráhy (StEG).

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

V roce 1847 absolvoval Polytechnický ústav ve Stuttgartu, v letech 1855–1857 pracoval u wittenberské drážní společnosti. Roku 1857 byl přijat na pozici stavebního inženýra k StEG.

Jím navržené normálie, tedy typizované stavební projekty stanic a dalších drážních budov, byly v 50., 60. a 70. letech 19. století realizovány na různých železničních projektech společnosti po celé rakouské říši. Flattichovy stavby lze nalézt například na tratích z Chocně do Broumova (Choceňsko-broumovská dráha, ze Zastávky u Brna do Hevlína a dále do Rakouska, z Znojma do Hrušovan nad Jevišovkou (část trati 246) nebo stanice na trati z Innsbrucku k hranicím s Itálií.

V roce 1869–1873 byl realizován jeho návrh budovy vídeňského Jižního nádraží (Wien Südbahnhof), ve stejném roce byl postaven projekt nádraží Praha-Bubny a přilehlých rozsáhlých železničních dílen. Pracoval také na projektech velkých nádraží v Grazu, Kufsteinu a Terstu. Typizované stanice podle Flattichových plánů lze počítat na desítky. Za jeho pracovní činnost mu byl roku 1878 udělen rytířský titul.

Zemřel ve věku 75 let a je pohřben společně se svou manželkou Marií na hřbitově ve vídeňském Döblingu.

Nádražní budovy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]