Wikipedista:Mlcuchj/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Střední průmyslová škola Hranice
Chybí zde svobodný obrázek
Informace
MottoŠkola, kde začne tvá kariéra..
ZřizovatelOlomoucký kraj
Datum založení1946
Počet žáků467
OceněníHospodářská komora České republiky
Zaměstnanci
ŘeditelIng. Ivan Doležel
ZástupceIng. Bláhová Šárka, Mgr. Venclík Václav
Poloha
AdresaStudentská 1384, 753 01 Hranice 1
Identifikátory
IZO000 842 893
Oficiální webspshranice.cz
Obory vzdělání
  • Aplikovaná chemie
  • Mechanik strojů a zařízení
  • Nábytkářská a dřevařská výroba
  • Požární ochrana
  • Stavební materiály
  • Instalatér
  • Obráběč kovů
  • Strojní mechanik

;; Střední průmyslová škola Hranice je střední odborná škola, založená roku 1946. Škola sídlí na ulici Studentská 1384 v Hranicích a v současné době je zde 8 oborů z nichž je 5 maturitních (Aplikovaná chemie, Mechanik strojů a zařízení, Nábytkářství a dřevařství, Požární ochrana, Stavební materiály) a 3 obory s výučním listem (Instalatér, Obráběč kovů, Strojní mechanik). Dále je zde možnost nástavbového studia v oborech: Nábytkářství a dřevařství a Provozní technika.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Doplnit

Nabízené obory[editovat | editovat zdroj]

Maturitní obory - 4 leté obory[editovat | editovat zdroj]

Aplikovaná chemie[editovat | editovat zdroj]

Přírodovědný obor s uplatněním v laboratořích, průmyslu, farmacii, potravinářství a oblasti životního prostředí. Obor je zaměřen na získávání základních znalostí z chemie, analytické chemie a chemické technologie. Po 2. ročníku mají žáci možnost volby zaměření – analytickou chemii nebo chemickou technologii.

Mechanik strojů a zařízení[editovat | editovat zdroj]

Strojírenský obor s uplatněním v moderních provozech pracující se současnými trendy ve strojírenství. Obor je zaměřen na získání odborných znalostí z oblasti strojírenství zaměřených na práci s CNC stroji. Ve třetím ročníku možnost složit závěrečnou zkoušku se získáním výučního listu z oboru Strojní mechanik pro lepší uplatnění na trhu práce.

Nábytkářská a dřevařská výroba

Technický obor spojující tradiční krásné řemeslo s moderními technologiemi současné doby. Obor vzdělání, ve kterém můžete propojit techniku s kreativitou s využitím přírodních materiálů. V průběhu studia žáci pracují v moderně vybavených dílnách odborné praxe. Výuka spojuje tradiční i moderní způsoby zpracování dřeva, stejně tak i způsoby zpracování konstrukční výkresové dokumentace. Samozřejmostí je schopnost žáka orientovat se v technické dokumentaci.

Požární ochrana[editovat | editovat zdroj]

Technický obor zabývající se přípravou požárních specialistů v oblasti požární ochrany, protipožární prevence a krizového řízení. Obor zabývající se přípravou požárních specialistů v oblasti požární ochrany, protipožární prevence a krizového řízení. Ve 2. ročníku si žáci volí jedno ze dvou zaměření – chemický nebo stavební specialista. Součástí studia je praktický výcvik ve spolupráci s HZS ČR, řízení motorových vozidel a zdravotní příprava. Na výuce žáků se podílejí odborníci pracující pro HZS.

Stavební materiály[editovat | editovat zdroj]

Technický obor propojující stavební obory. Jedná se o unikátní obor v Česku, který se zabývá stavebními materiály a jejich úlohou ve stavebnictví. V průběhu studia žáci pracují v moderně vybavených dílnách odborné praxe, absolvují odborné exkurze a absolvují praxi v odborných firmách. Žák získá znalost základních vlastností stavebních materiálů, schopnost navrhnout jednotlivé stavební materiály v praxi, znalost technologických postupů výroby finálních výrobků včetně vlastností vstupních surovin a strojního zařízení k tomu potřebného.

Učební obory - 3 leté obory[editovat | editovat zdroj]

Instalatér[editovat | editovat zdroj]

Technický obor připravující pracovníky instalatérských služeb, kteří jsou v současnosti velmi žádaní. Absolvent je připraven samostatně vykonávat instalatérské práce, tj. montáž, opravy a údržbu vnitřních rozvodů (včetně přípojky) studené a teplé vody, kanalizace, topení a plynu včetně montáže armatur, zařizovacích předmětů a spotřebičů v objektech bytové, občanské, popř. průmyslové výstavby.

Obráběč kovů[editovat | editovat zdroj]

Strojírenský obor se zaměřením na strojní zpracování kovů pomocí konvenčních obráběcích strojů a na obsluhu CNC strojů. Žáci se zaměřují na strojní třískové obrábění kovových a nekovových součástek na základě znalostí vlastností obráběných materiálů, řezných podmínek a geometrie nástroje. Umí provést nastavení, obsluhu a údržbu základních druhů obráběcích strojů (soustruh, frézka, bruska, vrtačka), kontrolu a měření.

Strojní mechanik[editovat | editovat zdroj]

Strojírenský obor se zaměřením na manuální zpracování kovů, konstrukce strojů a strojových součástí, údržbu strojů a jejich opravy. V průběhu studia žáci mohou získat svářečský průkaz. Žáci se připraví do praxe s důrazem na ruční nebo strojní zhotovování součástí strojů, zařízení a prvků konstrukcí, a také na montáž, údržbu a opravy strojů, strojních celků a zařízení.

Nástavba- 2 leté obory[editovat | editovat zdroj]

Nábytkářská a dřevařská výroba[editovat | editovat zdroj]

Technický obor zaměřující se na prohloubení znalostí ze dřevařských oborů s výučním listem. Nábytkářská a dřevařská výroba – nástavba je dvouletý maturitní obor pro absolventy dřevařských oborů s výučním listem. Připravuje žáky na budoucí profesi ve dřevozpracujícím průmyslu. V průběhu studia se žáci připravují na maturitní zkoušku ze všeobecných předmětů a prohlubují své znalosti z oboru dřevařství – převážně se zaměřením na moderní technologie a počítačové zpracování technické.

Provozní technika[editovat | editovat zdroj]

Technický obor zaměřující se na prohloubení znalostí ze strojních a technických oborů .Připravuje žáky na budoucí profesi ve strojírenském průmyslu. V průběhu studia se žáci připravují na maturitní zkoušku ze všeobecně-vzdělávacích předmětů a prohlubují své znalosti ze strojírenství – převážně se zaměřením na ekonomiku provozu, moderní technologie a počítačové zpracování technické dokumentace.

Ocenění školy[editovat | editovat zdroj]

Ocenění Hospodářské komory ČR pro žáky maturitních a učebních oborů za roky 2017-18; 2018-19; 2021-22

Ocenění Hospodářské komory ČR za vysokou úroveň praktické přípravy za roky 2015-16; 2016-17; 2017-18; 2021-22; 2022-23