Wikipedista:Irský mech (Chondrus crispus)/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Popis:

Mořská řasa Irský mech neboli Puchratka kadeřavá, latinsky Chondrus crispus, anglicky Irish Moss, se řadí mezi mořské červené řasy (red algae), i když může mít barvu od fialové po velmi světlou až skoro průsvitnou.

Irský mech a mořské řasy jsou jedinečným zdrojem minerálů a dalších pro tělo nezbytných živin. Mořské řasy mohou poskytovat minerály, které často neobsahují sladkovodní a potravinářské plodiny pěstované na nerostných půdách. Jsou tvořeny z 20-50% suchými minerální látkami (Kazutosi, 2002), což je příznivě vysoké číslo. Tento údaj se získává vypálením organického materiálu mořských řas a zvážením zbývajícího popela. Mořské řasy v sobě např. obsahují: draslík, sodík, vápník, hořčík, zinek, měď, síru, fosfor, vanad, kobalt, mangan, selén, brom, jod, železo a fluor.

Nutriční hodnoty:

Mořské řasy jsou nutričně významné zejména pro vysoký obsah minerálních látek a stopových prvků, které jsou schopny svým povrchem absorbovat z mořské vody. Pěstování Irského mechu v halách v solných kádích je proto naprosto nepřijatelné. Pouze takto pěstovaný Irský mech ale získává bio certifikát.
Díky schopnosti absorbovat živiny Irský mech obsahuje významná množství vápníku, sodíku, hořčíku, draslíku, fosforu, jódu, železa a zinku. Výhodou červených mořských řas, kam spadá i Irský mech, je případná nižší akumulace těžkých kovů, např. arzenu nebo olova. (MacARTAIN, 2007) Na druhé straně se této absorbční schopnosti využívá pro získání řasové biomasy vhodné pro výrobu doplňků stravy, především s obsahem jódu.
Obsah tuku v řasách je nízký . Vysoká nutriční hodnota mořských řas je dána zejména významným obsahem rostlinných bílkovin, avšak neplnohodnotných. Jednotlivé druhy mořských řas se v obsahu bílkovin velmi liší. Obecně platí, že hnědé mořské řasy obsahují ve srovnání s červenými a zelenými řasami bílkovin méně. Irský mech jako červená mořská řasa o něco více.
Důležitou složkou řas jsou vitamíny, z nichž významné jsou vitaminy C, A, E a vitamíny skupiny B. Kromě uvedených živin jsou v chloroplastech řas obsaženy polyfenoly a různé druhy fotosyntetických a přídatných pigmentů s antioxidačními účinky, jedná se zejména o fykobiliproteiny, chlorofyly a karotenoidy (karoteny, lutein, zeaxanthin).

Vliv na tělo člověka:

Dle vědeckých studií Irský mech působí pozitivně

  • na klouby,
  • šlachy a kosti
  • na pleť
  • má pozitivní kardiovaskulární účinky
  • působí na respirační problémy (dýchací cesty)
  • na mentální a emoční zdraví
  • pro detoxikaci
  • příznivě ovlivňuje hubnutí a funkci štítné žlázy.  
  • Mezi jeho účinky patří imunomodulační,
  • protinádorové,
  • antitrombotické,
  • antikoagulační,
  • anti-mutagenní,
  • protizánětlivé,
  • antimikrobiální ,
  • antivirové aktivity včetně virů proti HIV, herpesu a hepatitidy
  • působí pozitivně na lidskou mikrobiální flóru ve střevech

Dále bylo objeveno, že polysacharidy z mořských řas jsou důležitým zdrojem bioaktivních přírodních sloučenin, které jsou zodpovědné za jejich možné fyziologické účinky. Zvláště sulfátové polysacharidy vykazují imunomodulační, protinádorové, antitrombotické, antikoagulační, anti-mutagenní, protizánětlivé, antimikrobiální a antivirové aktivity včetně virů proti HIV, herpesu a hepatitidy. (Mišurcová, Škrovánková a kol., 2012) Ano, tolik účinků právě Irský mech má. Jinými slovy řečeno, Irský mech posiluje imunitní systém, působí protinádorově, působí proti trombóze, proti nadměrné srážlivosti krve, je protizánětlivý, chrání tělo před nežádoucími mutacemi, proti bakteriím a virům a byl zkoumám i ohledně viru HIV, herpesu a hepatitidě.

Irský mech působí pozitivně na lidskou mikrobiální flóru ve střevech, což je zejména v současné době nezdravého stravování velmi důležitou dovedností. Tato mořská řasa obsahuje polysacharidy ve vláknině s různým chemickým složením s různými fyzikálně-chemickými vlastnostmi, jako je právě schopnost fermentovat lidskou mikrobiální flóru. To pozitivně a v mnoha směrech ovlivňuje naše zdraví. (Mišurcová, Škrovánková a kol., 2012)

Irský mech je dobře probádanou mořskou řasou. V Evropě, v USA i v Asii je Irský mech, nebo jeho části, využíván desítky let v potravinářství, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, v doplňcích stravy, ve výzkumech, okraje pro ekologickou výrobu nádobí z mořských řas apod.

Debata ohledně Irského mechu se v podstatě scvrkla na problematiku karagenanů, které jsou jako vysoce zpracovaný výtažek hojně využívány v potravinářském i jiném průmyslu. Základní polysacharidy z mořských řas ale představují i algináty, agary, karagenany, ulvany a fukoidany, které se běžně používají v potravinářském a farmaceutickém průmyslu i v jiných odvětvích průmyslu. Pokud konzujeme mořskou řasu pro její výživové a terapeutické účinky, jíme ji jako celistvou potravinu ne jako průmyslový výtažek jediné látky. Významnou složkou řas jsou polysacharidy, které mají funkci vlákniny. Algináty, karagenany, celulóza a agar jsou stravitelné jen ve velmi omezené míře, zvyšují  ale pocit nasycenosti. Proto se mořské řasy doporučují při hubnutí a k úpravě střevní mikloflóry.

Významná pozornost byla nedávno zaměřena na používání sladkovodních a mořských řas pro vývoj funkčních potravin z důvodu širokého spektra živin, které jsou nezbytné pro lidské zdraví. Nutno říci, že v přírodě není ojedinělé, že jediná potravina má široké spektrum účinků na lidské zdraví.
Chemické složení řas je proměnlivé. Liší se v závislosti na druhu řasy, na roční době sběru a na vnějších podmínkách, jako je teplota vody nebo intenzita světla. Významná je také geografické lokalita. Naprosto klíčová je čerstvost a metody zpracování (čerstvé, sušené). Vybírejte proto čerstvý Irský mech sbíraný na kontrolovaném mořském pobřeží a zpracovaný s co možná nejmenším zásahem člověka.

Ačkoliv mořské řasy jako kelp nebo dulse jsou v Česku dobře známy, o Irském mechu (Chondrus crispus) se příliš nemluvilo. Pokud však jíte mléčné výrobky, s největší pravděpodobnosti jíte upravený výtažek z Irského mechu i vy.

Obecně je dobré upřednostnit celistvý a čerstvý Irský mech před jakýmikoli výtažky. Pravděpodobně jen tak si uchovává všechny svoje účinky, které spolu působí navzájem. Při výběru Irského mechu sledujeme také to, zda je sbírán na kontrolovaném mořském pobřeží a neobsahuje těžké kovy. Dále se vždy zajímáme o jeho produkci ve vztahu k udržitelnosti životního prostředí a přírody v daném místě.

Irský mech versus extrakt karagenanu

Pojďme se nejprve vypořádat s otázkou celé mořské řasy a jejího výtažku karagenanu.
Debata ohledně Irského mechu se v podstatě scvrkla na problematiku karagenanů, které jsou jako vysoce zpracovaný výtažek hojně využívány v potravinářském i jiném průmyslu. Karagenan je typem polysacharidu. Může být odvozen od Irského mechu (Chondrus crispus) a jiných odrůd červených jedlých mořských řas, jako je Kappaphycus alvarezii. Základní polysacharidy z mořských řas ale představují i algináty, agary, karagenany, ulvany a fukoidany. Tyto polysacharidy se pro svoje schopnosti a účinky běžně používají v potravinářském a farmaceutickém průmyslu i v jiných odvětvích průmyslu.
Vysoce chemicky zpracovaný extrakt karagenanu, který se také nazývá karagenan „potravinářského stupně“, je výživně snížen a není stejnou látkou jako celé mořské řasy. Vyráběný karagenan je izolovaná sloučenina extrahovaná z červených mořských řas a ošetřena tvrdými alkalickými roztoky, jako je hydroxid draselný. Během zpracování je z mořských řas např. odstraňována celá důležitá celulóza. (McHugh, D. J., 2003)
Navíc je dalším klíčovým problémem to, že samotný karagenan v potravinářském průmyslu může být degradován kyselinami v žaludku a přeměněn na polygean, což je potenciální karcinogenní látka. (Stanley, N. 1987) Podle Institutu Cornucopia a jejich Carrageenan Report: „Degradovaný karagenan (polygeenan) je silný zánětlivý prostředek, který vědci běžně používají k vyvolání zánětu a jiných onemocnění u laboratorních zvířat testovacích protizánětlivých léků a jiných léků. “ (McHugh, D. J., 2003)
Irský mech, konzumovaný ve své úplné formě jako řasa, vývar nebo gel, ve skutečnosti pomáhá při různých problémech a uklidňuje gastrointestinální problémy a záněty v těle, na rozdíl od izolovaných karagenanových extraktů, které mohou dělat opak. (Mišurcová, Škrovánková a kol., 2012)
Je tedy naprosto klíčové nezaměňovat vysoce průmyslově zpracovaný karagenan a celistvou zdraví prospěšnou potravinu jakou Irský mech je. Pokud však jíte mléčné výrobky, s největší pravděpodobnosti jíte vysoce chemicky zpracovaný karagenan i vy. Je označen jako karagen, karagenan nebo jako E407.   

Jak se karagenan vyrábí?

Karagenan, vysoce průmyslově zpracovaný výtažek, se hojně využívá v potravinářství jako aditivum a v potravinách ho najdete pod označením E407. Jedná se o nepřirozený proces, jakým vysoce průmyslové zpracování je.
Výrobu karagenanu velmi srozumitelně pro tento článek popsala výživová specialistka Mgr. Eva Hájková:
“Karagenan v potravinách, tedy jako aditivum nebo E407 nebo SRC, se vyrábí a rozhodně se tedy nejedná o přirozený proces, ale o vysoce průmyslové zpracování. Je to jako porovnávat bio kukuřici se zprocesovaným fruktózovym kukuřičným sirupem.”
“Pro výrobu čistého karagenanu E407 se mořské řasy promyjí z důvodu odstranění písku, solí a dalších hrubých složek. Následně se řasa po dobu několika hodin vaří v alkalické vodě. Obvykle se používá hydroxid sodný. Doba vaření je optimálně 4 hodiny, přičemž teplota se udržuje na nejméně 70°C. Použití alkalické vody vede ke zvýšení pevnosti gelu v konečném produktu (např. v jogurtu, pudingu apod.)“
“Nerozpuštěné zbytky mořské řasy se odstraní odstřeďováním nebo hrubou filtrací. Následuje vysokotlaká filtrace se ziskem 1-2 hm.% karagenanu. Poté se roztok zkoncentruje ultrafiltrací a vakuovou destilací (karagenan v obsahu 2-3 hm. %). Pro získání pevného karagenanu z roztoku se ovykle používá alkoholové srážení. To probíhá přidáváním alkoholu (isopropanolu, methanolu nebo ethanolu) do roztoku karagenanu, který se vysráží a oddělí v odstředivce. Koagulát je lisován, poté znovu promyt alkoholem a dehydratován. Nakonec se produkt suší a mele na požadovanou velikost částic.”
“Pro kappa-karagenan získávaný z řasy Kappaphycus alvarezii lze využít metodu zgelovatění, kdy karagenan reaguje s draselnými solemi za vzniku gelu, který je lisováním, zmražením a rozmražením dehydratován do pevné formy. Tedy nic přirozeného.”
„Semi-rafinovaný karagenan (SRC) se vyrábí zahříváním v roztoku alkalické soli (např. hydroxid draselný) přibližně 2 hodiny. Hydroxid rovněž proniká do struktury mořské řasy a snižuje množství síranu v karagenanu, což zvyšuje počet 3,6–anhydrid–D–galaktózových jednotek schopných tvorby dvoušroubovice. Ionty zajistí silné zgelovatění karagenanu, takže se nerozpustí v horkém roztoku. Ostatní látky (soli, proteiny, bakterie) se rozpustí a následně dojde k jejich vyplavení. Poté se produkt promyje od alkálií, vysuší na vzduchu a pomele. Aby mohl být tento karagenan použitý v potravinářství, musí být přečištěn, bělen a důsledně zbavený veškerých bakterií (Poledňáková, Vysoké učení technické Brno 2015).”[1]
S celistvou potravinou, čerstvým Irským mechem, se samozřejmě nic takového neděje. Je ručně sbírán na kontrolovaném mořském pobřeží v nejčistších vodách, okapán a lehce prosušen na slunci. Poté je proprán v čisté studené vodě, znovu okapán a pak již putuje směrem k nám.
Irský mech jako celistvá potravina má výborně zmapované účinky na lidské tělo, čerstvý Irský mech vykazuje protizánětlivé účinky, imunomodulační, protinádorové, antitrombotické, antikoagulační, anti-mutagenní, protizánětlivé, antimikrobiální a antivirové aktivity včetně virů proti HIV, herpesu a hepatitidy. (Mišurcová, Škrovánková a kol., 2012)

Vliv Irského mechu na naši pleť a vlasy: proč kosmetické firmy používají do svých výrobků Irský mech?

Irský mech mimo jiné obsahuje aminokyseliny citrulin a arginin, které znají především fitness nadšenci. Udělá radost i nám ostatním. Citrulin a arginin je složkou mořské biomasy pocházející z červených řas. Je to stabilní dipeptid (molekula složená ze dvou molekul aminokyselin), který zlepšuje biologickou dostupnost argininu zvyšováním hladiny energie pokožky. Pro nás je klíčové, že citrulin a arginin podporují růst a metabolismus buněk a chrání pokožku. Kromě toho jsou důležitým zdrojem dusíku nezbytným pro syntézu bílkovin a kolagenu (Bidri and Choay, 2003). Citrulin a arginin je doporučován pro prevenci a zpomalení stárnutí pokožky. Působí jako ochrana kůže v extrémních podmínkách, jako je chladné a suché klima, znečištění a klimatizace. Pomáhají také hojení ran.

Irský mech, díky vysokému obsahu polysacharidů, změkčuje a uklidňuje pokožku i vlasy. Používá se k zabránění předčasného stárnutí. Nejčastěji je používán místně pro vyhlazení vrásek na kůži, vaky nebo tmavé kruhy pod očima. Podporuje zdraví a projasněnost pleti.

Z vlastní zkušenosti mohu tyto účinky potvrdit. Kosmetika s Irským mechem dodává pokožce vitalitu a mladší vzhled, napomáha obnově kolagenu.

Irský mech je skvělým tonikem pro udržení mladistvé a čisté pokožky. Vzhledem k tomu, že obsahuje vitaminy A, B, C, D, E a K, které vyživují pokožku, byl použit k léčbě psoriázy, ekzému, akné, růžovky, svědění, suché a popraskané kůže, vyrážky, dermatitidy, spálení sluncem, opary a k redukci výskytu křečových žil.

Důležitým vitamínem, který je obsažen v Irském mechu, je vitamín K. Dle studií o účinku vitamínu K na tělo, je vitamín K spojován s pružností pokožky. Jak stárneme, začne se pokožka vrásčit, protože začne ztrácet svou elasticitu. Přidání krému či masky nabité vitamínem K může pomoci zlepšit vlastní elasticitu pleti, zjemnit vzhled vrásek, dále např. vaků nebo tmavých kruhů pod očima.

Skvělé jsou koupele z Irského mechu nebo zábaly na vlasy. Doma si můžete také vyzkoušet naši pleťovou masku nebo krém na obličej. Jak na to najdete např. Lahodném blogu blogu.lahodnosti.cz .


Účinky na KLOUBY

Polysacharidové sloučeniny z Irského mechu mají několik důležitých vlastností.  Zklidňují a chrání sliznici orgánů v těle včetně střevní sliznice. Sliznice je prvním orgánem obrany proti chorobám celého těla, proto některé výzkumy podporují hypotézu, že konzumací mořské řasy může dojít k vyšší obranyschopnosti organismu. (Robertson, Schwartz, 1953) (Mišurcová, Škrovánková a kol., 2012) (Konig, Wright, A, 1993) (Mišurcová, Hrabě, 2013)
Tato sloučenina také pomáhá podporovat klouby a pojivové tkáně v celém těle. Karageninové sloučeniny v kombinaci s mnoha minerály jsou schopny zpevnit a podporovat klouby těla. Podle vědeckých studií karageninové sloučeniny podporují růst a regeneraci pojivové tkáně. To znamená, že pomáhají tělu, aby samo problém s pojivovou tkání opravilo. (McCandless, 1965) Prvně byla tato hypotéza zkoumána již v roce 1953 výzkumníky a vědci Robertsonem a Schwartzem. Později bylo zjištěno, že existuje velká podobnost mezi tímto rostlinným polysacharidem a mucopolysacharidy, které hlavně formují pojivové tkáně u savců. (Robertson, Schwartz, 1953) Hypotéza o účincích na růst a regeneraci pojivové tkáně byla potvrzena. (McCandless, 1965)
Chondrus Crispus, Irský mech, tedy zvyšuje sílu, pružnost a obnovu všech pojivových tkání, kloubů a svalů. Posiluje spojovací tkáně a spoje.
Čerstvý Irský mech jako celistvá potravina zvlhčuje a maže suché tkáně jako je sliznice, pojivové tkáně a synoviální klouby (klouby s tekutinou ve vaku, jako jsou kolena, kyčle, ramena atd), takže může výrazně zlepšit zdraví kloubů. Stejně tak může uklidnit a posilovat dýchací cesty a zlepšovat stav a pružnost kůže. Přináší totiž potřebnou vlhkost a výživu těmto tkáním. Podporuje uvolňování dlouhodobě udržovaných toxinů v těle, rozkládá tvrdé otoky, pomáhá při přetížení a efektivně oživuje a čistí tkáně. (Morita, K. and Nakano, T. 2002)
V tomto kontextu osobně předpokládám, že pro výše uvedené účinky bude nejlepší čerstvě připravený gel z čerstvého Irského mechu.
Irský mech může být použit k urychlení zotavení při poranění kloubů a pro posílení vazivových tkání a chrupavky. Pomáhá omezovat otok a působí jako přirozený protizánětlivý účinek při sportovních úrazech nebo onemocněních postihujících kolena, kotníky a další klouby těla.
Tato mořská řasa, více než jiné mořské řasy, také obsahuje taurin a další aminokyseliny na bázi síry. Síra pomáhá chránit klouby před infekčními organismy, které mohou vést v budoucnostni k problémům s klouby, jako je artritida.

Irský mech posiluje spojovací tkáně a spoje – jak ho užívat pro co největší účinky?

Podle vědecké studie se výtažek z Irského mechu (Chondrus crispus) ukázal jako nejvhodnější stimul pro tvorbu vláknitých tkání u několika testovaných materiálů. (Robertson, Schwartz, 1952). Vypadá to, že nejvyšší vstřebatelnost probíhala po 10-14 dnech, kdy se vyvinula zcela nová tkáň s kolagenem. Důležitý byl také přísun vitamínu C. Zdá se, že tato rozvíjející se kolagenní tkáňová hmota má větší spotřebu kyseliny askorbové, než může poskytnout uložený vitamin zvířat. Lidé navíc vitamín C netvoří sami v těle a je třeba ho získávat ze stravy. Pro terapeutické účinky Irského mechu lze tedy doporučit zvýšený současný přísun vitamínu C z vhodných zdrojů.
Jde tedy o to, že tkáň, kam je dodán Irský mech, obsahuje prekurzor kolagenu a z tohoto prekurzoru umí tělo spolu s látkami z Irského mechu obnovit samotnou tkáň.(Robertson, Schwartz, 1952)
Analytické výsledky uvedené výše, jasně potvrzují nezbytnost vitamínu C pro tvorbu kolagenu. Již dřívější práce naznačily, že tvorba kolagenu, stejně tak jako oprava ran, zvyšuje tělesnou spotřebu kyseliny askorbové (Reid, 1948), (Wolbach, Howe, 1926).
Zhoršený vývoj kolagenu v nové tkáni byl ve studii způsoben nedostatkem vitamínu C a nekvalitní „komerční stravou“, která nejen tohoto vitamínu obsahuje málo. Během masivní tvorby kolagenu autoři studie zdůrazňují potřebu zvýšení obsahu vitaminu C v organismu. Jinak není uspokojena potřeba těla a kolagen se netvoří vůbec nebo jen málo.
Irský mech lze použít spolu s vitamínem C pro zlepšení struktury a zdraví kloubů a kůže.

Jak jíst mořské řasy?

Konzumovat tepelně nezpracované mořské řasy může přinést mnoho výhod. Podle výsledků některých studií a kazuistik lze mnoho fyzických onemocnění jak u lidí, tak u jejich domácích zvířat, řešit pravidelným přidáváním mořských řas do jejich jídelníčku. Ačkoli terapeutické složky mořských řas mohou být extrahovány i jednotlivě, v případech chronických onemocnění se obvykle doporučuje jíst celé mořské řasy, nikoliv extrakty. Pojďme se však na konzumaci mořských řas podívat lehce vědecky.

U některých osob může trvat až 4 měsíce, než si trávící soustava začne produkovat specializované enzymy, které mořské řasy důkladně tráví. U některých osob je zase důkladné trávení mořských řas téměř okamžité. Enteroflora každého jednotlivce musí často vyvinout úsilí k rozpoznání molekulárních struktur mořských řas a následně k jejich využití v těle. To je základ pro odborné doporučení: je mnohem produktivnější jíst malé množství mořských řas denně, než větší množství příležitostně.

Klíčem k adaptaci na využití mořských řas pro organismus je nutné neustálé vystavování se nové potravině. Jinými slovy řečeno, mořské řasy je třeba jíst dlouhodobě, tak jako je konzumují třeba dlouhožijící Japonci. V důsledku takové pravidelné a dlouhodobé konzumace mořských řas – po menších dávkách – mohou pozitivní léčebné změny nastat za několik týdnů až měsíců.

Irský mech i jiné řasy jsou mnohem lépe stravitelné v rozmixované podobě či prášku. Pokud vám nevyhovuje jejich vzhled, chuť či vůně, doporučuji je přidat do dobře ochuceného jídla. Pomůže dobré koření, pikantní a sladké chutě. Proto je Irský mech tak vynikající do dezertů. Irský mech lze ale jíst i samotný ve smoothie a nebo ho jednoduše dobře namarinovat (třeba v jablečném octu).

SHRNUTÍ: Obecně se doporučuje konzumovat mořskou řasu pravidelně a v malém množství (mluvíme zde o množství jako je 1 nebo více čajových lžiček denně). Někdy ale, k dosažení žádoucích účinků, může zabrat postupné zvyšování dávek, aby se tělo začalo regenerovat a problémy ustupovat. Velký vliv samozřejmě má i mnoho dalších faktorů, jako je celková životospráva každého jednotlivce, věk či celkový stav zdraví člověka.

Výrobcem produktů ze zlatého i fialového Irského mechu je v Česku firma Lahodnosti.cz , která dováží čerstvý Irský mech a vyrábí z něj produktu denní potřeby, jako je Mecheta (polévkové koření), bezlepková a veganská zahušťovadla, sole s Irským mechem a další.

ZDROJE:

Cáceres P, Carlucci MJ, Damonte EB, Matsuhiro B, Zuñiga EA. Carrageenans from chilean samples of Stenogramme interrupta (Phyllophoraceae): structural analysis and biological activity. 2000. Phytochemistry. 2000 Jan;53(1):81-6. Abstrakt dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10656412

Hlaváčová, K. Je Irský mech účinnou mořskou řasou? Nebo je pouhou želírující hmotou v potravinářském a kosmetickém průmyslu bez dalších účinků? 2018. Dostupné online: http://blog.lahodnosti.cz/je-irsky-mech-ucinnou-morskou-rasou-nebo-je-pouhou-zelirujici-hmotou-v-potravinarskem-a-kosmetickem-prumyslu-bez-dalsich-ucinku/

Hlaváčová, K., Bolí vás klouby? Účinky mořské řasy „Irský mech“ na klouby a pojivové tkáně. 2018. Dostupné online: http://blog.lahodnosti.cz/boli-vas-klouby-ucinky-morske-rasy-irsky-mech-na-klouby-a-pojivove-tkane/

E. L. McCandless. CHEMICAL STRUCTURAL REQUIREMENTS FOR STIMULATION OF CONNECTIVE TISSUE GROWTH BY POLYSACCHARIDES. 1965. Annals of the New York Academy of Sciences, 1965. Department of Biology, McMaster University, Ontario, Canada

HÝSKOVÁ, M. Mořské řasy a jejich využití. 2002. Bakalářská práce. Brno: 2002.

MacARTAIN, P. et al. Nutritional Value of Edible Seaweeds. 2007. Nutrition Reviews, Vol. 65, No. 12, 2007. p. 535-543.

MIŠURCOVÁ, L., HRABĚ, J. Mořské a sladkovodní řasy – potraviny nového typu. 2013. Výživa a potraviny, 2013, roč. 68, č. 3, s. 76-78

Robertson W. B., Schwartz B. Ascorbic Acid and the Formation of Collagen. 1953. J. Biol. Chem. 1953, 201:689-696. [online] [vid. 2018-03-14] Dostupný z: http://www.jbc.org/content/201/2/689.full.pdf

Mišurcová L., Škrovánková S., Samek D., Ambrožová J., Machů L. Health Benefits of Algal Polysaccharides in Human Nutrition. 2012. Advances in Food and Nutrition Research. Volume 66, 2012, Pages 75-145. Abstrakt dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22909979

Drum, R. Sea Vegetables. In Planting Our Future. 2000. Gladstar & Hirsch, eds. Pp 277-284.

Erhart, S. and Cerier, L. Sea Vegetable Celebration. 2001. Náhled: https://www.amazon.com/Sea-Vegetable-Celebration-Recipes-Vegetables/dp/1570671230

Morita, K. and Nakano, T. 2002. “Seaweed Accelerates the Excretion of Dioxin Stored in Rats”. J. Agric. Food Chem. 50: Pp 910-917

Buck, C. et al. 2006 “Carrageenan Is a Potent Inhibitor of Papillomavirus Infection”. PloSPathogens 2: Pp 671-680. www.plospathogens.org

Konig, G. and Wright, A. 1993. “Algal Secondary Metabolites and Their Pharmaceutical Potential”. Ch. 19 in: Human Medicinal Agents From Plants. Am. Chem. Soc. Pp. 276-293

Fitton, J. 2003. “Brown Marine Algae. A Survey of Therapeutic Potentials”. Alternative & Complementary Therapies Pp.29-33. Reprints of this paper from: Karen Ballen, Alt. & Comp. Therapies: 914-834-3100.

Amster, E. et al. 2007. “Case Report: Potential Arsenic Toxicosis Secondary to Herbal Kelp Supplement”. Evirn. Health Persp. 115: Pp 606-608.

Integrative Herbalism. 2016. The Journal of the Vermont Center for Integrative Herbalism Volume 3, 2016

POLEDŇÁKOVÁ, H. Charakterizace karagenanu densitometrií. Brno, 2015. Bakalářská práce. Vysoké učení technické. Vedoucí práce Ing. Andrea Kargerová, Ph.D

McHugh, D. J. (2003). A guide to the seaweed industry. Food and Agriculture Organization of the United Nations.  dostupné z http://vtherbcenter.org/wp-content/uploads/2012/03/VCIH_Journal_Vol3_2016-1.pdf

Stanley, N. (1987). Production, properties and uses of carrageenan. Production and utilization of products from commercial seaweeds. FAO Fisheries Technical Paper, 288, 116-146.

Borthakur A, Bhattacharyya S, Anbazhagan AN, Kumar A, Dudeja PK, Tobacman JK. Prolongation of carrageenan-induced inflammation in human colonic epithelial cells by activation of an NFκB-BCL10 loop.2012. Biochim Biophys Acta. 2012 Aug;1822(8):1300-7. doi: 10.1016/j.bbadis.2012.05.001. Epub 2012 May 8. Abstract dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22579587

Susana M. Cardoso,1,* Olívia R. Pereira, Ana M. L. Seca, Diana C. G. A. Pinto, and Artur M. S. Silva. Seaweeds as Preventive Agents for Cardiovascular Diseases: From Nutrients to Functional Foods. 2015. Mar Drugs. 2015 Nov; 13(11): 6838–6865. Abstract dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663556/. ANO

Matsuhiro B1, Urzua CC. 1992. Heterogeneity of carrageenans from Chondrus crispus. Phytochemistry. 1992 Feb;31(2):531-4.  Abstract dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1367970

Bidri M, Choay P. La taurine : un aminoacide particulier aux fonctions multiples. 2003. Ann Pharm Fr. 2003 Nov;61(6), strany 385-91. Abstrakt dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14639190

Gurvan Michel, Mirjam Czjzek. Polysaccharide-degrading enzymes from marine bacteria. 2013. Marine Enzymes for Biocatalysis. Sources, Biocatalytic Characteristics and Bioprocesses of Marine Enzymes. Woodhead Publishing Series in Biomedicine. 2013, strany 429–464. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781907568800500168

Laurie-Eve Rioux, Sylvie L. Turgeon. Seaweed carbohydrates. 2015. Seaweed Sustainability. Food and Non-Food Applications. 2015, strany 141–192. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124186972000076

Ladislava Mišurcová, Soňa Škrovánková and col. Health Benefits of Algal Polysaccharides in Human Nutrition. 2012. .Advances in Food and Nutrition Research Volume 66, 2012, Pages 75-145. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123945976000033

• Kaore SN1, Amane HS, Kaore NM. Citrulline: pharmacological perspectives and its role as an emerging biomarker in future. [online] [vid. 2018-04-24] Dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23316808

• Jinghua Liu, Jeff Hafting, Alan T. Critchley, Arjun H. Banskota, Balakrishnan Prithiviraja. Components of the Cultivated Red Seaweed Chondrus crispus Enhance the Immune Response of Caenorhabditis elegans to Pseudomonas aeruginosa through the pmk-1, daf-2/daf-16, and skn-1 Pathways. 2013 [online] [vid. 2018-04-24] Dostupný z: http://aem.asm.org/content/79/23/7343.full.pdf

• Kazutosi, N., 2002. Seaweeds Kaiso: Bountiful harvest from the seas. Sustenance for Health and Wellbeing.

• H. Chakdar1, S. Pabbi2. Algal Pigments for Human Health and Cosmeceuticals. 2017. Algal Green Chemistry. Recent Progress in Biotechnology, 2017, strany 171–188 Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780444637840000096

• JonasCollén, M. LynnCornish and. Col. Chapter Three – Chondrus crispus – A Present and Historical Model Organism for Red Seaweeds. 2014. Advances in Botanical Research, Volume 71, 2014, strany 53-89. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124080621000032

• G. Hernández-Carmona, Y. Freile-Pelegrín, E. Hernández-Garibay. Conventional and alternative technologies for the extraction of algal polysaccharides. 2013. Functional Ingredients from Algae for Foods and Nutraceuticals. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition 2013, strany 475–516. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978085709512150014X

• A. Gordon. Case study: Improving the quality and viability of a traditional beverage—Irish Moss. 2017. Food Safety and Quality Systems in Developing Countries, Volume 2. Case Studies of Effective Implementation, 2017, strany 47–79. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128012260000037

• Rosaline Callaghan. Wild Irish Seaweed: The Story of irish Moss. 2014. [online] [vid. 2018-04-24] Dostupný z: https://www.roscara.com/wild-irish-seaweed-the-story-of-irish-moss/

• Gurvan Michel, Mirjam Czjzek. Polysaccharide-degrading enzymes from marine bacteria. 2013. Marine Enzymes for Biocatalysis. Sources, Biocatalytic Characteristics and Bioprocesses of Marine Enzymes. Woodhead Publishing Series in Biomedicine. 2013, strany 429–464. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781907568800500168

• Laurie-Eve Rioux, Sylvie L. Turgeon. Seaweed carbohydrates. 2015. Seaweed Sustainability. Food and Non-Food Applications. 2015, strany 141–192. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124186972000076

• Pia C.Winberg, Helen J.Fitton and col. Controlling Seaweed Biology, Physiology and Metabolic Traits in Production for Commercially Relevant Bioactives in Glycobiology. 2014. Advances in Botanical Research, Volume 71, 2014, strany 221-252. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124080621000081

• LadislavaMišurcová, SoňaŠkrovánková and col. Health Benefits of Algal Polysaccharides in Human Nutrition. 2012. .Advances in Food and Nutrition Research Volume 66, 2012, Pages 75-145. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123945976000033

• Ryan Drum, PhD, BSc in Chemical Technology, PhD in Botany (Phycology), Iowa State University. [online] [vid. 2018-04-24] Dostupný z: http://www.ryandrum.com/seaweeds.htm

• The Uncommon Guide to Common Life on Narragansett Bay. 1998. [online] [vid. 2018-04-24] Část dostupná z: http://www.edc.uri.edu/restoration/html/gallery/plants/irish.htm

• Encyclopedia of Life. Chondrus crispus. [online] [vid. 2018-03-14] Dostupný z: http://eol.org/data_objects/32398308

• 20 Proven Irish Moss Benefits. [online] [vid. 2018-03-14] Dostupný z: https://drhealthbenefits.com/herbal/herbal-plant/irish-moss-benefits

• The Editors of Encyclopaedia Britannica. Iris Moss (red algae). [online] [vid. 2018-04-24] Dostupný z: https://www.britannica.com/science/Irish-moss

• Dr. John R. Christopher. The Complete Writings. The School of Natural Healings 100 Herb Syllabus. [online] [vid. 2018-04-24] Dostupný z: http://online.snh.cc/files/2100/HTML/100hs_irish_moss__chondrus_crispus.htm

• WebMD. Carrageenan. [online] [vid. 2018-04-24] Dostupný z: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-710/carrageenan

• Self Nutrition Data [online] [vid. 2018-04-24] Dostupný z: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2616/2, odkaz z U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE [online] [vid. 2018-04-24] Dostupný z: https://www.usda.gov/

• Dr. John R. Christopher. [online] [vid. 2018-04-24] Dostupný z: http://www.schoolofnaturalhealing.com/

• Dr. Stephen Baily, University of Exeter, [online] [vid. 2018-03-14] Dostupný z: https://jap.physiology.org/content/early/2015/05/22/japplphysiol.00192.2014

• Maria-Elisa Perotti, Alessia Pirovano, David M. Phillips. Carrageenan Formulation Prevents Macrophage Trafficking from Vagina: Implications for Microbicide Development. 2003. Biology of Reproduction, Volume 69, Issue 3, 1 September 2003, strany 933–939. Dostupný z: https://academic.oup.com/biolreprod/article/69/3/933/2712851?searchresult=1

• Bidri M, Choay P. La taurine : un aminoacide particulier aux fonctions multiples. 2003. Ann Pharm Fr. 2003 Nov;61(6), strany 385-91. Abstrakt dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14639190



  1. HLAVÁČOVÁ, Klára. Bolí vás klouby? Účinky mořské řasy „Irský mech“ na klouby a pojivové tkáně.. Lahodný blog [online]. Klára Hlaváčová, 5.11.2018 [cit. 5.11.2018]. Dostupné online.