Wikipedie:Ohlasy v médiích/Archiv 2006

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zkratka:
  • WP:OVM

Tato stránka obsahuje zprávy ve sdělovacích prostředcích, které se zmiňují nebo diskutují o Wikipedii jako projektu, seřazené chronologicky podle data vydání. Hlavně se věnuje zprávám v českých médiích, popř. článkům týkajícím se české Wikipedie.

  • 1. února – Milan Šmíd na svém me-zinu Louč komentuje v aktualitách války, které se vedou na české wikipedii (kritizuje přístup V. Zvánovce a Toma Peciny); následně zveřejnil přílohu Korespondence k poznámce o Wikipedii – věc: kverulant
  • 3. února – MfD, str. 5: (jap) – Poradci vylepšují své šéfy v internetové encyklopedii: stručná zmínka o aféře Seigenthaler a podobných problémech; poradci amerických kongresmanů ... zneužili model encyklopedie a úmyslně upravovali hesla o kongresmanech a senátorech. Udělali už přes tisícovku změn, jmenován pouze případ en:Marty Meehan#Wikipedia
  • 13. února – čtrnáctideník 100+1 zahraniční zajímavost 4/2006 Proměny otevřené encyklopedie. Zabývá se rychlostí růstu a rozsahem Wikipedie, jejím zázemím (finančním i lidským) a zmiňuje i sesterské projekty.
  • 22. února – Neviditelný pes: Článek JAZYK: Ahoj se při rozebírání původu slova "ahoj" významně věnuje srovnání, co lze najít v různých jazykových verzích Wikipedií, vyjadřuje zklamání, že se česká dosud pozdravy nezabývá.
  • 18. července – V pořadu Českého rozhlasu 2 Káva o čtvrté (MP3) o závislosti na počítačových hrách a gamblerství (a wikiholismu) byl využit krátký rozhovor Sabiny Vrbkové s Nolanusem.
  • 21. července – lupa.cz: David Antoš, Spory na Wikipedii aneb válka o "h" – pokus o sumarizaci sporů v historii české Wikipedie.
  • 9. srpna – Britské listy: Vladislav Černík W jako Wikipedia, W jako Wales
  • 21. srpna – Respekt 34, str. 18; Martin Uhlíř: Mraveniště na webu (podtitul: Jak si Wikipedie poradila s vandalismem a válkami názorů). Stránkový článek, částečně popis situace, včetně rozboru historie projektu. Snaha o podchycení záporných i pozitivních rysů. Částečně pak úvaha, jak se komunita proti negativním rysům projektu může bránit a jak je samoregulace uvnitř společenství (pro takovouto obranu nutná) teoreticky vlastně vůbec možná.
  • 22. srpna – Rory O'Connor, AlterNet, překlad přinesl Econnect: Wikipedie se stává fenoménem digitálního světa
  • 13. září – Radio City – moderátor uvedl určitou informaci o Strašnicích s tím, že ji našel na Wikipedii
  • 14. září – Reflex 37/2006: Ross Hedvíček v ICQ rozhovoru uvedl Wikipedii jako příklad českého zla a „bývalých komunistů“, respektive „mladých neokomunistů“: Jeho heslo bylo údajně nepravdivé nebo POV, "když jsem se snažil o nápravu, skončilo to tím, že mě v české Wikipedii jednoduše zablokovali. Předtím se mnou ještě udělali internetový soud."
  • 25. září – na 16. výroční konferenci EINIRAS pořádané pražským Ústavem mezinárodních vztahů zazněl příspěvek představující projekt Wikipedie.
  • 18. října – iHned.cz/DigiWeb: Otec Wikipedie má konkurenční projekt – informuje o projektu nové encyklopedie Citizendium.
  • 19. října – Tvar 17/2006, strana 3:
    Mystifikace na Wikipedii. V předminulém čísle Tvaru na tomto místě bylo psáno (pravda, s chybně užitým záporem) o kunderovském výlevu Josefa Rautenkranze, o němž se kromě toho, že publikuje na Portálu české literatury (http://www.czlit.cz), v českém literárním rybníce mnoho neví. V internetové "samoobslužné" encyklopedii Wikipedie (http://cs.wikipedia.org) se však lze mj. dočíst, že Rautenkranzovi je 45 let, je rozvedený, žije v Bělé pod Bezdězem a v Kolíně, je přímým potomkem obrozence Josefa Františka Rautenkrance (1776 až 1807) a že je autorem básnické sbírky Chytili mne na pasece. Lze tam ovšem také zjistit, že heslo onoho rozvedeného Rautenkranze bylo na Wikipedii vloženo ze stejného počítače, z něhož bylo tamtéž vloženo i heslo Radima Kopáče, jinak šéfa svrchu uvedeného Portálu. A že z tohoto počítače byla vložena pouze ta dvě hesla. Zdá se, že současná technika mystifikacím příliš nesvědčí a chytá je nejen na pasece. uoaa
  • 25. října – Lupa.cz, David Antoš (= Wikipedista:Jilm): Je Tokio Hotel zlatý důl? Popis pokusu, kolik vynese reklama na narychlo vytvořeném webu na populární téma, s využitím Wikipedie: „Nagenerovat jen nějaký blábol s potřebnou frekvencí klíčových slov mi přišlo trochu hloupé. Podíval jsem se tedy do Wikipedie a zjistil, že český článek pro tuto kapelu ještě (kupodivu!) nebyl vytvořen.“ (To ovšem neodpovídá Jilmovu diffu, leda by vytvořil i anonymní pahýl o měsíc dříve.) „Přeložil jsem tedy ten anglický a kromě do české Wikipedie jej také umístil na svůj web. (...) nakonec se ukázal daleko jednodušší způsob získání [zpětných] odkazů. Když jsem do Wikipedie vkládal článek o Tokio Hotelu, přidal jsem k němu dva odkazy na tokio-hotel.nazory.cz jako na český fanklub. Příliš jsem nevěřil, že by tam vydržel. Ne snad ani že by jej odstranil některý z wikipedistů, kterým všechny weby o Tokio Hotelu musejí připadat stejné, ale spíše nějaký "konkurent". Ukázalo se však, že Wikipedii mnoho fanynek nezná, nebo neumí používat, takže se v článku odkaz na mou stránku udržel, dokonce se jej vůbec nikdo nepokoušel odstranit či přidat nějaký jiný. Kromě toho, že odkaz z Wikipedie (a také Seznam Encyklopedie) je jistě velmi cenný, další odkazy jsem díky ní získal zprostředkovaně. Některé blogerky totiž překopírovaly tento text na své stránky, včetně mého odkazu. (...) Pomineme-li Wikipedii, Seznam Encyklopedii (která vytvářela asi dvakrát větší návštěvnost než Wikipedie) a těch pár blogů, co z Wikipedie zkopírovaly můj text, všichni lidé přicházeli z vyhledávačů. Respektive z vyhledávače – lépe řečeno ze Seznamu, protože podíl všech ostatních byl zanedbatelný.“
  • 31. října – Veľká Epocha, Stephen Summer: Zakladatel Wikipedie říká: Svoboda nakonec zvítězí – interview s Jimmym Wallesem

Ohlasy Wikipedie:Tiskové zprávy/50000 článků[editovat | editovat zdroj]

  • 1. prosince – časopis společnosti Vodafone Czech Republic a. s. ČILICHILI (pouze Flash) 12/2006, strana 3: humoristická rubrika O čem si píší slavní: Plocha čaroděje Rumburaka (JPG 190 kB, PDF 214 kB) obsahuje mj. žlutý lístek s připomínkou „Najít ve Wikipedii: 1) Co je to lábus? 2) A co herdek astrolábus? 3) Má Arabela kloaku?“
  • 5. prosince – V soutěži České televize AZ-kvíz (v záznamu od času 21:15) byla odpovědí na poslední otázku („V lednu 2006 tomu bylo pět let, co byla vytvořena jedna z nejpopulárnějších mezinárodních internetových encyklopedií. Její obsah je otevřený, což znamená, že články může každý volně číst, ale bohužel také měnit. Jak se otevřená encyklopedie jmenuje?“) Wikipedie.
  • 11. prosince
    • V deníku Metropolitní expres v rubrice Moderní technologie (strana 16) půlstránkový článek Otevřené vědění o Wikipedii.
    • Krátká reportáž České televize o Wikipedii. Vysílaná několikrát, např. 6:40:20 – 6:42:34 na 1. programu. Obsahovala rozhovor se Zirlandem, stručné informace o Wikipedii jako celku a o české Wikipedii, zmínku o některých výhodách, nevýhodách a základních pravidlech. Mluvené slovo doprovázely mj. ukázky článků a editování na české Wikipedii.
  • 13. prosince – grossmann.blog.respekt.cz, Jste dost sexy pro českou Wikipedii? – stížnost zakladatele hesla Karel Veselý na jeho počáteční rychlé smazání a to, že „nebohý text o mém příteli se navíc stal jednou z bitev v kruté válce mezi delecionisty a inkluzionisty“: „Osobně si myslím, že by své heslo ve Wikipedii mohl mít každý člověk (...), protože nikdo neví, kdy a z jakého důvodu muže být pro někoho zajímavý. (…) inkluzionisté zase věří, že na Wikipedii je místo pro heslo ke každému tématu, a že by měla existovat mírná nebo žádná pravidla, která by toto omezovala.“