Vorarlberský vnitrozemský kanál v údolí Rýna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vorarlberský vnitrozemský kanál v údolí Rýna
Vorarlberger Rheintalbinnenkanal
XY
Vorarlberský vnitrozemský kanál u města Lustenau
Základní informace
Délka toku18,2 km
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadíAT: 811502
Pramen
Ústí
Protéká
RakouskoRakousko Rakousko (Vorarlbersko)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Rýn, Bodamské jezero, Dornbirner Ach
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vorarlberský vnitrozemský kanál v údolí Rýna (něm. Vorarlberger Rheintalbinnenkanal), někdy zvaný pouze Vnitrozemský kanál v údolí Rýna (něm. Rheintalbinnenkanal) či Koblašský kanál (něm. Koblacher Kanal), je rakouská řeka tekoucí souběžně s Rýnem v údolí Alpského Rýna, která významně přispívá k odvodnění dolního údolí Rýna na východní, vorarlberské straně. Na západní, švýcarské straně Alpského Rýna je obdobně vybudován vnitrozemský odvodňovací kanál, který se rovněž nazývá Vnitrozemský kanál v údolí Rýna (něm. Rheintaler Binnenkanal – v obou zápisech je tedy v němčině patrný rozdíl).

Řeka začíná v obci Koblach svedením několika místních potoků do umělého odvodňovacího kanálu a je zde dodnes známá jako Koblašský kanál. Poté pokračuje paralelně s tokem Alpského Rýna přes město Hohenems, kde se název řeky mění na Vorarlberský vnitrozemský kanál v údolí Rýna. Řeka následně teče dále na sever na území obce Lustenau, kde se nedaleko historického mostu Senderbrücke vlévá jako levostranný přítok do řeky Dornbirner Ach.

Kanál slouží k odvodnění oblasti mezi povodím Frutz a Dornbirner Ach. Mezi přítokem potoka Ehbach u Koblachu / Meiningenu a ústím do Bodamského jezera u Hardu tak do Alpského Rýna nevtékají žádné další pravostranné přítoky. Vnitrozemský kanál v údolí Rýna nejen ulevuje Rýnu, ale také zabraňuje tomu, aby se při rozvodnění Rýna v původních přítocích netvořila zpětná voda, což by vedlo k zaplavení okolních oblastí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Myšlenka na vznik tohoto vnitrozemského kanálu se poprvé objevila v roce 1840 v plánu odvodnění dolního Vorarlberského údolí Rýna od okresního inženýra Martina von Kinka. První úsek přes Koblach, Mäder, Altach a Hohenems byl postaven již v roce 1845. Plán dalšího toku k Bodamskému jezeru se několikrát měnil, takže v roce 1874 obec Lustenau vznesla ve Vídni námitku proti svedení kanálu přímo středem obce a dosáhla posunutí trasy východním směrem k hranici s Dornbirnem. Dne 27. dubna 1910 byl slavnostně otevřen druhý úsek kanálu, který následně při povodni 15. června téhož roku prošel první zatěžkávací zkouškou.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vorarlberger Rheintalbinnenkanal na německé Wikipedii.

  1. WELTI, Ludwig. Vom karolingischen Königshof zur größten österreichischen Marktgemeinde. Lustenau: Marktgemeinde Lustenau, 1965. S. 326–341. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]