Vodní nádrž Fojtka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vodní nádrž Fojtka
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký
OkresLiberec
Vodní nádrž Fojtka
Vodní nádrž
Fojtka
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rok1904-6
Rozloha7 ha
Objem323 000 m³
Prům. hloubka10 m
Parametry – hráz
Hrázzděná
Délka146 m
Výška11 m
Ostatní
Typpřehradní nádrž
Nadm. výška399 m n. m.
Přítok vodyFojtka
Odtok vodyFojtka
SídlaMníšek
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vodní nádrž Fojtka (někdy nazývána Fojtecká přehrada nebo Mníšecká přehrada) je přehradní nádrž na potoce Fojtka v obci Mníšek (k. ú. Mníšek u Liberce), 6 km severně od centra Liberce, postavená v letech 19041906. Zděná hráz je 11 m vysoká a 146 m dlouhá. Celá nádrž má rozlohu 7 hektarů s průměrnou hloubkou okolo 10 m. Přehrada byla postavena podle projektu kdysi nejlepšího projektanta na vodní díla v Evropě Otto Intze, který projektoval všechny přehrady v povodí Lužické Nisy.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Přehrada slouží i jako koupaliště. Na březích je mnoho místa pro slunění i pro hraní her. Na západním břehu je vyhledávána nudistická pláž. Hojně se zde vyskytují lososovité ryby.

Cyklostezka[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2012 je po obvodu vodní plochy nově vybudovaná stezka. Její povrch je z drcené žuly a tím bohužel opravdu jen pro horské kolo. Polovina vede po upravené části s lávkou v lesnatém břehu (lze zahlédnout i nějakého toho nudíka). Délka stezky je přibližně 1,5 kilometru a lze ji použít jako zpestřující procházku po koupání.

Koupání[editovat | editovat zdroj]

Oproti jiným přehradám v okolí Liberce je Fojtka o trochu studenější z důvodu stínu ve kterém se z části nachází. Nebývá zde nikdy mnoho lidí, spíše místních. Plavci ocení rozměry nádrže tím, že vzdálenost od nejpoužívanější pláže k protějšímu břehu je přibližně 100 metrů. Díky běžnému zbarvení vody může osoba plavajíc prsa být bez plavek. Obtěžování hmyzem je jako všude. V čase kdy se nikdo nekoupe kvůli počasí a vy ano, naštvete rybáře.

Vstup do vody[editovat | editovat zdroj]

10 metrů od břehu nestačíte. Z lesního břehu (zde se schovávají rybáři) je trochu bahna.

Pozice[editovat | editovat zdroj]

399 metrů nad mořskou hladinou. 50°49'32,28 Severní šířky. 15°03'55,70 Východní délky.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]