Vlajka Tatarstánu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlajka Tatarstánu
Poměr stran: 1:2

Vlajka Tatarstánu, jedné z autonomních republik Ruské federace, je tvořena listem o poměru stran 1:2 se třemi vodorovnými pruhy, zeleným, bílým a červeným o poměru šířek 7:1:7.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tatarstán by od 27. května 1920 součástí Sovětského svazu, resp. Ruské SFSR jako Tatarská ASSR. Ta od roku 1926 užívala vlastní vlajku.

Při procesu Rozpadu Sovětského svazu byla 30. srpna 1990 vyhlášena svrchovanost Tatarské SSR (již ne autonomní). Vlajkou se (dle informací z té doby) stala vlajka podobná pákistánské vlajce, žerďový pruh byl však červený.[3] (není obrázek, zřejmě pouze návrh)

Další informace hovořila o vlajce, navržené malířem T. Chazischmetevem (s listem o poměru stran 1:2) přijaté v polovině srpna 1991, tvořené červeným listem se dvěma svislými, žerďovými pruhy, modrým a bílým. Poměr šířek pruhů byl 6:1:17. Na modrém pruhy byla v horním rohu umístěna červená, pěticípá hvězda a pod ní bílý půlměsíc s cípy, směřující vzhůru.[4][5] Jednalo se však, pouze o návrh.[2]

Vlajka Tatarstánu byla přijata 29. listopadu 1991, společně s nařízením o vlajce.[2]

7. února 1992 byl název subjektu změněn na Republika Tatarstán.

Vlajka tatarstánského prezidenta[editovat | editovat zdroj]

Vlajka krymských Tatarů[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Krymská vlajka.
Vlajka krymských Tatarů
Poměr stran: 2:3

Na Krymu, který je po anexi poloostrova, jednou z (mezinárodně neuznaných) autonomních republik Ruské federace – Republikou Krym, ale zároveň Autonomní republikou Krym, kterou si nárokuje Ukrajina, žije početná skupina tzv. Krymských Tatarů, kteří užívají vlastní etnickou vlajkou.

Vlajky okruhů a rajónů Tatarstánu[editovat | editovat zdroj]

Rajóny Tatarstánu

Tatarstán se člení na 2 městské okruhy a 43 rajónů.

Městské okruhy
Rajóny

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]