Vintířovský potok (přítok Chodovského potoka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vintířovský potok
Ve Vintířově
Ve Vintířově
Základní informace
Délka toku7,7 km
Plocha povodí9,66 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-13-01-1460
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Karlovarský kraj
Okres SokolovVintířov, Chodov)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Ohře, Chodovský potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vitnířovský potok (do roku 1945 německy Eierbach, poté český název Pulcový potok, v sedmdesátých letech 20. století se ustálil název Vintířovský potok)[1] je menší vodní tok v Krušných horách a Sokolovské pánviokrese SokolovKarlovarském kraji. Je pravostranným přítokem Chodovského potoka

Délka toku měří 7,7 km,[2] plocha povodí činí 9,66 km².[3]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramenem potoka je počátek uměle vybudovaného odvodňovacího koryta pod jižními svahy Velké podkrušnohorské výsypkyKrušných horáchnadmořské výšce 500 metrů při severním okraji Sokolovské pánve. Umělé koryto potoka odvodňuje Velkou podkrušnohorskou výsypku a rovněž odvádí povrchové vody z jižních svahů této výsypky.[1] Koryto potoka se měnilo již na počátku 20. století v souvislosti s těžbou uhlí západně od Vintířova.[4] Rovněž v druhé polovině 20. století byl potok převeden, tentokrát mimo výsypkové prostory, čímž se zkrátila původní délka potoka a zmenšila plocha jeho povodí.[5]

Potok směřuje východním směrem, opouští území geomorfologického celku Krušné hory a dále již protéká územím Sokolovské pánve. Regulovaným kapacitním korytem protéká centrem Vintířova, kde krátce mění směr toku na severní.[6] Směr toku se opět mění na východní, potok přitéká do Chodova, kde se nedaleko polikliniky vlévá zprava do Chodovského potoka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b VESELÁ, Jana. Přírodovědný a vlastivědný rozbor Chodovského regionu. Plzeň, 2016. 132 s. Diplomová práce. Západočeská univerzita v Plzni. Vedoucí práce Ladislav Podroužek. s. 12.
  2. HYDROEKOLOGICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM VÚV TGM – Vintířovský potok [online]. [cit. 2018-10-24]. Dostupné online. 
  3. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR [online]. [cit. 2018-10-24]. S. 81. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-11-15. 
  4. FRIESER, A. Übersichtskarte des Falkenau-Elbogen-Karlsbader Braunkohlenrevieres (doplněno k datu 1.1.1929). Praha: Hornicko-hutnické nakladatelství Prometheus, 1931. 
  5. ROUTA, Miloš. Ekonomická náročnost sanace a rekultivace v oblasti Sokolovska. Praha, 2009. 135 s. Disertační práce. Česká zemědělská univerzita v Praze. Vedoucí práce Karel Pulkrab. s. 45, 46.
  6. Riziková území při extrémních přívalových srážkách – katalogový list Vintířov [online]. [cit. 2018-10-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]